Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Koliko tekućine dnevno treba piti?

Savjeti | 22. Studeni 2023. 5 minuta

Popiti dovoljno tekućine kroz dan zvuči izazovno, no hidratacija je nužna za pravilno funkcioniranje tijela. Koliko tekućine dnevno treba popiti?

Pravilna hidratacija i pijenje dovoljne količine vode osnova je dobrog zdravlja. No, mnogi od nas nisu sigurni koliko bi to točno vode i drugih tekućina trebali konzumirati svaki dan. Ipak, znati tako nešto je važno jer je dovoljna količina tekućine svaki dan neophodna za vitalne funkcije tijela, bilo da se radi o regulaciji temperature ili radu organa.

Važnost dnevne hidratacije

Važnost dnevne hidratacije

Hidratacija je proces održavanja odgovarajuće razine tekućine u tijelu, a radi se o osnovi za dobro zdravlje i opću dobrobit. Osigurava pravilno funkcioniranje bitnih tjelesnih procesa, a njeno značenje se ne može precijeniti.

Voda ima višestruku ulogu u tijelu, podržavajući širok raspon funkcija. Pomaže u probavi, regulira tjelesnu temperaturu, pomaže u transportu hranjivih tvari i radu vitalnig organa. Štoviše, pomaže u eliminaciji otpada i toksina, što je čini nezamjenjivom za opću dobrobit.

Dehidracija je rezultat nedovoljnog unosa tekućine. Može imati loš učinak na fizičko i mentalno zdravlje. Samo neki od simptoma su umor, glavobolja, vrtoglavice i oslabljene kognitivne funkcije. Teška dehidracija može čak predstavljati rizike opasne po život. Upravo zato je razumijeti zašto je pravilna hidratacija važna i koje su posljedice kada ne pijemo dovoljno vode prvi korak prema održavanju našeg zdravlja optimalnim.

Ipak, potreba za tekućinom ovisi od pojedinca do pojedinca. Samo neki od faktora koji utječu na tu različitost su dob, spol, tjelesna težina i zdravlja općenito. Dnevne aktivnosti osobe i jedinstvena fiziologija svakog od nas imaju ključnu ulogu prilikom određivanja koliko vode dnevno moramo popiti. 

Razine tjelesne aktivnosti ključne su za uzeti u obzir. Oni koji se bave rigoroznom tjelovježbom ili redovito vježbaju obično trebaju više tekućine kako bi nadoknadili tekućinu izgubljenu znojenjem. Neophodno je prilagoditi unos tekućine na temelju intenziteta i trajanja tjelesnih aktivnosti kako biste spriječili dehidraciju.

Preporuke za dnevni unos vode

Preporuke za dnevni unos vode

Opće smjernice za dnevni unos tekućine sugeriraju da bi prosječna odrasla osoba trebala popiti približno 8 čaša vode, što je jednako otprilike 2 litre vode dnevno. Međutim, individualne potrebe mogu varirati.

Preporučeni dnevni unos vode tako se može razlikovati od dobne skupine do dobne skupine. Kao što je spomenuto, opća smjernica za odrasle je oko 2 litre dnevno. Međutim, to se može podesiti prema gore za one koji intenzivno vježbaju. Preporučeni dnevni unos tekućine za djecu ovisi o dobi. Na primjer, djeca od 4-8 godina obično trebaju oko 1,2 do 1,6 litara (4-6 čaša vode) dnevno. Bebe, osobito one koje su isključivo dojene, obično dobivaju potrebnu hidrataciju iz majčinog mlijeka ili formule.

Posebne okolnosti poput trudnoće, dojenja ili bolesti mogu povećati vaše potrebe za vodom. Trudnice i dojilje često trebaju više tekućine kako bi podržale svoje tijelo koje se mijenja i osigurale prehranu svoje djece koja rastu. Kada ste bolesni, osobito s vrućicom, proljevom ili povraćanjem, možete brže gubiti tekućinu i možda ćete morati piti više kako biste spriječili dehidraciju.

Izvori hidratacije

Odličan okus, hrpa aminokiselina, jedna mjerica

Voda je primarni i najprirodniji izvor hidratacije. Iznimno je važna u održavanju tjelesnih funkcija, a piti čistu vodu svakodnevno je neophodno za ljudsko tijelo.

Ipak, iako je voda važna, i drugi napici mogu pomoći podići naš dnevni unos tekućine. To uključuje biljne čajeve, mlijeko (mliječno ili biljno) i voćne sokove. Iako možemo piti sokove ili čajeve kako bi podignuli unos tekućine u tijelo, moramo obratiti pozornost na njihov sastav. Neki od napitaka koje unosimo u tijelo su puni dodanih, rafiniranih šećera ili kofeina, što može imati negativan utjecaj na cjelokupno zdravlje.

Isto tako, određena hidratantna hrana, poput voća i povrća, sadrži visok sadržaj vode. Namirnice poput lubenice, krastavaca, naranči i zelene salate mogu biti vrijedni dodaci vašoj prehrani i za hidrataciju i za prehrambene prednosti. Ove namirnice mogu nadopuniti vaš unos tekućine i osigurati bitne vitamine i minerale.

Kako biste povećali dnevni unos vode, nosite bocu vode za višekratnu upotrebu sa sobom tijekom dana. Postavite podsjetnike da redovito pijete gutljaje, čak i kada ne osjećate žeđ. Također možete u vodu dodati kriške citrusa, krastavaca ili začinskog bilja za dodatni okus.

Dok je umjerena konzumacija kofeina i alkohola općenito prihvatljiva, oni mogu imati diuretske učinke, potencijalno povećavajući gubitak tekućine. Uravnotežite ove napitke dodatnom količinom vode. Uz svako piće s kofeinom ili alkoholno piće koje popijete, popijte čašu vode.

Tijekom tjelesne aktivnosti, osobito po vrućem vremenu ili intenzivnog vježbanja, ključno je adekvatno se hidrirati. Pijte vodu prije, tijekom i nakon vježbanja i razmislite o sportskim napitcima ako se bavite dugotrajnim aktivnostima visokog intenziteta kako biste nadoknadili elektrolite izgubljene znojenjem. Slušajte signale svog tijela i nemojte čekati da postanete žedni da počnete piti. 

Pravilna hidracija kamen je temeljac dobrog zdravlja, utječe na sve, od tjelesne izvedbe do kognitivnih funkcija. Ne radi se samo o pitkoj vodi; radi se o svjesnom nastojanju da svaki dan ispunite svoje potrebe za hidratacijom. Bilo da ste sportaš ili većinu dana provodite za stolom, hidratacija je svima važna.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni