Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Proteini i suplementacija za borilačke sportove

Suplementi | 27. Studeni 2023. 6 minuta

Borilački sportovi su zahtjevni. Koji su proteini i suplementacija dobri za sportaše koji se bave borilačkim sportovima? Na što se fokusirati?

Borilački sportovi, bilo da se njima bavite za samoobranu, hobistički ili kao aktivan sportaš, fizički su zahtjevni. Pravilna prehrana ima ključnu ulogu za poboljšanje performansi, a ni sportska suplementacija tu nije nikako zanemariva. Koja suplementacija može pomoći u izvedbi, izdržljivosti i oporavku svih onih koji se bave borilačkim sportovima?

Važnost prehrane u borilačkim sportovima

Važnost prehrane u borilačkim sportovima

Prehrana je sasvim sigurno kamen temeljac optimalne izvedbe u bilo kojem sportu, a borilačke vještine nisu iznimka. Pravilno punjenje tijela nutrijentima osigurava da svi koji se bave borilačkim sportovima imaju dovoljno energije, izdržljivosti i mentalne jasnoće potrebne za briljiranje u odabranoj disciplini.

Ipak, borilački sportovi često su zahtjevniji za sportaše zbog kombinacije aerobnih i anaerobnih treninga. Potreban im je uravnotežen unos makronutrijenata, posebno proteina, kako bi se podržao rast, oporavak i ukupna vitalnost mišića. U svijetu borilačkih sportova oporavak je ključan. Upravo zbog toga su prehrana i suplementacija ključne - kako bi pomogle mišićima da se brže oporave i obnove te kako bi se smanjio rizik od ozljede.

Whey proteini: temelj sportske prehrane

super način za poboljšati dnevni unos proteina i oporavak

Protein, osnovni građevni elementom mišića, temeljni je makronutrijent kritičan za sportaše, uključujući borilačke sportove. Neizostavan je element u prehrani sportaša jer pomaže u rastu, obnavljanju i održavanju različitih tkiva, posebice mišića.

Višestruka uloga proteina proteže se izvan zdravlja mišića. Doprinosi imunološkoj funkciji, enzimskoj aktivnosti i prijenosu važnih molekula kroz tijelo. Osim toga, igra značajnu ulogu u promicanju sitosti, što može pomoći u kontroli tjelesne težine za borilačke vještine. Potreba za proteinima varira od osobe do osobe, ali i od sporta do sporta. Ono što je potrebno uzeti u obzir prilikom kupnje i korištenja proteina su intenzitet i trajanje treninga, individualni ciljevi, ali i sastav tijela.

Glavna prednost korištenja proteina ako se bavite borilačkim sportovima svakako je njihova uloga u oporavku mišića nakon treninga. Borilački sportovi su jako fizički zahtjevni, a treninzi intenzivni, što dovodi do mikrooštećenja mišićnih vlakana. Proteini su ključni za popravljanje i izgradnju ovako oštećenih mišića - ako ih unosite dovoljno, oporavak je brži i jednostavniji, a vaši mišići su veći i snažniji.

Kada koristite proteine, također doprinosite povećanju snage općenito. Snaga je posebno važna u borilačkim sportovima, gdje je naglasak na eksplozivnim pokretima prilikom sparinga, samog treninga ili usavršavanja udaraca. S obzirom da se mišići uz proteine mogu bolje razvijati, vježbači tako imaju snažnije udarce.

Osim za oporavak, proteini su neizmjerno važni za održavanje razine energije i izdržljivosti tijekom treninga. Borilački sportovi često imaju dugotrajne treninge visokog intenziteta. Obroci i suplementacija, kao što je whey proteinski prah, bogati proteinima pružaju trajni izvor energije, pomažući sportašima da održe vrhunsku izvedbu tijekom svojih treninga.

Kada ćete i koliko unijeti odabranog proteinskog dodatka prehrani ovise o individualnim rutinama treninga i prehrambenim planovima. Ako svoj proteinski shake pijete nakon treninga, pomoći ćete si u procesu oporavka i rasta mišića. Pritom je jako važno odrediti koliko bi proteina trebali unositi. Savjetovanje sa sportskim nutricionistom ili trenerom može pomoći sportašima da odrede prikladnu količinu proteina za njihov dnevni unos.

Kreatin monohidrat

Kreatin za više energije i eksplozivnosti

Uz proteine, nikako ne smijemo zaboraviti još jedan suplement koji može biti jako koristan za sve one koji se bave borilačkim vještinama. Radi se o kreatinu. Kreatin monohidrat naširoko je poznat kao znanstveno potvrđen dodatak prehrani. Iznimno je popularan, a korištenje kreatina daje niz prednosti onima koji se bave borilačkim sportovima.

Prije svega, kreatin monohidrat povećava snagu i moć mišića. Povećati eksplozivnu snagu u sportovima koji se vrte oko snažnih udaraca, rušenja i eksplozivnih pokreta neizmjerno je važno jer održavanje sportske izvedbe na visokoj razini znači kvalitetnije treninge te, posljedično, bolje rezultate.

Štoviše, sposobnost kreatina da ublaži nakupljanje mliječne kiseline pomaže u odgađanju umora mišića. Granice izdržljivosti se lakše mogu pomaknuti, bol u mišićima je manja, a treninzi su dulji i intenzivniji.

Uključivanje kreatin monohidrata u vaš režim suplementacije može značajno utjecati na vašu izvedbu u borilačkim vještinama, podržavajući snagu, izdržljivost i mentalnu oštrinu – ključne čimbenike u postizanju izvrsnosti.

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline su tajno oružje za borilačke sportove koje imaju za cilj optimizirati svoju fizičku i mentalnu snagu. Esencijalne masne kiseline koje se u njima nalaze općenito su korisne za tijelo, no to se definitivno može naglasiti za sve one koji se bave borilačkim sportovima.

Među najvažnijim učincima omega 3 masnih kiselina poznato je njihovo protuupalno svojstvo. Što bi to značilo u praksi?

Omega 3 masne kiseline mogu pomoći spriječiti i ublažiti bol u zglobovima i mišićima koja se često javlja nakon intenzivnih treninga. Zdraviji i fleksibilniji zglobovi su također jako važni za određene borilačke sportove čije tehnike i pokreti to zahtijevaju.

Omega 3 podupire zdravlje kardiovaskularnog sustava. Njihov utjecaj na kognitivnu funkciju uključuje poboljšani fokus i mentalnu jasnoću, što pomaže sportašima i vježbačima da ostanu fokusirani i prilagodljivi prilikom treninga, sparinga ili borbe.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni