Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Proizvodnja whey proteina

Suplementi | 19. Travanj 2015. 9 minuta

Ako niste čuli za whey iz obranog mlijeka ili ne znate što je to svakako pročitajte ovaj članak do kraja.

Whey iz obranog mlijeka je jednostavno superiorniji od konvencionalnog whey proteina.

Zašto?

Whey protein (proitein sirutke) je tradicionalno nusprodukt proizvodnje sira. Vjerojatno ste čuli za sir od sirutke koji se radi tako da se sirište dodaje mlijeku u veliku bačvu kako bi se to zgrušalo te sir izašao na vrh bačve od čega se na kraju radi sir, a ostatak tekućine je whey (sirutka) i laktoza. Tekući whey (sirutka) se nakon toga procesuira tako što se pasterizira i filtrira kako bi se uklonili višak laktoze i masti.Ovo se može postići ultrafiltracijom ili unakrsnom mikrofiltracijom. Krajnji proizvod se onda suši kako bi načinio whey (sirutkin) protein. Ovo je protein koji se nalazi u 99% proteinskih proizvoda na tržištu. 

Glavni problem s wheyom iz sira je što prolazi procesuiranje, koje po samoj prirodi proizvodnje sira, uvodi dodatno procesuiranje što znači da će određeni tipovi kazeina uvijek ostati u whey proteinu zajedno s raznim kulturama sira. Kako bi se uklonile te kulture sira potrebna je daljnja obrada toplinom (pasterizacija). Ovaj način proizvodnje je uobičajen za whey proteine, ali postoji jedan problem. Dodatna toplinska obrada uništava neke ključne sastojke u whey proteinu što se ne događa s wheyom iz obranog mlijeka.

Whey iz obranog mlijeka se radi iz čistog mlijeka EU podrijetla (Grass Fed Milk).

Whey iz obranog mlijeka se radi putem specifičnog postupka koji se razlikuje od ostalih whey proteina: proteini se ekstrahiraju direktno iz obranog mlijeka EU podrijetala koristeći membranske tehnologije na niskim temperaturama od samo 10 °C (mikrofiltracija i ultrafiltracija). Ovaj suvremeni proces proizvodnje na niskim temeperaturama uklanja kazein, masti i laktozu, ostavljajući samo čisti whey (sirutku) najveće moguće biološke vrijednosti.

Ovaj proces proizvodnje nudi mnoge prednosti u odnosu na standardnu proizvodnju wheya iz sira:

  • Whey iz obranog mlijeka je pasteriziran samo jedan put čime se izbjegavaju sekundarne toplinske obrade koje mogu nepovratno denaturirati vrijedne peptide bogate cistinom

  • Whey iz obranog mlijeka nije nusproidukt sira što znači da nije denaturiran uporabom kiselina i dodatnim toplinskim obradama koje su specifične za proizvodnju sira.

  • Whey iz obranog mlijeka je proizveden u jednom jedinstvenom procesu. 

  • Whey iz obranog mlijeka je 240% bogatiji s cistinom koji je vrlo krhki peptid i lako se uništi s toplinom (sastoji se od dvije molekule cistina povezane s disulfidnim mostom). Cistin igra glavnu ulogu u proizvodnji glavnog antioksidansa glutationa. 

  • Whey iz obranog mlijeka je bogatiji aminokiselinom razgranatog lanca L-Leucinom (BCAA), znanstveno dokazanim da ima najveći pozitivan efekt u odnosu na stimulaciju proteinske sinteze i reparacije mišićnog tkiva.

  • Whey iz obranog mlijeka ima čišći okus zato što nije deriviran iz proizvodnje sira.

  • Aminokiselinski proifil wheya iz obranog mlijeka je sličniji ljudskom mlijeku kad ga usporedite s wheyom nastalim iz sira.

Ovo su odlučujuće činjenice koje govore o superiornosti whea iz obranog mlijeka nad wheyom nastalim kao nusproduktom proizvodnje sira.

 Upravo zato, kada biramo brand koji ćemo zastupati na hrvatskom tržištu, biramo onaj koji koristi EU sirovine iz obranog mlijeka. Whey proteine koje sadrže ovu sirovinu možete pronaći u brandovima EnergyBody, Superior14 i MTX.  

 

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni