Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kuhano, pečeno, prženo - što jesti?

Prehrana | 07. Srpanj 2023. 8 minuta

Jedni se kunu u kuhano, drugi u pečeno, a svi zajedno izbjegavaju prženo. Što onda jesti? Koji od ovih načina priprema hrane je zdraviji? Saznajte više u našem članku.

Kada je riječ o našim obrocima, način na koji pripremamo hranu može imati značajan utjecaj na njezinu hranjivu vrijednost. Razumijevanjem učinaka različitih načina pripreme hrane možemo donositi informirane odluke o tome što ćemo jesti za uravnoteženu i hranjivu prehranu, bilo da se radi o kuhanju, pečenju ili prženju.

Kuhano: prednosti i mane

kuhano jelo

Kuhanje hrane je najčešći način pripreme hrane kako bi joj se poboljšao okus i tekstura. Omekšava hranu i olakšava žvakanje. Kuhanje hrane može poboljšati njezinu probavljivost, olakšavajući našim tijelima razgradnju i apsorpciju hranjivih tvari.

Toplina razgrađuje složene ugljikohidrate, bjelančevine i masti, čineći ih dostupnijima za probavu. Taj način priprave hrane također uništava štetne bakterije i parazite, smanjujući rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Međutim, toplina uključena u kuhanje može dovesti do gubitka hranjivih tvari osjetljivih na toplinu. Vitamini topivi u vodi, poput vitamina C i vitamina B, posebno su osjetljivi na razgradnju tijekom kuhanja. Kako bi se smanjio gubitak hranjivih tvari, preporučljivo je koristiti metode kuhanja koje uključuju minimalnu količinu vode i kraće vrijeme kuhanja. Isto tako, kuhanje na pari nježna je metoda kuhanja koja pomaže u očuvanju hranjivih tvari.

Kako biste maksimalno povećali nutritivne prednosti kuhane hrane, važno je ustanoviti kako različite metode kuhanja djeluju na različite vrste nutrijenata. Dok se neke hranjive tvari mogu izgubiti tijekom kuhanja, druge postaju bioraspoloživije. Uključivanje različitih načina kuhanja, kao što su kuhanje na pari, pirjanje i sirova priprema, može pomoći u očuvanju cjelovitosti hranjivih tvari u obrocima.

Pečeno: zdravije alternative i prednosti

pečeno jelo

Pečenje je popularan način kuhanja koja ističe prirodne okuse i stvara ugodnu teksturu hrane. Jedna od prednosti pečenja je to što omogućuje zadržavanje hranjivih tvari i okusa u hrani. Za pečenje se koristi suha toplina, koja pomaže u očuvanju prirodne kvalitete i poboljšavanju okusa sastojaka.

Za razliku od prženja, koje može dovesti do gubitka hranjivih tvari zbog visoke apsorpcije topline i ulja, pečenje pomaže u održavanju nutritivnog integriteta hrane. Pečenje obično zahtijeva manje dodanih masti i ulja, a korištenjem neprianjajućih tepsija ili papira za pečenje, možete još više smanjiti potrebu za njima. Ovo smanjenje dodanih masti i ulja može pridonijeti uravnoteženijoj i hranjivijoj prehrani.

Pećenje je pogodno za pripravu raznih vrsta hrane, od kolača do povrća i mesa, ali i zdravijih varijanti brze hrane, poput pomfrija i raznih vrsta mesnih obroka.

Prženo: utjecaj na prehranu i mogući rizici

prženo jelo

Prženje uključuje uranjanje hrane u vruće ulje, što rezultira hrskavom teksturom i intenzivnim okusom. Iako je pržena hrana često laka i ukusna, može biti bogata kalorijama, nezdravim masnoćama i natrijem. Pržena hrana zato je poznata po visokom sadržaju kalorija i masti, što doprinosi debljanju i povećanom riziku od raznih zdravstvenih problema.

Kada se hrana prži na visokim temperaturama, može doći do kemijskih reakcija koje rezultiraju stvaranjem potencijalno štetnih spojeva. Na primjer, proces prženja može dovesti do proizvodnje akrilamida, koji je poznat kao kancerogen. Transmasti, koje nastaju tijekom procesa prženja, također mogu biti štetne za zdravlje srca.

Ipak, iako se preporuča izbjegavati konzumaciju pržene hrane, ne morate ju u potpunosti prestati konzumirati. Umjerenost je ključna - ako povremeno uživate u nečem prženom, nećete si trajno oštetiti zdravlje, pogotovo ako birate zdravije alternative prženju, poput plitkog prženja ili korištenja zdravijih ulja i masti.

Osim toga, zračne friteze koje ne zahtijevaju ulje za prženje hrane odlična su alternativa klasičnom prženju, a može ih se smatrati odličnim korakom između prženja i pečenja: priprema hrane traje kraće nego u pećnici, ali ne zahtijeva ulje kao prženje.

Općenito, kada odlučujete što ćete jesti, važno je uzeti u obzir vaše individualne ciljeve i preferencije u prehrani. Razumijevanje vaših osobnih potreba i preferencija može vam pomoći pri odabiru hrane i osigurati da hranite svoje tijelo na način koji će promicati vaše zdravlje. Uključite različite načine kuhanja kao što su kuhanje, pečenje, kuhanje na pari, roštiljanje, pa čak i jedenje nekih namirnica sirovih.

proteinski shake sa whey charger 100

Svaka metoda donosi svoje jedinstvene okuse i teksture, a istovremeno čuva različite hranjive tvari. Ova raznolikost ne samo da čini vaše obroke zanimljivijima, već također osigurava da iz hrane dobijete širok raspon hranjivih tvari. Osim na pravilnu prehranu, potrebno je obratiti pozornost na redovito treniranje kao još jedan način da osigurate zdravlje svog organizma.

Upotpunjavanje prehrane i treninga kvalitetnom suplementacijom, bilo da se radi o vitaminima, mineralima ili whey proteinima značajno može doprinijeti vašem zdravlju općenito, sportskoj performansi i izgledu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni