Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Anabolički steroidi

Bodybuilding i fitness | 21. Ožujak 2011. 15 minuta

Nekada, u skrivenim krugovima, a danas i javno, govori se o fantastičnom utjecaju anaboličkih steroida na povećanje mase i snage mišića. Ovi su preparati preplavili teretane širom svijeta i mnogi misle da nema niti jednog bodybuildera koji ih

ne uzima.

Opširnije ćemo razmotriti ovaj problem, a razlog je tome što smatramo da je potrebno sve bodybuildere i vježbače upoznati s činjenicama o anaboličkim steroidima - ne prepustiti ih glasinama i prepričavanju.

Bolje je i ispravnije demistificirati misteriju zvanu anabolici, lišiti je neprovjerenih priča i opasnosti koje se kriju u riskantnom iskustvu takve upotrebe, nego šutjeti o tome. Jer, ukoliko šutimo, može netko drugi - netko tko o tome puno manje zna - "otkrivati tajne dobivanja velikih i snažnih mišića".

U praksi smo imali više puta prilike čuti kako se početnici raspituju gdje bi mogli kupiti anabolike, ne znajući ni što su to anabolici.

Što su, u stvari, anabolički steroidi?

Liječnici su davno primjetili da pojedine kemijske supstance, unesene u organizam, mogu u znatnoj mjeri povećati proces anabolizma, odnosno izgradnje proteina. Ovo saznanje je itekako bilo značajno za medicinsku praksu jer je rješavalo niz problema vezanih oko oporavka iscrpljenih i pretjerano oslabljelih bolesnika.

Prije svih - i više od svih kemijskih supstanci - anabolička svojstva pokazivao je muški hormon testosteron. Ovaj hormon se sintetizira u muškim sjemenicima (testisima), a zadatak mu je da omogući normalan rast muških spolnih organa kao i razvoj sekunadarnih spolinh osobina. Testosteron, koji je sintetički spravljen prije nego što se znalo da je to najvažniji hormon koji proizvode muške spolne žlijezde, čini, u krajnjoj liniji, muškarca većim od žene, a njegovu muskulaturu jačom i težom (anaboličko djelovanje). Deficit testosterona kod odraslih osoba izaziva snižavanje sinteze bjelančevina, povećanje masnog tkiva i brži rast kose.

Testosteron je tipičan anabolički steroid koji je sposoban povećati zadržavanje dušika u organizmu i pojačati intenzivnost sinteze bjelančevina. Međutim, terapija testosteronom, i pored svih njegovih anaboličkih svojstava, bila je vrlo ograničena. Razlog je što testosteron ima vrlo jako androgeno djelovanje (stimulira razvoj sekundarnih spolnih karakteristika) te postoji rizika da se njegovom češćom uporabom poremeti rad muških spolnih žlijezda.

Daljnja istraživanja u medicini išla su za tim da se pronađu medikamenti sa slabim androgenim, a istovremeno jakim anaboličkim djelovanjem. Taj problem je rješen (po tvrdnji poznatih farmaceutskih proizvođača), na način, da su sintetičkim putem stvorene, iz muških spolnih hormona, kemijske supstance koje su dobile zajedničko ime - ANABOLIČKI STEROIDI.

Osnovna svojstva ovih hormonskih supstanci sastoji se u njihovoj sposobnosti da intenziviraju sintezu bjelančevina u poprečnoprugastim mišićima.

Izazivajući sintezu hranjivih materija u tkivima, pogotovo građevnih, anabolički steroidi stvaraju  pozitivnu ravnotežu dušika, fosfora, kalija, kalcija i vode u njegovim stanicama.  U mišićima se ovo manifestira hipertrofijom fibrila.

Sve ove promjene u mišićima izaziva i trening, proveden u određenim uvjetima. Međutim, anabolici, daju prirodno izazvanom anabolizmu izvjesno ubrzanje.

Kako djeluju anabolički steroidi?

Retencija materijala, koja se sastoji u stvaranju pozitivne ravnoteže dušika, fosfora, kalija, kalcija i vode, u čijoj osnovi se nalazi povećanje mase i snage mišića nastaje tek nakon 2-3 dana poslije početka uzimanja anaboličkih steroida (jači rast muskulature nastaje nakon 72 - 120 sati od početka kure). Međutim, pravo povećanje mišićne mase i snage moguće je samo ukoliko se istovremeno provodi i trening tipa snage uz prehranu bogatu proteinima.

Koje su to optimalne doze?

Kakva međuzavisnost postoji između unesene količine anaboličkih steroida i anaboličnog efekta?

U praksi je više puta provjereno da stimulacija zadržavanja dušika u čovjekovu tijelu, u granicama povećanja anabolizma, predstavlja fenomen tipa "sve ili ništa". Naime, izgleda da ne postoji proporcionalna međuzavisnost između rezultata anabolizma i veličine unesene doze sterioda. Pokazalo se da povećane doze iznad optimalne niti povećava anabolički efekat niti trajnost tog efekta. Ovo jednostavno znači da su ogromne doze isto toliko efektivne koliko i optimalne.

-No, koje su to optimalne doze?

Smatra se da optimalna doza steroida iznosi oko 15mg dnevno. Kada je u pitanju Dianabol, obično se uzimaju 3 pilule po 5mg, tri puta dnevno. Jedna kura traje 6 tjedana, s tim da je tada potrebno napraviti pauzu od najmanje 3 tjedna. Poslije isteka 3 tjedna kura se može nastaviti. Ova pauza dozvoljava žlijezdama, po mišljenju liječnika, da se regeneriraju. To su sve terapeutske doze (u ostalim napornim sportovima i bodybuildingu konzumiraju se 5-10 puta veće doze)

Efikasnost anaboličke kure u mnogome zavisi od ispravne prehrane i ispravno provođenog treninga. Naime, neophodno je za vrijeme navedene kure uzimati dovoljno bjelančevina i vitamina B, E i C. Nije preporučljivo uzimanje alkohola, jer njihov metabolizam iziskuje znatne potrebe u bjelančevinama te dodatno opterećuje jetru.

Popis zabranjenih lijekova za sportaše prema farmakološkim skupinama

Prema preporuci MOK-a (međunarodnog olimpijskog komiteta) popis ljekova koji se ne smiju rabiti u sportu klasificiran je prema farmakološkim skupinama. Ovaj se popis stalno ažurira i nadopunjuje.

Anabolički steroidi

  • Boldenone Undecylenate

  • Fluoxymesterone

  • Lostebol

  • Methandienose

  • Methandrostenolone (Dianabol)

  • Methenolone (Primobolin)

  • Nandrolone decanoate (Deca - durabolin)

  • Norethandrolone

  • Oxandrolone

  • Oxymesterenone

  • Oxymetholone (Anadrol 50)

  • Stanzolol (Winstrol)

  • Sustanon 250 (testosteronska injekcija)

  • Testosteron (propionate, enanthate, cypionate i dr.)

Klinička uporaba: većina ovih anaboličkih steroida daje se bolesnicima nakon operativnih zahvata (za brži postoperativni oporavak), izjednačavanje proteinskog katabolizma povezanog s kortikosteroidima, oslobađanje od bolova i sl.

Svrha primjene: većinom su za povećanje tjelesne težine, snage i obujma mišića.

Kontraindikacije: rak prsa, rak prostate, teška oboljenja jetre i bubrega.

Negativni efekti: akne, retencija vode i natrija, aspermija, arteroskleroza, oboljenje jetre i ginekomastija. 

Poslijedice po zdravlje

Još je Aleksis Karel, dobitnik Nobelove nagrade za biologiju, tvrdio da svako uplitanje u funkciju, kemijski i strukturalni sastav pojedinih organa tijela predstavlja latentnu opasnost za integritet psihosomatske cjeline svakog živog organizma.

Bez ikakve je sumnje, da uzimanje steroidnih hormona utječe na rad i funkciju vrlo delikatnih mehanizama žlijezda s  unutrašnjim lučenjem. Ulazak anabolika u sportsko okruženje dodao je nove dimenzije problemu dopinga. Ove supstance su hormoni, i to seksualni hormoni. Kad god se nešto remeti u seksualnim mehanizmima, neizbježno dolazi do posljedica.

Kao rijetko koje sredstvo za poticaje, anabolički steroidi zahtjevaju permanentnu upotrebu. Ne radi se tu o nikakvom formiranju navike. Riječ je o nečem drugom. Naime, prestanak uzimanja steroida izaziva dosta naglo smanjenje retencije materijala što dovodi do pojave negativne dušične ravnoteže (brzo se gube novonastale bjelančevine).

Zato, ukoliko bodybuilder želi održati ritam i dinamiku procesa anabolizma u svojim mišićima, prinuđen je sustavno unositi u svoje tijelo anaboličke steroide.

Ova indirektna navika može vremenom izazvati niz negativnih poslijedica po zdravlje sportaša:

  • neki autori smatraju da može doći do jače ili potpune aspermije

  • ako se uzimaju bez stalne kontrole farmakologa, biokemičara, fiziologa i sportskog liječnika, steroidi mogu izazvati ozbiljna oštećenja jetre i bubrega i do pojave karcinoma (osobito osobe koje su genetički slabe u ovim zonama).

  • česta su oštećenja jetre

  • mnoga istraživanja su pokazala da veće doze anabolika mogu izazvati promjene na prostatnoj žlijezdi

  • neke stanice mogu postati kancerogene. Prilikom uzimanja bilo kojeg agensa koji izaziva rast tkiva postoji opasnost da će kod osoba koje imaju uspavane stanice raka - ove biti aktivirane

Izvor: D. Perkov, Prehrana  u bodybuildingu

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Komentari (2)

bica ubica 02.06.2015 u 06:21
dianabol-metan,tablete....7 kg mjesec dana,izvanredna snaga...veliki pomak
Jack Sparrow 20.10.2014 u 11:40
dali je netko probao koje u tabletma i dali je napravio koji pomak...
Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni