Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Whey protein vs meso?

Suplementi | 07. Srpanj 2013. 6 minuta

Whey protein i bezmasno meso obadvoje omogućuju proteine. Whey proteini su grupa proteina iz kravljeg mlijeka te čine 20% udjela u njemu. Riječi bezmasno meso obično znače goveđe meso, janjetina, svinjetina ili divljač s malo masti.

Obadva izvora proteina imaju imaju prednosti i mana. 

Izvori i tipovi

Whey protein i bezmasno meso sadržavaju visoke količine aminokiselina koje su potrebne da se izgradi i održava mišićno tkivo. Suplementi whey proteina su dostupni kao koncentrati, izolati i hidrolizati. Koncentrati imaju manje masti, ali sadržavaju laktozu i ugljikohidrate. Izolati su potpuno uklonili masti i laktozu i imaju veći postitak proteina. Hidrolizati su najbolji po sastavu što znači da se najlakše apsorbiraju ali su jako skupi.  Bezmasno meso možete naći u obliku goveđeg buta i slabina. Bezmasnu svinjetinu i janjetinu možete pronaći u obliku  slabina, krmenadli i nogu.  

Usporedba nutrijenata

Whey protein ne sadržava vitamine niti vlakna. Whey protein nije cijelovita hrana i ne pruža istu razinu nutrijenata kao cijelovita hrana - meso. Bezmasno meso sadržava nutrijente kao što su proteini, B vitamini, vitamin E, željezo, cink i magnezij. Bezmasno meso ne sadržava ugljjikohidrate ili vlakna ali sadržava nešto masti. Ako izaberete bezmasnije meso dobiti ćete i manje masti s njime.

Količine

Prema Sveučilištu u Kaliforniji trebate uzeti 0.8g proteina po svakom kilogramu vaše tjelesne težine svaki dan. Kao suplement, za većinu ljudi je dovoljno 20-25 grama whey proteina, prema istraživanju Zdravstvenog centra McKinley; sportaši ipak trebaju dva puta veću količinu tijekom napornih treninga iuli natjecanja. Jedna mjerica whey proteina iznosi 40 grama i sadržava oko 30g proteina. Jedno serviranje bezmasnog mesa iznosi 85 grama i sadržava 21-24 grama proteina. Ako ste sportaš razmislite koliko mesa morate pojesti da bi unjeli dovoljnu količinu proteina u svoj organizam.

Kuhanje

Whey protein ne morate kuhati i možete ga dodati u već pripremljene obroke kao u shakove, zobenu kašu itd. Meso zahtjeva kuhanje i ponekada ga treba i kuhati ili pirjati duže vrijeme kako bi omekanilo. Možete smanjiti količinu masti u mesu tako da odrežete vidljivu mast.

Razmatranja

Whey proteini i bezmasno meso su različiti izvori proteina. Iako whey protein može biti pogodan u određenim situacijama, meso sadržava više nutrijenata kao što su vitamini i minerali. Zaključak je da whey proteini omogućavaju više proteina i njihovu bržu apsorpciju i pogodniji su za korištenje neposredno nakon treninga pošto s mesom ne možete nikad dobiti takvu učinkovitost. Nadalje, sportaši nikad nebi mogli unijeti dovoljnu količinu proteina u svoj organizam putem mesa pošto bi na taj način morali unjeti i puno masti što svakako nije zdravo.  S druge strane whey proteini ne mogu zamijeniti obroke s mesom pošto jednostavno ne sadrže sve potrebno za izbalansirani i cijeloviti obrok.

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni