Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Koliko dugo trebam trenirati?

Trening | 17. Studeni 2015. 7 minuta

Jedno od pitanja koje često dobijem od novih vježbača upravo je ovo naslovno. Poznata je zabluda da bilderi "žive" u teretanama i zapravo valjda spavaju na benchu. Istina o treningu zapravo je drugačija no što mnogi pomisle kad krenu u teretanu.

 Prije svega, ako ste novak u teretani i niste sigurni što radite, obratite se stručnom osoblju koje će se pobrinuti da serija ravnog potiska s klupe naglo ne bi postala grubom dekapitacijom! Nećete trenirati ni dugo ni uspješno ako Vas poklopi uteg ili povrijedite mišić ludiranjem s utezima o kojima  malo znate.

Vaši prvi treninzi vjerojatno će trajati dosta dugo. Pogotovo ako Vas kroz njih vodi trener. Zašto? Vrlo je jednostavno, svaku vještinu treba naučiti te zatim polako uvježbavati. To ne znači da će Vam svako ponavljanje trajati od rođendana pa do rođendana, ali sigurno nećete nikamo žuriti. Relativno je lako podignuti uteg od točke A do točke B. Čak i totalni početnik može uzeti bučicu od 15 kila i natjerati je od kuka do ramena. Pitanje je samo koliko će pogoditi željeni mišić, hoće li stimulirati išta ili tek provocirati nezgodu.

Kada počinjete budite vrlo odmjereni i pedantni. Ako se jednom naučite lošoj tehnici treninga teško ćete to ispraviti po logici onog starog psa koji se na nove trikove naučiti ne da. Nije čak ni u tome stvar, ali zamislite samo koliko vremena možete izgubiti trenirajući na način koji nije niti pametan niti optimalan. Da se naježiš!

Nakon što ste prošli širok dijapazon vježbi i znate kako izvoditi te pokrete bez da predstavljate opasnost za sebe i svoje bližnje, probat ćete sami sebi složiti program treninga i tu dolazimo do google tražilice. Rich Piana kaže osam sati za ruke, Dorian i Mentzer ne žele ni pogledat takvo što, a  Ronnie Coleman urla nešto o kikirikiju i čučne s powerlifterskom kilažom nekoliko ponavljanja. Što sad? Koliko dugo da onda vi trenirate?

Nemojte upasti u zamku pa tražiti idola među fitness ikonama i bodybuilderima. Stavite li Colemanovu težinu na čučanj, kupujete ekspres kartu za groblje. Odradite li Dorianov trening sa svega par serija, možda ni upalu ne zaradite. A krenete li putem Piane, popit ćete sve proteine u jednom treningu ruku.

Bitno je Vaša osobna mogućnost stimulacije mišića, odnosno koliko Vam treba da to postignete. Već sam pisao o ovom cilju, ali treba ponovno napomenuti, ne postoji unisex receptura. Možda Vam za leđa treba punih sat i pol da pogodite sve kako spada, a za ruke recimo 40ak minuta. Ne znači da ste odradili lošiji trening u bilo kojem slučaju, već da postoji razlika u mogućnosti stimulacije kroz vrijeme.

Klonite se egzaktnih savjeta, iako bi svi voljeli da im se samo kaže magična brojka pa ju oni odrade, takvo što ne postoji. Upoznajte svoje mišiće i dajte im vremena koliko im treba za dobar trening. Možda pola sata, možda čak i dva!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni