Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

MARKO BARIĆ - Mr. Olympia mora biti primjer!

Bodybuilding i fitness | 25. Rujan 2017. 16 minuta

Dragi naši; pred nama je još jedan intervju s Markom Barićem. Trofejni natjecatelj, poznati trener i biznismen u polju bodybuildinga i fitnessa, razgovarao je s nama o raznim temama:

 1. Marko pozdrav! Dugo nismo imali prilike ovako razgovarati. Što se novoga odvija u tvome životu?

Pozdrav svim čitateljima i pratiteljima Proteke! Teško je ukratko odgovoriti na to pitanje, što ću svakako ostaviti za budući video intervju, iako svi misle da je život jednog “bildera” ili “trenera” poprilično dosadan, zapravo blagoslovljen sam time da su se u posljednje vrijeme dogodile velike stvari. 

2. Krenimo odmah na udarne teme. Ti si bilder poznat po estetski ugodnim linijama, dobroj kontroli trbuha i skladnoj figuri. Kako si uspio razviti, a ne "razbiti" tijelo?

Nisam nikada pretjerivao. Više nije bolje, veće nije  bolje.  Pronašao sam težinu koja je idealna za moj “frame” i građu tijela, te se toga i držim. Ne pokušavam biti nešto što nisam ili ne mogu biti. Dalje; uvijek me privlačila estetika i sklad tijela. Bodybuilding kao umjetnost, ne kao krkansko bacanje utega po teretani, iako to mnogi kod nas ne razumiju jer su im razlozi zbog kojih treniraju često pogrešni. Bitni su detalji. Govorim u svoje ime, ima jako puno “bildera” koji su masivni, ali i dalje dobro i skladno izgledaju  - Cedric McMillan je jedan od najboljih primjera toga. 

3. Komentirao si Phila Heatha na Olympiji vezano za "incident" s trbuhom. Misliš li da mu pripada prvo mjesto, ili problem gledaš možda drugačije od samih plasmana?

Ne pripada mu prvo mjesto. Bodybuilding natjecanja su natjecanja na kojima se ocjenjuje izgled, baš kao i izbor za Miss svijeta i sl. Dakle vi nemate apsolutno nikakve šanse da utječete na rezultat svojim sposobnostima nego samo onime što ste učinili da bi fizički tako izgledali. Jedan Mr. O MORA biti primjer onoga kako bi trebalo izgledati skladno i lijepo tijelo. Phil je to imao prije par godina što je naravno izgubio na putu ka što većoj mišićnoj masi. Ako se takve stvari ne kažnjavaju, isto će se i nastaviti. Dalje; Mr. O gubi na popularnosti jer su natjecanja izrazito dosadna, a i unaprijed već svi možemo biti sigurni kakvi će biti plasmani. Big Ramy je prošle godine zauzeo četvrto mjesto, ove drugo, a prošle godine je bio u finalu u 30% boljoj formi. Dakle što je onda bodybuilding? Izgradnja prekrasne skladne figure i iskazivanje ljepote tijela ili igra u kojoj je najbolji onaj koji je napakirao najviše mišića i izgleda donekle kao čovjek što možeš po glavi primjetiti?

4. Classic Physique dobiva na popularnosti. Druga Mr.Olympia u toj kategoriji prikazala je fantastične natjecatelje od prvog do zadnjeg mjesta - svatko je imao nešto za ponuditi u dobrom paketu. Misliš li da bi se tu i sam jednom mogao pronaći?

Classic Physique će biti mainstream  i stići će Open Bodybuilding kroz par godina.  Mogao bi jer je to kategorija za mene. Za naš europski classic imam previse kila, kategorije do 95 više nema – u onoj do 100 su svi niži od mene 20cm, a ja veći ne želim biti, dakle izbor je poprilično logičan, no sada sve ovisi o tome hoće li biti kakvih natjecanja kod nas. Ako ne, spreman sam i spustiti težinu što mogu učiniti vrlo lako i zapravo jedino što tada moram učiniti je smanjiti noge. 

5. Počeo si kao bodybuilder, to će uvijek biti u tebi. Kako se danas osjećaš glede svojeg sporta?

Ja sebe nikada nisam poistovjećivao sa izrazom “bodybuilder”? Što uopće znači biti bilder? Izgraditelj tijela bi bio logičan odgovor na to, ali ja sam kroz svoju karijeru više izgradio svoj um i sebe kao čovjeka, tijelo je samo vizualni aspekt svega toga. Sport kao takav je krenuo u suprotnom smjeru od onoga što je nekada bio i onoga gdje se ja osjećam ugodno. 

6. Što se posla tiče, tvoj uspjeh je neosporan. Napravio si mnogo kao trener i savjetnik, a na dobrom su putu youtube sadržaji kao i sve uočljivija uloga na društvenim mrežama. Kako to uspijevaš?

Nije lako svaki dan kreirati sadržaj na društvenim mrežama kojim bio motivirao druge. Naravno također uz sve ostale obaveze, fakultet i posao uvijek je izazov pronaći vremena za stvaranje sadržaja. Dalje, teško je motivirati druge, ako ne možeš motivirati sebe, i ja sam samo čovjek od krvi i mesa i to je ono što velika većina ne shvaća. I ja plačem, smijem se, dobro mi je, teško mi je, uzimam odmor od onoga čime se bavim, popijem pivu, izađem van. Važno je biti i ostati svoj, samo tako možeš dati drugima. 

7. Koliko je teško voditi tvoj životni stil? Ima li mnogo izazova s kojima se susrećeš u dnevnom životu i gdje pronalaziš ravnotežu?

Kao što rekoh u odgovoru gore svaki posao ima svoju težinu i svoja izazove o kojima ću svakako govoriti kasnije. 

8. Mnogi danas žele uspjeti u fitnessu i bodybuildingu. Industrija raste, što bi im savjetovao na njihovom putovanju?

 Da budu i ostanu svoji i da nikada ne pokušavaju biti kao ili netko drugi. Ne mogu nas svi voljeti niti je to poanta i svrha života, bitno je biti i ostati svoj. Oni nama slični će već pronaći svoj put do nas. Kada čovjek izgubi sebe u poslu, hobiju, životu – izgubio je sve. 

9. Za kraj ostavljamo prostora budućnosti. Što je kod Barića "u kartama"?

Teško mi je odgovoriti na to pitanje jer živim tako da nikada ne znam što me čeka sutra. Trudim se biti najbolji prema svima i svemu i dati sve od sebe, ne žaliti ni jedan dan za stvarima, ljudima ili prilikama. Ako ćemo o nekim dugoročnim ciljevima onda je to svakako završiti fakultet i obrazovanje do kraja, srediti si život tako da imam maksimalne uvjete da opet osvojim neko veliko natjecanje. Također kako mnogi koji me prate to znaju, već sa 11 godina mi je ustanovljen problem sa štitnjačom, te sam od tada cijelo vrijeme na terapiji. Zapravo kada još i to sve uzmemo u obzir moj rezultat je zaista iznimam jer moja štitnjača ni na koji način ne obavlja svoju funkciju. Bodybuildingom sam do sada sve to držao pod kontrolom, no prije 2 godine stvari su se izrazito zakomplicirale i moje stanje od tada je poprilično loše. Na meni je da sada dalje vidim što učiniti ukoliko je sve još više uznapredovalo. Ne volim govoriti o tome jer ne želim da me itko žali, no govorim ovo sada jer smatram da sve može donekle motivirati nekoga tko je suočen sa sličnim problemom. To je također nešto sa čime se borim posljednjih par mjeseci što se nažalost odrazilo i na moje psihičkoi fizičko stanje, privatan i poslovni život, no sada su karte izrazito dobre i nije potrebno više blefirati jer sam siguran u sebe više nego ikada. To su one stvari koje sam napomenuo gore, nitko ne zna što se događa iza društvenih mreža, a svi si daju za pravo osuđivati druge ukoliko se osjećaju ugroženo. Jas am svakako od sada pa na dalje odlučio biti izrazito iskren, svidjelo se to nekome ili ne, zato jer tko je Marko Barić kada sve ovo više ne bude postajalo? To je ona borba koju je Dorian Yates jako lijepo pojasnio i objasnio. Ostavljam više informacija za naš video intervju.

Hvala ti na vremenu Marku, uskoro nastavljamo videom :)!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni