Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Furini savjeti: Pozing

Savjeti | 20. Lipanj 2018. 6 minuta

Kako smo krenuli sa serijom savjeta članova našeg tima, nastavljamo u istom tonu, ali uz drugačiji fokus. Pozing je sastavni dio natjecateljskog života, no koristiti ga mogu i rekreativci...

 Poziranje je tema o kojoj se govori uglavnom u natjecateljskom kontekstu. Onda kada je bodybuilder spreman izaći na pozornicu, dobiti koju minutu vremena i kroz seriju pokreta prezentirati figuru koju je mukotrpno oblikovao duuugo vremena.

Ako nije sagledano u toj perspektivi, onda se posprdno komentira kao nešto što ekipa radi pred ogledalom u lovu na super selfie koji nakon tri filtera ide na Instagram. Međutim, pozing može biti mnogo više od toga, a ako pitate našeg Antonija, jasno je da mu pridaje važnu ulogu u sportskom životu vježbača.

Kao natjecatelj na vrlo visokoj razini, naravno da će uklapati pozing u svoj program ovisno o pripremama za natjecanje. Zadnji tjedni prije bine biti će ključan period kroz koji će vježbanje kondicije za obvezne poze postati rutinski posao. Isto tako, uvježbavanje rutine za slobodni nastup predstavlja gotovo stvar ponosa. 

Osim toga, naglašava da pozing može biti odličan način za "restart" mišića kojeg možda ne osjećate najbolje kroz trening. Svaka vježba koju izvodimo ima za cilj u određenoj fazi napeti mišić koji na taj način pogađa. Kada malo izgubimo "vezu" s njim. možemo ga između serija početi lagano napinjati i opuštati kroz određene poze i pokrete koje bi ga angažirale na taj način. Pozing tako postaje izvrstan način za povrat fokusa pri radu na određenom mišiću.

Ne samo to, nekada se vježbanje bilderskog pozinga može smatrati i treningom samo po sebi. Nekome može zvučati čudno, ali napinjanje mišića kroz set zadanih poza itekako je taksativno po tijelo. Nije neobično da bodybuilderi u završinim fazama svojih priprema jedan od dnevnih treninga odrađuju baš kroz poziranje.

Kao savjet pri izvođenju obaveznih poza, Antonio navodi fokus na čitavo tijelo. Najbolje je imati mentalnu listu skupina mišića od pete do glave i provjeravati je li sve što treba biti napeto - zaista napeto. Npr. poza imenom dupli biceps u svom imenu ima samo jednu mišićnu skupinu, ali, svaki fan bodybuildinga zna, ona traži prikaz čitave frontale strane tijela. To znači da će u igru "upasti" listovi, kvadricepsi, trbuh, latovi, itd. Tek onda kad je sve napeto koliko treba biti, počinje odbrojavanje od obično 5-10 sekundi u početku. S vremenom, poza se može držati i do pola minute.

Kada na ovaj način odradite relax, dupli biceps, dupli lat, prsa sa strane, stražnji dupli biceps, stražnji dupli lat, triceps sa strane, trbuh noge i po želji most muscular pozu - u nekoliko rundi, vjerujte, osjećat ćete se kao da je odrađen dobar trening.

I ne bez vraga, već zato što stvarno i je. Antonio nerado priznaje da upravo zbog težine vježbanja pozinga nekada najradije i ne bi odradio taj trening, no, znajući njegovu važnost, podvrgava mu se redovno kako bi na natjecanju sve bilo kako treba. Ne savjetuje ga samo natjecateljima, jer dobra kontrola mišića i kvalitetno vladanje istima koristi i van bine!

Do Čitanja, 
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni