Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Važnost MIND-MUSCLE veze

Bodybuilding i fitness | 24. Siječanj 2020. 7 minuta

Zadnji isječak donosi nam Filipova razmišljanja o vezi uma i mišića...

Popularni hrvatski bodybuilding šampion i uzdanica classic kategorije - Filip Dropulić - bio je gost našeg Muscle Media podcasta gdje smo razgovarali o velikom broju bilderskih tema.

Jedna od njih, a morala se kada-tada naći na dnevnom redu, bila je i toliko spominjana Mind-Muscle veza. Radi se o svojevrsnoj, ne uvijek precizno definiranoj, apstraktnoj povezanosti između uma i mišića kojeg odrađujemo na treningu. Ne znači da doslovno treba nasloniti glavu na mišićnu skupinu (sretno vam onda s treningom listova!), ali glava se ipak koristi!

Glava + Mišić = Rast?

Filip ovdje naglašava da i Mind-Muscle vezu donekle određuje genetika jer postoje ljudi koji od prvih treninga odlično postižu osjećaj fokusa pri treniranju svojih mišića te bez problema usredotoče pažnju na naizgled svako vlakno upleteno u pokrete. Možda su profesionalni bodybuilderi često dobar primjer.

Takva razina pažnje postiže se i napinanjem mišića bez ikakvih utega, ako je moguće u ogledalu pri vježbanju poziranja. Odabere se mišić, potrudimo se potaknuti ga umom na napinanje i zatim kontroliramo svaki aspekt tog pokreta, odnosno stiskanja. Pri istezanju isto tako možemo znati koji smo mišić zapravo upleli u samo istezanje.

Filip se uvijek isteže zbog navike koje je stekao pri treniranju karatea, a kaže da mu odgovara istezati se kroz trening kako bi dodatno skrenuo pažnju na mišić koji trenira pružajući mu drugačiju stimulaciju od podizanja tereta.

Upravo je to pozadina te mitske veze glave i mišića. Stalna uporaba istog. Česte kontrakcije, manipulacija pokretom, fokus na čitav put utega ili kontrakcije, a ne samo početak i kraj. Kao i u mnogim drugim slučajevima, postiže se opetovanim treniranjem.

Upoznaj svoje tijelo i ono će dati rezultate!

Potrebno je znati i vlastiti skelet te, ako je nužno, doslovno dotaknuti mišić koji radimo kako bi sami sebi skrenuli dodatnu pažnju na pokret i kontrakciju. Možda zvuči malo šašavo, ali dosita, zna biti dovoljno!

Zapamtite, dobar trening znači i nužnu povezanost odmora, kvalitetne prehrane, odlične suplementacije te mu na kraju uvelike pomaže fokusiranost kojom postižemo bolju vezu između vlastitog uma i mišića u pokretu.

  

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni