Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

BORBA S ILUZIJAMA

Bodybuilding i fitness | 26. Lipanj 2018. 5 minuta

Kako prepoznati što je u bodybuildingu i vježbanju stvarnost, što potencijalna stvarnost, a što slatka laž pomoću koje stvaramo iluzije s kojima lakše živimo?

 Jedna od prvih stvar koje će vam zluradi rekreativac reći u pogledu na bodybuildera gotovo je naučena rečenica „I ja bi bio taki da uzimam šta i on“. Na moju veliku žalost, ovakve i slične fraze nekad se čuju i od bodybuildera koji tvrde da gube ili dobivaju u svojoj konkurenciji ovisno o tome uzima li im protivnik više ili manje nečega. Lakše je reći - "manje sam nakemijan" od - "manje sam dobar". 

Još je gore imati iluziju o sastavu svog tijela. Rečenice kao što su „ma to je samo voda“ ili „stignem ovo skinuti u zadnjem tjednu“ često su suputnici natjecatelja koji se onda nađu razočarani na pozornici nakon što su ih izgovorili.

Ove su iluzije posebno opasne onda kada se okružite ljudima koji vas idoliziraju ili jednostavno ne znaju objektivno procijeniti situaciju, a možda se i u strahu da ne povrijede vaše osjećaje suzdržavaju od istine. Svaki bi bodybuilder trebao znati da objektivna kritika figure nije napad na vašu osobu i osobnost, već se može iskoristiti kao kvalitetno oruđe za moguće prepravke. Ne mora nam se uvijek svidjeti što čujemo, a moguće je da će spasiti stvar ako ne dolazi kao komentar isključivo zle namjere.

Iluzije nas nekada mogu učiniti podložnima povredi. Mnogo si je nas barem jednom reklo „ma imam ja to“ za određenu težinu ili vježbu bez da smo zapravo sigurni u svoje mogućnosti. Nekada vam na „imam ja to“ život grubo odgovori sa „izgleda da ipak nemaš“.

Po svojoj prirodi, iluzije se događaju onda kada osoba koja ih kreira počne na ovaj ili onaj način gubiti dodir sa stvarnim stanjem stvari. Bilo da se radi o kolektivnoj obmani, uljepšavanju ili jednostavnom poricanju, one su u najboljem slučaju tek mlaka utjeha, a u najgorem rak rana karijere. 

Problem se često javi i onda kada bježimo od bilo kakve kritike ili komentara koji nam "škaklja" uši na krivi način. Tražiti isključivo pozitivu jer se od negative „upišamo u gaće“ od straha nije pametno nego kukavno. Znati razlikovati objektivno lošu vijest od čistog hejta blagoslov je u sportskoj karijeri.

Svatko od nas može krivo procijeniti situaciju ili ponekad jednostavno promašiti. Od esencijalne je važnosti da nam te loše procjene ne postanu mile samo zato što su naše niti da nam one posluže kao temelj za daljnji rad. Kakva to kuća može stajati na lažnim temeljima?

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni