Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Koja hrana ima najviše kalorija?

Prehrana | 13. Listopad 2023. 8 minuta

Visokokalorična hrana najčešći je razlog za nakupljanje neželjenih kilograma ili neuspješno mršavljenje. O kojoj se točno hrani i namirnicama radi? Saznajte u našem članku.

Široka ponuda prehrambenih proizvoda na policama trgovina stvara potrebu za utvrđivanjem koliko koja hrana ima kalorija. Upravo to je ključan korak prema informiranoj i uravnoteženoj prehrani, ali i prema mršavljenju. Razumijevanje kalorijskog sadržaja hrane ključno je za one koji nastoje kontrolirati svoju težinu ili donositi zdravije prehrambene odluke.

Što su to kalorije? 

kalorije u hrani

Kalorije su mjerne jedinice za energiju dobivenu iz hrane koju konzumiramo. Oni služe kao gorivo za naše tijelo, pokreću sve, od osnovnih tjelesnih funkcija do tjelesne aktivnosti. Različiti makronutrijenti daju različite količine kalorija: ugljikohidrati i proteini svaki daju oko 4 kalorije po gramu, dok masti daju otprilike 9 kalorija po gramu.

Unos kalorija usko je povezan s regulacijom težine. Da biste smršavjeli, morate stvoriti kalorijski deficit, pri čemu vaše tijelo sagorijeva više kalorija nego što ih unosite. Nasuprot tome, višak kalorija dovodi do debljanja. Praćenjem potrošnje kalorija stječete kontrolu nad svojom težinom i cjelokupnim zdravljem.

Uravnotežena potrošnja kalorija ključna je za zdravu, održivu prehranu. Osigurava da vaše tijelo prima potrebnu energiju dok istovremeno sprječava prekomjerni unos koji može dovesti do debljanja. Razumijevanje koliko koja namirnica ima kalorija omogućuje vam da donosite informirane odluke o hrani koju jedete. 

Nekoliko čimbenika pridonosi sadržaju kalorija u prehrambenom artiklu. To uključuje prisutnost makronutrijenata poput ugljikohidrata, proteina i masti, kao i količinu vlakana i vode u hrani. Visoko prerađena hrana često ima veću gustoću kalorija zbog dodanih šećera i masti. 

Kalorična hrana je ona koja sadrži veliki broj kalorija po jedinici težine ili volumena. To može uključivati namirnice poput orašastih plodova, sjemenki, ulja i određenih mliječnih proizvoda. Iako ove namirnice mogu biti hranjive, treba ih konzumirati umjereno, osobito ako želite kontrolirati unos kalorija ili smršaviti.

Visokokalorična hrana 

Visokokalorična hrana

Visokokalorična hrana nije ograničena na samo jednu vrstu namirnica: može se naći među voćem, povrćem, mesom, grickalicama itd. Važno je prepoznati koja je to hrana visokokalorična unutar svake skupine kako biste mogli donijeti informirane odluke.

Unutar kategorije voća, avokado i banane ističu se većim sadržajem kalorija. Među povrćem, krumpir i kukuruz puni su kalorija. U carstvu mesa, masni komadi poput odreska i svinjske potrbušine visoko su kalorični. Kad je riječ o grickalicama, orašasti plodovi i sjemenke, kao i slatke poslastice, mogu biti iznenađujuće visokokalorične.

No, iako mogu biti kalorične, mnoge od ovih namirnica također nude vrijedne hranjive tvari poput zdravih masnoća, proteina te bitnih vitamina i minerala. Njihovo mudro uključivanje može pridonijeti dobro zaokruženoj, hranjivoj prehrani.

Pogrešno shvaćanje kalorija može dovesti do nenamjerne prekomjerne konzumacije neke visokokalorične hrane. Na primjer, neki ljudi pretpostavljaju da su sve salate niskokalorične, ali kada su pune visokokaloričnih preljeva i ulja, može biti sasvim suprotno. Ključno je preispitati te pretpostavke i pažljivo čitati etikete.

Usredotočite se na kontrolu porcija i odabir niskokaloričnih alternativa. Odlučite se za svježe voće umjesto za sušeno voće, odaberite domaće preljeve za salatu s smanjenim udjelom ulja i šećera i vodite računa o veličini porcija. 

Visokokalorična hrana i zdravlje

brza zamjena za obrok pun proteina

Iako visokokalorična hrana može biti ukusan dio naše prehrane, njezina redovita konzumacija može imati značajne posljedice za naše zdravlje. Redovita konzumacija visokokalorične hrane, osobito u kombinaciji sa sjedilačkim načinom života, može pridonijeti debljanju i pretilosti. To zauzvrat povećava rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Balansiranje visokokaloričnom hranom u prehrani jedan je od načina za brinuti se o vašem zdravlju i liniji. Umjesto da ih potpuno izbacite, umjereno uživajte u takvoj hrani. Uparite ju s opcijama bogatim hranjivim tvarima poput voća, povrća i nemasnih proteina kako biste stvorili dobro zaokružen obrok. Ovaj pristup omogućuje vam da uživate u svojim omiljenim poslasticama, a istovremeno osiguravate da vaša prehrana ostane nutritivno uravnotežena.

Jedna od najučinkovitijih strategija za upravljanje visokokaloričnom hranom je kontrola porcija. Koristite manje tanjure, podijelite jela u restoranima i vodite računa o veličini serviranja. Ovaj vam pristup omogućuje uživanje u omiljenim poslasticama bez pretjerivanja.

Umjesto da na visokokaloričnu hranu gledate kao na neprijatelja, uključite je u uravnoteženu prehranu. Spajajte hranu bogatu kalorijama s opcijama bogatim hranjivim tvarima poput povrća, nemasnih proteina i cjelovitih žitarica.

Druga strategija je pametna zamjena za smanjenje unosa kalorija. Na primjer, odlučite se za verzije kruha i tjestenine od cjelovitih žitarica, upotrijebite grčki jogurt umjesto kiselog vrhnja ili odaberite pečenu hranu umjesto pržene. Ove male promjene mogu značajno smanjiti unos kalorija uz zadržavanje okusa. Nadopunimo li pravilnu prehranu redovnim treningom i kvalitetnom suplementacijom, visokokalorična hrana neće bitno naštetiti našem cjelokupnom unosu kalorija kroz dan.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni