Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

INTERVJU - MARKO KRANJČEC

Bodybuilding i fitness | 03. Svibanj 2018. 15 minuta

Dragi čitatelji; naš je gost u ovom intervjuu Marko Kranjčec! Apsolutni pobjednik iz novog Pazara, novopečeni bodybuilding šampion i dugogodišnji profesionalac u vojsci. Bilo je zanimljivo poslušati njegovu priču...

 1. Pozdrav Marko u ime čitavog Proteka tima.

Tvoja karijera u bodybuildingu bombastično je počela. Kakav je osjećaj imati ovakvo bildersko "krštenje"?

Pozdravljam cijeli proteka tim i Vas osobno. Dobro ste to rekli moja karijera u bodybuildingu je baš počela bombastično, kako bi se reklo odmah u vatru. Trenutno se osjećam kao najsretniji čovjek na svijetu, prvenstveno jer živim svoj san a taj san je upravo bodybuilding. Pun sam elana, osjećaja i motiviranosti što je za ovaj sport vrlo bitno.

2. Tvoj napredak i rad budno je pratio naš Stjepan Ursa koji je poznat po inzistiranju na top formi i teškim treninzima. Kako je bilo surađivati s njim?

Tako je, Stjepan Ursa je moj trener i veliki prijatelj. Svi ste već upoznati s njegovim radom i metodama treninga, ali da se malo prisjetimo. Dakle, Ursa je trener koji inzistira na treninzima visokog intenziteta i vjeruje da samo na taj način jedan bodybuilder može dostići formu dostojnu za jednu binu. To ne znači da mi treniramo po 5 sati dnevno, nego to znači da u sat i pol treninga dajemo svoj maksimum. Što se tiče suradnje sa njim, vrlo sam zadovoljan jer dijelimo ista mišljenja bilo o treningu, bilo o samom bodybuildingu. Stjepan Ursa je ujedno i moj trening partner tako da ta suradnja je na jednoj višoj razini.

3. S obzirom na radne navike, vjerojatno si se mogao baviti širokom paletom sportova i biti uspješan. Što je presudilo da bodybuilding bude glavni izbor?

Bodybuilding je moja tiha strast još od srednje škole kada sam prvi put ušao u školsku teretanu i sjeo za bench klupu. To ne znači da sam ja odmah počeo dizati i baviti se tim sportom nego je to bio prvi korak ka mom istraživanju tog sporta u cjelini. Dugo nakon toga sam lutao u ostalim sportovima, primjerice bavio sam se borilačkim sportovima (hrvanje, mma), međutim uvijek bi se nekako vraćao u tu teretanu. U to vrijeme nije mi nitko imao za pokazat i prenijet svoje znanje pa sam bio prisiljen sam istraživati gdje sam i stekao neka osnovna znanja o bodybuildingu. Bodybuilding me oduvijek fascinirao time kako čovjek može direktno utjecati na svoje tijelo, izgled samo izborom pravilne hrane i treningom a da pritom ne postoji jedinstvena formula za svaku osobu.

4. Koji je tvoj princip treninga i koliko ti je trebalo da naučiš reakcije svog tijela na tu vrstu rada?

Moj princip, odnosno naš princip treninga je kako sam već spomenuo prije, visoki intenzitet, tempo treninga. Naravno sve to zavisi o periodu priprema i vremenu koje imam na raspolaganju. Princip koji mi primjenjujemo je vrlo jednostavan “lift heavy to get big”. Znači da bi narasli, pogotovo bodybuilderi moraju dizati teško. Naravno, u periodu dijete pred natjecanje to nije moguće ali zato tu dolazi onaj visoki intenzitet treninga sa puno super setova. Puno sam naučio tokom priprema od svog trenera i meni osobno paše ovaj princip a reakcije mog tijela na vrste treninga prati upravo on jer jednostavno u nekim situacijama osobno ne možeš biti objektivan.

5. Gledajući figuru i tvoje mogućnosti, otkrij nam koju mišićnu skupinu odrađuješ najbolje, a s kojom imaš nešto teži posao u teretani?

Definitivno mišićna skupina koju obožavam raditi i koju odrađujem najbolje su ruke, triceps i biceps u kombinaciji. Što se tiče moje najgore skupine ja bi rekao da su to prsa na kojima svakako treba još poraditi u daljnjem periodu. Moram spomenuti, tokom ovih priprema za Novi Pazar fokus je bio na mišićnu skupinu noge što se moglo i vidjet na bini jer sam mišljenja da bodybuilder bez velikih i detaljnih nogu ne može biti pravi bodybuilder. 

 6. Biti bodybuilder je teško samo po sebi, no ti si prije svega aktivan vojnik i to s određenim stažem. Koji je tvoj status u vojsci?

Vrlo dobro ste to rekli bodybuilding je težak, to je sport koji se živi 24 sata. Što se tiče moje poslovne karijere, da profesionalni sam vojnik, odnosno časnik sa 7 godina iskustva rada u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Trenutno sam na dužnosti zamjenika zapovjednika satnije. Također sam završio Građevinski fakultet u Zagrebu, pohađao i završio tadašnju Kadetsku školu, završio Temeljnu časničku izobrazbu u Hrvatskoj i naprednu časničku izobrazbu u SAD-u. To je uglavnom ukratko što se tiče moje poslovne karijere.

7. Nameće se očito pitanje - koliko je zahtjevno kombinirati profesiju kojom se baviš i sport kojeg si odabrao? Ima li nekih sličnosti i/ili razlika među njima?

Svaki sport ako nije profesionalan je jako teško kombinirati sa profesijom kojom se čovjek bavi pa tako je i meni teško kombinirati. Međutim, gdje ima volje ima i načina pa tako uspijem nekako uz posao koji obožavam baviti se i sportom koji volim. Ne postoji opet jedinstvena formula za uspjeh ali ja sam svoju uspio pronaći i nadam se da će tako i ostati. Moje mišljenje je da u svakoj vojsci svijeta je fizička i psihička spremnost pojedinca od krucijalne važnosti za uspjeh bilo koje misije ili zadaće, a što je drugo bodybuilding nego težnja ka fizičkoj i psihičkoj spremnosti kako bi to pokazao na bini, svojoj osobnoj misiji ili zadaći. Vojska se temelji na stezi i disciplini, tako i u našem sportu bez stege i discipline nema napretka.

8. Osvojio si natjecanje u Novom Pazaru, prvo kategoriju pa zatim i apsolutnu titulu. Kakvi su dojmovi s bine? Osjećaš li se ispunjeno nakon tog iskustva?

Osvojio sam prvo mjesto u kategoriji BB -90 kg i prvo mjesto u apsolutnoj kategoriji, sve smo vrlo taktički odradili i onako kako smo se dogovorili. Izašao sam na binu nakon vaganja i odrađenih priprema sa 94 kg tako da smo zapravo gađali apsolutnu što nam je i na kraju uspjelo. Osjećaj je neopisiv, stati na binu i ponosno pokazati ono što si mjesecima gradio, jednostavno neprocjenjivo. Da li se osjećam ispunjeno? Živim svoj san pa Vi procijenite.

9. Naravno, okolina zna biti od presudne važnosti kod natjecateljskih priprema. Ostavljamo ti prostor ovdje da slobodno zahvališ svima koji su ti olakšali tvoj put.

Ponosno mogu reći da sam se okružio ljudima koji su pozitivni i ne bi ih mijenjao nizašto. Moj tim krasi ta jedna osobina koja je rijetka a to je integritet. Posebno bi se zahvalio svom dugogodišnjem prijatelju Zvonimiru Lepoglavcu koji me upoznao sa današnjim trenerom i zapravo je sve od njega ozbiljnije krenulo. Naravno tu bi se zahvalio svom treneru, neponovljivom Stjepanu Ursi i njegovoj supruzi Evi koji su me spremili i doveli do forme za binu. Hvala također Vašem snimatelju Andreju Paviću “Braji” koji je zabilježio svaki trenutak našeg putovanja i koji zrači tolikom pozitivnošću i voljom a ujedno i djeluje kao sredstvo za smirenje mog trenera, malo šale. Hvala našoj natjecateljici Matei Pleše koja je zauzela 3. mjesto u bikini kategoriji i napravila najbolje proteinske palačinke. Za kraj hvala najljepša svima koji me prate i podržavaju, ne samo mene već i ovaj sport.

10. Za kraj, tema je uvijek ista, ali odgovori variraju. Reci nam, što budućnost nosi Marku Kranjčecu?

Budućnost za Marka Kranjčeca je vrlo jasna, nastaviti se baviti ovim prekrasnim sportom i postići što bolje rezultate. Naravno promovirati bodybuilding i sve čari ovog sporta. Garantiram da će te me uskoro vidjet opet na bini i da ću dati sve od sebe. Za kraj rekao bi Ursa „NEMA NEIDE“. Hvala Vam najljepša i pozdravljam tim Proteku i sve Vaše vjerne fanove.

Marko, hvala ti na vremenu. Želim ti sve najbolje u ime čitavog Proteka Teama.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni