Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kada se vide rezultati treninga?

Trening | 20. Lipanj 2022. 8 minuta

Jedno od glavnih pitanja vezano uz trening uvijek je isto - kada ću ja vidjeti te rezultate?

Koji god bio vaš cilj u teretani, od mršavljenja do dobivanja na mišićnoj masi - ili povećanja snage, jasno je da vas zanima vidjeti pomake i postići određene rezultate što prije i lakše. Uživati u procesu - sve je to super, ali želim vidjeti da se nešto događa i - ako je moguće - relativno skoro. Što skorije.

Kada sam ja kretao u teretanu, nije me sram reći, cilj je bio povećati ruke pošto-poto, i ako je moguće konačno zapaziti neku žilu preko tog bicepsa. Čuo sam da ih ima tamo, ali nikako da se koja zapravo i vidi. U mom slučaju prošlo je par mjeseci vrlo nespretnih i nimalo sustavnih treninga, ali i kroz takvu tarapanu prošao sam dobro. 

Pretrpani opcijama

Međutim, kod vas je situacija vjerojatno drugačija. Postoji pregršt dostupnih planova treninga online, možda imate trenera, možda sve radite sami. Bilo kako bilo, kreće trening, a pitanje je samo kada će i rezultati? No ima tu i još jedno pitanje - idete li u čitavu priču s figom u džepu i kako bi odgovor utjecao na vas?

Recimo da vam prve rezultate obećamo za tri mjeseca. Što to znači?

Koju bi od idućih opcija odabrali:

a) To je odlično, zapet ću odmah i za tri mjeseca sam zmaj!

b) Tri mjeseca!? Očekivao sam dva tri-treninga!!!

c) Malo mi je to dugo, zar se ništa ne može u dva tjedna?

d) Tri mjeseca ove muke? Zaboravi, bila je dobra ideja, ali ja odustajem.

e) I što nakon tri mjeseca?

Ovisno o čovjeku odgovor je različit, a takva su bila i moja iskustva s ljudima u teretani. Neki su tamo došli kao pod prisilom, nadaju se da ćete im reći kako rezultati stižu već za par dana jer sve više od toga jednostavno je nesavladiv napor za njihovu razinu motivacije.

Drugima je ta razina opasno uvjetovana skorim i konstantnim rezultatima. To je tip osobe koja nakon prvog treninga odlazi pred ogledalom i čudom se čudi što si vjerojatno izgleda čak i lošije nego prije dolaska u teretanu. Da tko bi rekao da će znojenje, napor i trošenje energije izgledati tako izmoreno.

No zezanciju na stranu, neke se stvari ipak mogu reći. Tako možete računati na prve vidljive rezultate - ako ste početnik, već kroz mjesec dana. I gledajte, ovdje pričamo o prvim-vidljivim-rezultatima. Ako vam je cilj istesati se do vidljivih trbušnjaka, separiranih mišića, iscrtanih ramena i definiranih leđa, to se sigurno neće dogoditi u par tjedana, ALI naznaka će biti.

Konture se ocrtavaju, linije se naziru, nešto se masti skinulo, vode potrošilo. Mišići nadolaze. Nadolaze - nisu svi odmah tu! Ista stvar i s dobivanjem mišićne mase. Ako planirate proširiti leđa, povećati ruke i ramena, zaobliti prsa i - nadamo se - dovesti noge do respektabilne razine, to je također dugotrajan proces.

trening i rezultati

Početnicima se prve naznake dobrog treninga i prehrane relativno brzo vide i samim time pruže određeno zadovoljstvo - a baš su zato znak da se ne treba samo tako prepustiti tom trenutnom poletu.

Naime, tijelo se zna i voli adaptirati. Uljuljamo li se odmah u taj početni zanos, nije dobro jer riskiramo smanjivanje upornosti pri izazivanju tijela na teže podvige, više serije, ozbiljnije težine ili nešto slično. Trening kao takav zapravo je pomno osmišljena rutina sustavnog nadmudrivanja mišića koji stalno love korak s našim planovima. Tko prvi trepne - gubi.

A iskusni?

Stvar postaje nešto kompliciranija kada smo već iskusniji u teretani, a prvi rezultati novog trenažnog procesa još se traže. U tom slučaju možemo se zapitati ova pitanja kako bi došli do konkretnijih odgovora:

a) Radim li predugo istu stvar bez modifikacija?

b) Koliko sam pauzirao između trening programa?

c) Jesam li redovan ili treningu pristupam kampanjski?

d Serije, ponavljanja, pauze, težine - na što ne obazirem dovoljno?

e) Pokušavam li stalno šokirati mišiće - pa ne znam što zapravo radim?

Ukratko, vidljivi rezultati nisu neko mitsko biće koje se rijetko vidi na mutnim fotografijama sumnjivih autora. Njihovu pojavu možemo definirati kao konačan proizvod pažljivo osmišljene, redovito implementiratne i adekvatno modificirane trening rutine.

Stoga pažnju valja obratiti upravo na to. Jesmo li trening osmislili s nekim jasnim ciljem? Idemo li u teretanu redovno kako bi sve to obavili prema planu? Pratimo li svoje tijelo kroz pokrete i vježbe pa zatim spremno odgovaramo modificiranjem težina, putanja i sličnog - ovisno o figuri?

Slično kao i kod suplementacije. Redovito korištenje adekvatnih doza kvalitetnih preparata koje nabavljamo od provjerenih brendova urodit će nečim dobrim, ali stihijski pristup je loš put ka cilju!

dobro treniraj

Ako je odgovor Da - onda super, jer je odgovor na pitanje "a gdje su postignuća" - eto ih na putu, skoro će doći. Ali ako je odgovor ne na samo jedno ili čak sva od tih pitanja - onda će i na ono o postignućima biti - ne znaju ni ona!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni