Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Svi smo čuli za CLA, ali da li znamo što je zapravo?

Suplementi | 22. Studeni 2011. 9 minuta

Nedostatak CLA u vašoj prehrani može izazvati debljanje i slaganje masnih naslaga. CLA je snažan antioksidans.

Konjugirana linolenska kiselina (CLA) je mješavina raznih vrsta izomera linolenske kiseline koji se mogu naći prvenstveno u mliječnim proizvodima i mesu. CLA je suplement za koji su mnogi čuli, ali ne znaju puno o njemu. Najnovija istraživanja pokazuju da CLA ima brojne koristi za bodybuildere, a i sve ostale sportaše. Konjugirana linolenska kiselina je jedinstvena i po tome što je prisutna u mliječnim i proizvodima od mesa.

Informacije i koristi od CLA

Konjugirana linolenska kiselina je malčice drugačijeg oblika od linolenske kiseline (LA), koja je Omega-6 masna kiselina koja je vrlo važna za ljudsko zdravlje. Omega-6 masne kiseline deriviraju iz mliječnih i mesnih proizvoda. Dakle, CLA se prvenstveno može naći u mesnim i mliječnim proizvodima.

Znanstveni interes za CLA se prvi put pojavio 1988 kada je sveučilište u Wisconsinu otkrilo da CLA djeluje protiv raka. Radilo se o pokusu sa štakorima koje su hranili hamburgerima. CLA se ne može prioizvesti u ljudskom tijelu, ali se može unijeti izvana s namirnicama poput neobranog mlijeka, maslaca, govedine i janjetine.

Konjugirana linolenska kiselina je snažan antioksidans, antikancerogen i antikatabolit kao i snažan pojačivač imuniteta. Neka od najpriznatijih svojstava za CLA su: spaljivanje masnog tkiva, izgradnja i zadržavanje čiste mišićne mase i borba protiv raka.

Neke od najpoznatijih koristi od CLA uključuju:

  • ubrzani metabolizam - ovo je svakako pozitivna korist za bilo kojeg sportaša koji želi skinuti masno tkivo

  • brži mišićni rast

  • niži nivoi kolesterola i triglicerida - ovo je jako važna korist pošto živimo u svijetu gdje puno ljudi živi s povišenim nivoima kolesterola i triglicerida

  • povećava inzulinsku osjetljivost - ovo će vam pomoći da ne dobijete dijabetes u odrasloj dobi, a isto tako će vam pomoći u mršavljenju

  • smanjuje alergijske reakcije izazvane hranom

  • poboljšava imunološki sustav - kada živimo u društvu gdje je normalno da imamo narušeni imunitet to je korist kojoj se svi moramo veseliti

Pokazalo se da se suplementiranjem s CLA poboljšava odnos mišićnog tkiva u odnosu na masno tkivo tako što se smanjuje deponiranje masti, pogotovo na trbuhu, te ima učinka na ubrzani mišićni rast. CLA postiže ovu reakciju tako što povećava osjetljivost na inzulin tako da masne kiseline i glukoza mogu proći kroz membrane mišićne stanice i ne deponirati se u masno tkivo. Ovo rezultira manjim odnosom masti naprema mišićnom tkivu. 

Postoje dokazi koji govore da CLA može "pomladiti" metabolizam i smanjiti masno tkivo. Ovaj jedinstveni mehanizam pomaže da se tijelo zaštiti od bolesti.

U poslijednje vrijeme je došlo do smanjenog unosa CLA putem hrane. Zašto? Pokazalo se da drukčiji način uzgajanja krava rezultira s manje CLA u mlijeku i mesu. Za optimalnu količinu CLA u mlijeku je potrebno da krave provedu više vremena slobodno pasući na livadama, a ne da budu zatvorene hraneći se iz umjetnih hranilica. Istraživanja su pokazala da krave koje slobodno pasu produciraju 4 puta više CLA u mlijeku i u mesu.

Bilo koja osoba može vidjeti kada šeće po ulici da imamo strašan problem s pretilosti, možemo to nazvati epidemijom. Ne kažem da je CLA rješenje za pretilost, ali svakako može imati utjecaja. Nekoliko studija je pokazalo da suplementiranje s CLA donosi mršavija i mišićavija tijela. 

Kao što sam spomenuo ranije, CLA je komponenta crvenog mesa koja može spriječiti rak. Čak je američka FDA objavila znanstvena istraživanja koja dokazuju antikancerogeno djelovanje CLA.

CLA je s kemijskom strukturom slična linolenskoj kiselini, ali ima i neke drukčije efekte u nekim područjima. Kao primjer, linolenska kiselina stimulira formiranje masnog tkiva, što se uobičajeno naziva lipogeneza, dok istraživanja pokazuju da CLA ima upravo suprotan efekt - inhibira stvaranje masnog tkiva. Još jedna velika razlika leži u formaciji tumora: linolenska kiselina stimulira rast tumora dok je CLA veliki inhibitor rasta tumora.

Gdje mogu pronaći CLA u prirodnom obliku?

Kao što sam spomenu ranije CLA se može pronaći u mlijeku i crvenom mesu, peradi, jajima i kukuruzovom ulju. CLA se također može pronaći u obliku suplementa. Tablica ispod pokazuje prisutnost CLA u običnoj hrani:

Sadržaj konjugirane linolenske kiseline u običnoj hrani
hrana miligramimi CLA po gramu ukupne masti % CLA prisutan kao c9, t11 izomer
janjetina 5.6 92
homogenizirano kravlje mlijeko 5.5 92
homogenizirano kravlje mlijeko 4.8 84
maslac 4.7 88
Cottage sir 4.5 83
svježa mljevena govedina 4.3 85
cheddar sir 3.6 93
piletina 0.9 84
svinjetina 0.6 82

Izvor: bodybuilding.com

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni