Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Prednosti jutarnjeg treninga

Trening | 23. Listopad 2023. 9 minuta

Trening ujutro nudi razne prednosti za vaše tijelo, od boljeg raspoloženja i upravljanja stresom, preko lakšeg trošenja kalorija do kvalitetnijeg sna. Saznajte više u našem članku.

Popularnost jutarnjeg treninga kroz godine sve više raste. Od jutarnjeg trčanja preko ranojutarnjeg odlaska u teretanu, sve više ljubitelja fitnessa i vježbača umjesto kasno uvečer svoju trening rutinu zamjenjuje s onom ranojutarnjom. 

Bilo da se radi o želji za povećanjem razine energije ili ubrzanjem metabolizma do poboljšanog raspoloženja i produktivnosti tijekom dana, jutarnji trening postao je neizostavan. Koje bi onda bile prednosti jutarnjeg treninga?

Više energije i brži metabolizam

osoba koja trenira ujutro

Tko rano rani, dvije sreće grabi - a s njima i brži metabolizam i više energije. Kada vježbate ujutro, trening djeluje kao metaboličko paljenje i pokreće vaše tijelo za brže, učinkovitije i lakše sagorijevanje kalorija kako tijekom treninga, tako i tijekom dana.  

Jutarnja tjelovježba isto tako ima i izvanrednu sposobnost da vas probudi i ulije vam novu energiju. To je prirodna alternativa kavi, koja pruža održivi poticaj bez pada kroz dan, kao što je slučaj s kofeinom. Dok endorfini preplavljuju vaš sustav, doživjet ćete povećanu budnost, mentalnu jasnoću i povećane razine energije koje traju dugo nakon završetka vježbanja.

Ova poboljšana vitalnost ne koristi samo vašem fizičkom zdravlju; također povećava vašu produktivnost. Naoružani tijelom punim energije i oštrim umom, uhvatit ćete se u koštac s dnevnim zadacima s većom učinkovitosti i entuzijazmom, čineći jutarnji trening snažnim katalizatorom uspjeha u svim područjima života.

Kontrola težine i gubitak masnoće

najfinija pomoć pri oporavku

Za one koji traže učinkovit način za kontrolu tjelesne težine i gubitak masnoće, jutro je idealno vrijeme za trening. Vježbanje natašte, prije doručka, može iskoristiti pohranjenu mast za energiju. S niskom razinom glikogena nakon što tijekom noći niste jeli, vaše se tijelo oslanja na zalihe masti kao primarni izvor goriva, što jutarnje vježbe čini posebno učinkovitima za mršavljenje.

Ipak, budite oprezni! Ukoliko shvatite da vam trening natašte teško pada i osjećate slabost, iskušajte jedan od naših proteinskih recepata za nutritivan i kalorijski lagan doručak.

Prednosti sežu dalje od samog vježbanja. Jutarnji vježbači imaju tendenciju sagorjeti više kalorija tijekom dana, što je fenomen poznat kao prekomjerna potrošnja kisika nakon vježbanja (EPOC). To znači da čak i nakon jutarnjeg treninga vaše tijelo nastavlja sagorijevati kalorije ubrzanom brzinom.

Dosljednost je ključna u postizanju zacrtanih ciljeva mršavljenja i mijenjanja sastava tijela, a jutarnji trening može pomoći uspostaviti rutinu koja će taj proces olakšati. S vremenom ti redoviti treninzi mogu dovesti do primjetnih promjena u težini i postotku tjelesne masti, trud uložen u te rane sate itekako je vrijedan za one koji žele skinuti kilograme i isklesati figuru.

Poboljšano raspoloženje i mentalno zdravlje

jutarnji trening

Jutarnji trening nije samo nužan za oblikovanje vašeg tijela, već i odličan alat za poboljšati vaše mentalno zdravlje. Ne radi se o nikakvoj čaroliji - tijekom vježbanja otpuštate endorfine, prirodne podizače raspoloženja. Endorfini preplava vaš mozak, stvarajući osjećaj sreće i olakšanja koji mogu postaviti pozitivan ton za ostatak vašeg dana.

Nadalje, jutarnji treninzi moćni su razbijači stresa. Bavljenje tjelesnom aktivnošću ujutro pomaže smanjiti razinu kortizola, hormona povezanog sa stresom. Kao rezultat toga, bit ćete bolje pripremljeni za rješavanje svakodnevnih izazova tako da ostanete smireni i pozitivni.

Kombinacija otpuštanja endorfina, smanjenja stresa i osjećaja postignuća nakon završenog treninga potiče svjetliji pogled na život pun nade. Dakle, ako želite biti bolje raspoloženi i mentalno smireniji, razmislite o tome da trening bude prva stvar koju ćete napraviti ujutro.

Jedna od najvećih prepreka redovitom vježbanju je kaos dana. Jutarnji trening nudi rješenje jer vam omogućuje da iskoristite dan prije nego što vam isklizne kroz prste. Trenirajući ujutro, prije nego što vaš dan zapravo započne, izbjegavate sukobe oko rasporeda, radne obveze i bezbrojne smetnje koje vam kasnije mogu poremetiti planove za fitness.

Nadalje, jutarnji trening pomaže uspostaviti dosljednu rutinu vježbanja. Kada vježbanje postane dio vašeg jutarnjeg rituala, isto tako postaje i navika duboko ukorijenjena u vaš svakodnevni život. U kombinaciji s uravnoteženom prehranom i kvalitetnom suplementacijom, dosljednost u treniranju će se dugoročno isplatiti, označujući početak napretka u fitnessu.

Osim toga, kada se ujutro bavite tjelesnom aktivnošću, pomažete regulirati svoje cirkadijalne ritmove, unutarnji sat tijela koji upravlja ciklusima spavanja i budnosti. Jutarnje izlaganje prirodnom svjetlu dodatno pojačava ovu regulaciju, pomažući vašem tijelu da razlikuje dan od noći. 

Jutarnji trening nudi izuzetnu pogodnost u pogledu vremenske učinkovitosti. Kada vježbate ujutro, maksimalno iskoristite one rane sate kada se svijet još budi. Ovaj vremenski učinkovit pristup omogućuje vam da završite svoj trening i još uvijek imate dovoljno vremena za druge obveze tijekom dana.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni