Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Suplementacija za energiju i izdržljivost

Suplementi | 13. Studeni 2023. 10 minuta

Suplementi su odličan način za povećati energiju i izdržljivost prilikom napornih treninga. Kofein, vitamin B, BCAA i kreatin su ključni u tome.

U području sporta i fitnessa, povećana energija i izdržljivost stalna je potreba sportaša i vježbača koji žele pomaknuti svoje granice. 

Važnost energije i izdržljivosti u sportu

Energija i izdržljivost temeljni su stupovi sportske izvedbe. Energija je gorivo koje pokreće mišiće i omogućuje sportašima da pomaknu svoje granice, dok izdržljivost diktira koliko dugo sportaš može izdržati nekakav napor.

Shvatiti da je proizvodnja energije i izdržljivosti povezana jako je važno za bavljenje tjelovježbom i sportom. Energija je potrebna za izdržljivost - jer što više energije imamo, to možemo duže obavljati nekakvu fizičku radnju, dok trening izdržljivosti može poboljšati način na koji naše tijelo koristi energiju. Ravnoteža između energije i izdržljivosti tako je ključna za vrhunsku sportsku izvedbu, bilo da ste sportaš ili vježbač.

Umor je čest protivnik u sportu, koji utječe na sposobnost sportaša da održi energiju i izdržljivost. Razumijevanje kako se boriti protiv umora i iskoristiti stalnu energiju i izdržljivost kroz suplementaciju ključni je aspekt postizanja uspjeha u raznim sportskim pothvatima. Koji bi suplementi mogli u tome pomoći?

Kofein

Kofein

Kofein, prirodni stimulans koji se nalazi u kavi, čaju i mnogim energetskim dodacima, poznat je po svojoj sposobnosti povećanja energije i izdržljivosti. Kada koristite kofein, on djeluje tako što blokira adenozin, neurotransmiter odgovoran za poticanje osjećaja opuštanja i pospanosti. Kofein tako potiče otpuštanje drugih neurotransmitera, kao što je dopamin i norepinefrin. Ta dva hormona i neurotransmitera pokreću središnji živčani sustav, povećavaju osjećaj budnosti i donose val energije.

Osim što potiče osjećaj budnosti, kofein potiče otpuštanje pohranjenih masnoća u krvotok. Masnoće tako postaju dostupne za proizvodnju energije, što donosi dodatan izvor energije vašem tijelu i mišićima. Tako, kada se bavite produljenom tjelesnom aktivnošću, povećava se izdržljivost.

Isto tako, kofein može doprinijeti poboljšanju fizičke izvedbe. O čemu se tu točno radi?

Kofein se navodi u kontekstu smanjenja osjećaj napora i nelagode tijekom bavljenja treningom ili drugom vrstom fizičke aktivnosti. Na primjer, sportaši osjećaju da im je poboljšana izdržljivost, zbog čega mogu pomaknuti granice fizičke izdržljivosti i snage tijekom treninga i natjecanja.

Ipak, iako kofein može poboljšati energiju i izdržljivost, umjerenost je ključna. Pretjerana konzumacija može dovesti do negativnih nuspojava, kao što su nervoza i nesanica. Stoga je važno koristiti kofein mudro, uzimajući u obzir razinu individualne tolerancije, kako biste maksimizirali njegove dobrobiti bez neželjenih posljedica.

Vitamin B

Vitamin B

Vitamin B kompleks je skupina esencijalnih vitamina. Oni igraju ključnu ulogu u povećanju energije i izdržljivosti. Ovi vitamini, koji uključuju B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin), jako su važni za naše tijelo. Pomažu pretvoriti hranu u energiju, podržavaju metaboličke procese i održavaju cjelokupno zdravlje.

Vitamini B jako su važni u procesu razgradnje makronutrijenata kao što su ugljikohidrati i proteini. Dok kompleks vitamina B pomaže u razgradnji makroonutrijenata, oslobađa se energija i zatim se učinkovitije koristi kao gorivo za mišiće tijekom fizičkih aktivnosti. Na taj način se smanjuje umor i povećava izdržljivost zbog čega možemo vježbati dulje vrijeme.

Isto tako, vitamin B jako je važan i u prijenosu kisika. Potpomaže proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pomaže održati kardiovaskularni sustav zdravim. Zašto to spominjemo? Opskrba mišića i tkiva kisikom također je jako važna komponenta fizičke izvedbe. Što su vaši mišići prokrvljeniji, to kvalitetnije možete odraditi svoj trening.

Vitamini B mogu značajno doprinijeti razini energije i izdržljivosti tijekom treninga. Uključiti hranu koja je bogata vitaminom B ili suplementaciju znači da ćete vjerojatno moći poboljšati svoju tjelesnu izvedbu, osjećati se kao da imate više energije i poduprijeti zdravlje svog organizma.

BCAA suplementi

BCAA suplementi

U aminokiseline razgranatog lanca ili BCAA spadaju leucin, izoleucin i valin. Najčešće ih se spominje u kontekstu boljeg oporavka nakon treninga, ali su odličan suplement i za sve one koji traže više energije i bolju izdržljivost. Na koji način baš BCAA doprinosi tom cilju?

BCAA su aminokiseline koje direktno sudjeluju u procesu zvanom sinteza mišićnih proteina. To je proces izgradnje i obnavljanja mišićnog tkiva, posebno nakon napornih treninga u kojima dolazi do sitnih oštećenja mišića. BCAA kao suplement koji se uzima prije ili tijekom vježbanja mogu poslužiti kao dodatni izvor energije za naše mišiće, umjesto mišićnog glikogena. Kada mišići koriste BCAA kao energiju, a ne glikogen, umor se javlja kasnije i omogućuje nam da vježbamo većim intenzitetom u dužem periodu.

Osim toga, BCAA mogu smanjiti percepciju napora tijekom vježbanja, čineći fizičku aktivnost manje napornom. To može poboljšati mentalnu snagu i izdržljivost, potičući pojedince da guraju lakše kroz izazovne treninge.

Isto tako, BCAA smanjuju razinu serotonina u našem mozgu, zbog čega lakše možemo održati osjećaj budnosti i koncentracije.

Kreatin

Kreatin monohidrat za izdržljivost

Kreatin monohidrat vjerojatno je jedan od najpoznatijih dodataka prehrani na tržištu, ravno uz bok whey proteinima. Istraživao se u brojnim studijama, a njegova učinkovitost je opetovano dokazana, posebno što se tiče povećanja energije i izdržljivosti kod sportaša i vježbača. Kreatin je prirodni spoj koji se pojavljuje u našim mišićima, a iznimno je važan u regeneraciji ATP-a ili adenozin trifosfata. ATP je energija koju koriste naše stanice.

ATP se najbrže troši tijekom treninga i vježbi visokog intenziteta, kao što je dizanje utega, trening snage, sprint ili borilačke vještine. Kreatin monohidrat se uključuje kako bi brzo obnovio razinu ATP-a, što rezultira proširenim rezervama energije. To znači više ponavljanja, veći potencijal dizanja utega i poboljšanu izvedbu sprinta.

Nadalje, kreatin smanjuje umor mišića smanjenjem nakupljanja mliječne kiseline. Odgađa pojavu umora mišića i smanjuje bolove nakon vježbanja. Na taj način, omogućuje sportašima da guraju jače i dulje.

Suplementi imaju važnu ulogu ako želimo povećati energiju i izdržljivost tijekom treninga. S pravim pristupom, suplementacija nam može pomoći da pomaknemo granice te postavimo nove razine energije i izdržljivosti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni