Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Da li je soja stvarno toliko loša?

Prehrana | 28. Listopad 2011. 7 minuta

Nazovite me naivnim optimistom, ali ako prođe tjedan da se u medijima ne spominje soja u pogledu zdravlja i sportskih performansi ispuni me s nadom da je "sojina kuga" završila. Unatoč tome, u duhu poštenja, ispričat ću vam sve što znam o soji:

dobre, loše i ružne stvari. Počnimo s dobrim stvarima iako mi se okreće želudac od same pomisli da postoji takva karakteristika soje.

Dobre strane soje

Prema istraživanju, kad se radi o izgradnji mišića, oporavku i treningu ili prevenciji katabolizma kad idete na definiciju sojini proteini će vam pomoći, ali ipak ne tako učinkovito kao proteini koji su derivirani iz mlijeka.

Kazeinovi i sirutkini hidrolizati su bolji, ali sojini izolati i derivati omogućuju takve aminokiseline koje stimuliraju mišićni rast i otpuštanje inzulina, najjačeg anabolnog hormona.

Pročitajte dovoljno istraživanja i soja će vam se približiti najboljim izvorima proteina; možda će vam se učiniti još i boljom kad shvatite da je jakooo jeftina! I pošto velike kompanije poput Getoradea pokušavaju nabiti cijenu whey proteinu soja će vjerojatno uvijek ostati jefitna.

Dakle, da li ja uvijek mislim da je soja loša? Da, kao uvijek ja ću reći da je soja stvarno tako loša!

Čekaj malo, da li sam postao tako zadrt u razmišljnju da ne mogu promijeniti svoje mišljenje iako je istina drukčija? Pa da, zašto naučiti nešto novo!? To je bezveze! Držati ću se svojih starih uvjerenja, koliko godi oni bili pogrešni!

Ili, možda, neću reći sve što znam?

Gledajte, nisam blesav. Znam da je istraživanje koje dokazuje da sam u krivu vrijedno kao i ono koje dokazuje da sam u pravu. Mogu priznati kad sam u krivu, ali u slučaju soje istraživanja su samo učvrstila moje mišljenje da je soja smeće za sportaše.

Glavni zlikovac

Veliki sam protivnik soje - i vjerojatno ću uvijek biti - zbog inhibitora tripsina koje sadrži.

Inhibitori tripsina su kemikalije koje sprečavaju probavu proteina. Tripsin je glavni enzim u želucu za probavljnje čistih proteina. Tripsin cijepa proteinske molekule na manje dijelove i tako omogućuje da proteini uđu u krvotok i postanu hrana za mišiće, vezivno tkivo, organe i što sve ne.

Načelno govoreći, bez tripsina, vaši proteini će otići samo u vašu wc školjku.

Da se razumijemo, postoje suplementi na tržištu koji zaobilaze tripsin kao što su aminokiseline i hidrolizirani proteini, ali ostali proteini će biti bačeni bez tripsina, odnosno ako je tripsin neutraliziran.

Komercijalni sojini proizvodi, čak i izolati i hidrolizati, čine upravo to - neutraliziraju tripsin. To zovemo antinutritivni faktor!

Antinutritivni znači upravo kako i zvuči: uništava hranjivost čitavog obroka. U slučaju soje, antinutritivni faktori rade ono najgore: sprečavaju apsorpciju proteina.

Kao primjer, govedina ima biološki vrijednost 90, ali kad dodate malo soje biološaka vrijednost pada na 26. Što se tiče apsorpcije, ona pada za 70%.

Nije to tako strašno, zar ne? Jeftina je, pa zašto je nebi pili!?

To promašuje bit u potpunosti! Nije bitno koliko je jeftina, bitno je što nećete moći apsorbirati svoje proteine koje jedete uz soju. To je kao da uzmete piletinu, govedinu i ostale proteine i samo ih direktno bacate u wc školjku.

Sojini izolati vam neće pomoći. Naravno, to su sve proteini, ali i inhibitori tripsina su proteini isto. U sojinom izolatu ih ima čak 20-25%.

Istina o soji

Ukratko, soja će zapravo spriječiti apsorpciju proteina u vaše mišiće.

Izvor: t-nation.com

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni