Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako napredovati u zgibovima i sklekovima

Savjeti | 11. Prosinac 2023. 4 minuta

Zgibovi i sklekovi su jednostavne, ali ne i lagane vježbe. Započeti se čini teško ili nemoguće, no postoje načini kako si pomoći i napredovati.

Zgibovi i sklekovi jednostavne su, ali vrlo učinkovite vježbe koje čine kamen temeljac mnogih režima fitnessa. Ipak, iako su jednostavne, nisu lagane, a napredovati u broju zgibova i sklekova često se čini kao nemoguća misija. Kako možemo napredovati u zgibovima i sklekovima tijekom treninga?

Značaj zgibova i sklekova

Značaj zgibova i sklekova

Zgibovi i sklekovi su temeljne vježbe s tjelesnom težinom koje imaju ogromnu vrijednost u izgradnji snage gornjeg dijela tijela. Angažuju više mišićnih skupina istovremeno, što ih čini vrlo učinkovitima za cjelokupni razvoj gornjeg dijela tijela.

Osim snage, ove vježbe također doprinose poboljšanju izdržljivosti mišića. Redovito vježbanje zgibova i sklekova može poboljšati vašu sposobnost izvođenja ponavljajućih pokreta gornjeg dijela tijela, što je korisno u raznim sportovima i svakodnevnim aktivnostima.

Jedan od izvanrednih aspekata zgibova i sklekova je njihova pristupačnost. Mogu se izvoditi gotovo bilo gdje, bez potrebe za posebnom opremom. Nadalje, obje vježbe nude skalabilnost, omogućujući pojedincima s različitim razinama kondicije da po potrebi prilagode intenzitet i izazov. Ova svestranost čini zgibove i sklekove prikladnima za početnike i iskusne fitness entuzijaste. 

Savladavanje zgibova počinje pravilnom formom i tehnikom. Ruke vam trebaju biti iznad glave u širini ramena, a dlanovi okrenuti od vas. Angažirajte svoje latove i trbuh dok povlačite tijelo prema gore, pazeći da vam brada bude iznad šipke. Polako se spustite natrag u početni položaj kako biste dovršili jedno ponavljanje.

Za sklekove, zadržite položaj planka s rukama u širini ramena i tijelom u ravnoj liniji od glave do peta. Spustite prsa prema tlu savijanjem laktova pod kutom od 90 stupnjeva, zatim se gurnite natrag u početni položaj. Pobrinite se da je vaša jezgra angažirana i da vam kukovi ne klonu ili ne trzaju.

Pravilna forma je najvažnija za obje vježbe kako bi se spriječile ozljede i maksimizirale njihove prednosti. Izbjegavajte zamahe ili trzaje i usredotočite se na kontrolirane pokrete tijekom svakog ponavljanja.

Počnimo od osnova

Počnimo od osnova

Početnici bi trebali započeti s potpomognutim povlačenjima za zgibove i sklekovima na koljenima. Za izvođenje potpomognutih povlačenja upotrijebite traku otpora omotanu preko šipke za povlačenje ispod nogu. Ova traka će vam pomoći podići dio vaše tjelesne težine, čineći vježbu lakšom za rukovanje. Sklekovi s koljenima na tlu smanjuju opterećenje na gornji dio tijela, omogućujući vam da se usredotočite na formu i snagu.

Izgradnja jakih temelja je ključna. Dosljedno vježbanje potpomognutih varijacija pomoći će vam da razvijete potrebnu snagu i tehniku za izvođenje punih. Kako budete napredovali, postupno smanjite pomoć dok ne budete mogli izvoditi puna povlačenja i sklekove.

Postavite dostižne početne ciljeve kako biste pratili svoj napredak. Na primjer, pokušajte dovršiti određeni broj potpomognutih povlačenja ili sklekova na koljenima tijekom vježbanja. Kako budete ispunjavali te ciljeve, dobit ćete samopouzdanje i motivaciju da prijeđete na izazovnije varijacije.

Napredak u zgibovima i sklekovima

Whey Vita za bolji oporavak nakon treninga

Povećanje broja ponavljanja i poboljšanje snage stiska ključni su za napredak u zgibovima. Redovito dodajte dodatno ponavljanje ili dva svojim serijama zgibova. Kako biste poboljšali snagu stiska, razmislite o uključivanju farmerskog hodanja ili dugotrajnog visenja na šipki kako biste izgradili izdržljivost podlaktica i prstiju.

Nakon što ste svladali osnove, vrijeme je da uvedete varijacije kao što su zgibovi i zgibovi neutralnim hvatom. Zgibovi uključuju korištenje supiniranog hvata (dlanovi okrenuti prema vama), naglašavajući vaše bicepse. Povlačenja s neutralnim hvatom, gdje su vam dlanovi okrenuti jedan prema drugom, angažiraju mišiće brachialis i brachioradialis, nudeći drugačiji izazov vašem gornjem dijelu tijela.

Kako budete napredovali u mogućnostima po pitanju sklekova, uključivanje varijacija poput dijamantnih sklekova i sklekova na kosini može intenzivirati vaše vježbanje. Dijamantni sklekovi uključuju stavljanje ruku jednu blizu druge ispod prsa, ciljajući tricepse i unutarnji dio prsa. Sklekovi u nagibu, s druge strane, uključuju podizanje gornjeg dijela tijela pomoću klupe ili druge stabilne površine kako biste veću težinu prebacili na gornji dio prsa i ramena.

Položaj ruke i visina površine alati su za podešavanje težine. Šire razmaknute ruke povećavaju stabilnost, dok podizanje stopala klupom ili iskorakom povećava složenost prebacujući veću težinu na gornji dio tijela.

Povećanje raspona pokreta može dodatno angažirati vaše prsne mišiće. Isprobajte deficitarne sklekove, gdje stavljate ruke na blokove ili bučice, dopuštajući dublje spuštanje i značajnije istezanje prsa. Ove varijacije čine vašu rutinu sklekova izazovnom i učinkovitom kako napredujete.

Pravilna prehrana igra značajnu ulogu u vašoj sposobnosti napredovanja u zgibovima i sklekovima. Konzumiranje uravnotežene prehrane s odgovarajućim proteinima, ugljikohidratima i mastima osigurava bitne hranjive tvari potrebne vašim mišićima za rast i oporavak. Protein je posebno važan jer pomaže u obnavljanju i sintezi mišića, a ako primjećujete da ga ne unosite dovoljno, whey proteini su odličan način za pomoći si uravnotežiti prehranu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni