Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Trud u teretani

Savjeti | 16. Siječanj 2015. 4 minuta

Veliko ime domaćeg bodybuildinga i vjerojatno najkrupniji bodybuilder s ovih prostora, Petar Klančir, izjavio je rečenicu pod rednim brojem dva. Krenimo je objasniti u narednim redovima.

 Mišići ne znaju brojati!

Ova izjava ciljano odgovara na sva pitanja o tome koliko su brojevi ponavljanja važni u bodybuildingu.  Sama brojka neće ništa napraviti za Vas. Ona bi trebala poslužiti kao svojevrstan orjentir Vaših mogućnosti s određenom težinom. To nikako ne znači da baš svaki put morate odradiiti upravo toliko ponavljanja. Vaš mišić ne zna razliku između broja 2 i 805, ali itekako prepoznaje razinu stimulacije koju doživljava u treningu.

To nam govori da ne trebamo prestati ponavljati određeni pokret samo zato što smo došli do nekog zamišljenog broja, niti da moramo nastaviti podizati uteg ako ne možemo samo zato da dosegnemo znamenku na papiru. 

Misleći na to da mišić ne zna brojati jasno nam je da sva pažnja treba biti posvećena maksimalnoj koncentraciji u svrhu postizanja što bolje stimulacije mišićnog tkiva. Brojalice možemo ostaviti za neku drugu prigodu.

Jednostavno treba raditi 

Kada sam posjećivao treninge naše reprezentacije znao sam raspravljati s okupljenim natjecateljima o metodici treninga, ali i mentalitetu potrebnom za rad. Nekoliko sam puta o tome govorio s Danijelom Miklečićem, nagrađivanim šampionom bodybuildinga.

Pravilo tri vrlo je jednostavno, ali tako često ignorirano. U bodybuildingu mentalni sklop upravlja tijelom baš kao i u ostatku života. Ukoliko niste psihički pripravni na ozbiljan rad, Vaše tijelo neće nužno surađivati na treningu. To ne znači da prije svakog treninga morate odraditi opširan pripremni ritual meditacija i duhovnih vježbi, ali budite spremni na rad inače u teretani nećete napraviti mnogo dobroga, a sigurno ne želite biti onaj tip za kojeg svi govore da samo bespotrebno okupira sprave i utege.

Danijel je naglasio da ljudi danas općenito previše teže prečacima, brzim rješenjima i tako priželjkuju rezultate, odnosno dobitak, bez nužnog ulaganja. Rad na treningu mora biti discipliniran i usmjeren cilju kojeg ste si zacrtali. Osrednji trening i neradnički mentalitet u teretani će Vas učiniti opstrukcijom više nego aktivnim, marljivim vježbačem s perspektivom.

Do Čitanja
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni