Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Alkohol i bodybuilding

Bodybuilding i fitness | 28. Veljača 2011. 8 minuta

Alkohol je vjerojatno najrasprostranjenija droga. Uživa se u skoro svim dijelovima svijeta. On nastaje procesom alkoholnog vrenja, prirodnom fermentacijom šećera, kako iz voća (npr. grožđa) tako i iz žitarica (npr. ječma).

Alkohol nalazimo u raznim vinima, lakim i teškim pivima, jabukovači i žestokim pićima, poput rakije, konjaka i viskija.

Kako djeluje?

Ta droga djeluje na mozak uglavnom na dva načina. Alkohol je u prvom redu anestetik koji umrtvljuje osjećaje i osjete. On je također depresant koji usporava djelovanje i reakcije. Od alkohola je uživatelj ponekad veseliji, pa misli da je pametniji i osjeća se sigurnije. Nažalost, kao i u slučaju djelovanja mnogih drugih droga, to misli samo on. Drugi se ljudi mogu uvjeriti da je to upravo suprotno.

Što se tiče bodybuildinga?

Alkohol utječe direktno na stanične membrane, te na stanični metabolizam. Tijelo preferira rabiti alkohol kao metaboličko gorivo, te na taj način može spriječiti uporabu masti kao goriva (a uporaba masti je cilj svima koji su na dijeti i žele smanjiti količinu masnog tkiva). Pošto alkohol ima 7 kcal u jednom gramu (uz sve ostalo što je u piću), dosta doprinosi broju "praznih" kalorija koje će tijelo pohraniti u obliku masti. Treba paziti da se zbog toga ne zanemari unos kvalitetnih namirnica, bogatih proteinima koje su neophodne za optimizaciju rezultata treninga. Dakle, očito je da s bodybuilderskog gledišta konzumacija alkohola nepotrebna i štetna, osobito u periodu dok se radi na definiciji.

Hormonalne promjene

Osim navedenih efekata, konzumiranje alkohola prouzrokuje hormonalne promjene koje uključuju smanjenu količinu testosterona, te povećanu pretvorbu testosterona i ostalih androgena u estrogen (ženski spolni hormon)-što rezultira povećanim estrogenskim nivoima, a to pak potpomaže pothranjivanje masti, ginekomastiju i gubitak tekućine (dehidracija).

Imunološki sustav

Naravno, treba napomenuti da alkohol, kratkoročno gledajući, djeluje kao blagi diuretik, ali taj njegov dobar efekt daleko nadmašuju dugoročni loši efekti. Osim toga, alkohol loše utječe i na imunološki sustav. Alkohol može iscrpiti rezerve nekih bitnih minerala (kalij, kalcij, magnezij, fosfor), koji su bitni za mišićne kontrakcije, rekuperaciju organizma i rast.

Zaključak

Iz ovog članka se jasno može zaključiti da alkohol nije namirnica koja spada u prehranu jednog bodybuildera. Oni bodybuilderi koji uzimaju preparate s jakim androgenim i anaboličkim svojstvima se moraju obvezno kloniti alkohola za vrijeme ciklusa, zbog dodatnog opterećenja na jetru. S druge strane, konzumiranje alkohola (često u neumjerenim količinama) je, na žalost, potpuno normalna pojava u današnjem društvu, pa je izbor isključivo na vama-da li ćete plivati uz struju ili protiv nje? U ovom je slučaju bolje biti u manjini, a gore navedeni negativni učinci konzumiranja alkohola bi vam mogli pomoći da se odlučite.

Izvor: D. Perkov, Prehrana u bodybuildingu

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni