Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako izgraditi bolje tijelo ?

Savjeti | 19. Siječanj 2022. 8 minuta

Informacije, informacije, informacije! Ima ih posvuda. Od interneta do knjižnica (ide li tko tamo?), ali u njima se svejedno nije lako snalaziti. Što o svemu misliti kada je cilj bolje tijelo? Kako ga ostvariti?

Idemo to postaviti u par koraka, kako bi svima bilo lakše razmišljati, planirati i na kraju krenuti u akciju. Ako gledamo ideju boljeg tijela kao rada vrijednog projekta, jasno je da mu ne smijemo pristupiti "lako ću ja to" stilom, no s druge strane, informacija, članaka i mišljenja ima toliko da se zaista teško odlučiti za neki specifičan pristup.

1. Gdje se nalazim i kakvo je stanje?

Gdje sam? Ok, ne mislimo ovdje na sobu, zgradu, grad ili državu. Ostavimo to po strani. Gdje sam po pitanju usporedbe svojeg trenutnog stanja s onim što želim postići? Ako sam muškarac visok 178 cm, težak 92 kilograma od kojih, ruku na srce, imam barem 10 onih sasvim suvišnih, a želim na istu visinu imati 85 mišićavih kilograma, onda barem znam da postoji osjetna udaljenost između mene sada i mene u svojim mislima. 

tijelo u ogledalu

Važnost ovog koraka s razlogom je pod brojem jedan. Ako ne napravimo tu ključnu analizu sadašnjeg u kontrastu sa željama u budućnosti, skoro pa i ne možemo ozbiljno djelovati jer tapkamo u mraku - i to svjevoljno! Iako se čini lako, za neke je ovo bolan korak. Moramo se suočiti sa sobom onakvima kakvi jesmo. Bez izabranih kadrova, filtera i retuširanja bilo kojeg aspekta života. Nije uvijek ugodno, ali ako želimo boljeg sebe - u bilo kojem smislu - nužno je tako započeti!

2. Mogući "loši faktori" i problemi?

Držimo li se opisa osobe iz točke jedan sada moramo analizirati što su neke loše stavke koje su možda dovele do takve diskrepancije između trenutnog i željenog. Ovdje ne mislimo samo na konkretne propuste već i na sve ono čime loše djelujemo na vlastiti izgled ili psihofizičke mogućnosti koje do njega dovode.

Odmah možemo spomenuti ovisnost o duhanskim proizvodima, pretjeranu i/ili učestalu konzumaciju alkohola te pretjerano ispijanje energetskih pića prepunih šećera kao moguće probleme kojima aktivno doprinosimo zdravstvenim tegobama, ali i sami sebe sabotiramo. Često izlazimo bez ikakva uzimanja u obzir redovitog sna i dobrog odmora? Propuštamo san radi igranja igrica? Trening sutra jer...cuga danas? Budimo sasvim iskreni - gdje si pucamo u nogu?

3. Aktivnosti - aktualnost nasuprot želji?

Nakon toga dolaze aktivnosti. Ne, nije to naziv za programe nakon škole, već trening i svaku vrstu fizičkog angažmana povezanog uz sport i rekreaciju. Dobro tijelo ne mora biti samo stvar teretane, iako ona u velikoj mjeri pomaže oblikovanje mišića i održavanje povoljnog zdravstvenog stanja. Nogomet, košarka, plivanje pogotovo. Volite biciklirati? Rado igrate tenis? Sve je to odlično!

A sad, pitamo se opet istu stvar! Gdje sam, nasuprot onoga gdje moram biti? Očekujem li da će me nogomet srijedom isklesati, iako redovito strusim koju pivu nakon tekme sa dečkima na kvartu, možda i nisam najmudriji! Trening, bez obzira kakav, u slučaju mršavljenja morao bi doprinosti prije svega ukupno povećanoj kalorijskoj potrošnjih kroz pametno obavljanu aktivnost, a želimo li njime ojačati mišiće tijela, onda neka je prikladno izazovan, progresivno potražujući sve više od našeg tijela bez da ga istovremeno ugrožava.

sklekovi

4. Prehrana - navike nasuprot potrebama?

Iz nekog razloga ljudima je lakše dirati u bilo što drugo izuzev vlastita tanjura i prehrane. Ta vrsta prehrambene intime koju štitimo kao zmaj zlatokosu princezu jednostavno je opasna za kvalitetnu analizu svega potrebnog za napredak. Ljudi uvijek misle da im netko želi ukrasti taj hamburger i da je jedina alternativa nezdravim prehrambenim navikama oslikana nijansama brokule, mesa na pari i eventualno kuhane riže.

Da, možemo i to jesti, ali ne moramo biti tako isključivi! Ukupnost kalorijskog unosa prvo je što moramo ovdje razmotriti. Vjerovali ili ne, možete mršavjeti, a jesti pizzu, hamburger ili čak zloglasne pečene krumpiriće, ali pitanje je koliko će vas sve to zasititi kada dosegnete svoj kalorijski limit za taj dan i tu fazu svojeg oblikovanja tijela. Optimizirati, dovesti u red, usustaviti i pobrojati. Učinite to sa svojim dnevnim unosom hrane i ne samo da će situacija biti preglednija, već i zapravo učinkovita u postizanju cilja!

5. Odmor, suplementacija, realnost!

Biti realan kada su u pitanju suplementi i odmor nije uvijek lako! Zašto? Jer se radi o najčešće potpuno poremećenim kategorijama vrijednosti.

Od suplemenata očekujemo previše. Mi najradije ne bi ništa radili. Tableta, prašak ili šejk, pa noge na rub kauča, smartphone u ruke i scrollaj dok ti ne padne uspavanom na glavu. Poznato? Krivo! Suplementi su dodaci prehrani. Učinkoviti, sigurni, pouzdani i kvalitetni - oni mogu biti as u rukavu, ali nisu čitav špil karata. Od fat burnera za mršavljenje do whey proteina i gainera, ima ih sjajnih, ali morate se i svojim radom dokazati prije svega!

Što se odmora tiče, od njega nitko ne očekuje ništa i uglavnom ga se šikanira. Zašto ne gledati seriju do tri ujutro pa ustati kao mrtvac u pola osam, uzlupana srca tražeći hlače dok istovremeno pokušavamo ne progutati četkicu u suludom trku kroz stan? Odmarat ću se kad umrem! Zvuči kao nešto što ste čuli? Izbijmo si to iz glave. Pretjerani i nekontrolirani stres uz neispavanost mogao bi nas ubrzano dovesti do tog "dugog sna" u drvenoj kutiji...

oporavak je napredak

Do dobrog tijela dolazi se polako, pregledavajući svoje kalorijske potrebe, razinu aktivnosti, kvalitetu prehrane i razinu odmora koju si svakodnevno pružamo. Uz sve navedeno, pripazimo na sabotiranje sebe samih. Nema previše smisla brojati svaki zalogaj preko dana, pa onda sav trud zaliti sa sedam piva!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni