Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Top 5 vježbi za bolju guzu

Trening | 15. Rujan 2023. 10 minuta

Značaj snažnih i dobro razvijenih gluteusa nadilazi estetiku. Mišići stražnjice pridonose oblikovanju tijela, funkcionalnim pokretima i snazi donjeg dijela tijela. Pogledajte top 5 vježbi za bolju guzu u našem članku.

U području fitnessa i estetike tijela, želja za boljom i oblikovanijom guzom nadilazi trendove. Kako se svijet razvija i koncept fitnessa širi izvan zidova teretane, dostupnost vježbi kod kuće nudi praktično rješenje za ciljani trening gluteusa.

U ovom članku ćemo istražiti top 5 vježbi za bolju guzu s utezima ili vlastitom težinom.

Mišići stražnjice ili gluteusi

novo u ponudi - whey vita

Mišići stražnjice ili gluteusi igraju ključnu ulogu u našim svakodnevnim pokretima. Ovi moćni mišići obuhvaćaju gluteus maximus, medius i minimus, zajedno doprinoseći držanju, stabilnosti i nizu pokreta, od hodanja do sprinta.

Osim njihovog funkcionalnog značaja, dobro razvijeni gluteusi poboljšavaju estetsku ravnotežu tijela. Snažna i zaobljena stražnjica može učiniti razliku i dati isklesan, skladan izgled donjem dijelu tijela, ističući obline i pridonoseći ukupnoj dobro proporcionalnoj figuri.

Dok svakodnevne aktivnosti u određenoj mjeri angažiraju gluteuse, ciljane vježbe neophodne su za potpunu aktivaciju i rast tih mišića. Uključivanje vježbi koje specifično ciljaju gluteuse najvažnije je za postizanje željenog povećanja snage i veličine.

Vježbe koje vam donosimo lako se mogu integrirati u svakodnevnu rutinu i eliminirati potrebu za odlascima u teretanu. Učinkovit trening gluteusa ne zahtijeva nužno složenu opremu u teretani. Vježbe s tjelesnom težinom i minimalni alati kao što su trake otpora i utezi pokazali su se kao moćni resursi. Ova svestrana pomagala nude kontrolirani otpor, omogućujući vam da angažirate i aktivirate gluteuse za optimalan rast.

Čučnjevi

čučnjevi

Čučnjevi su temeljni složeni pokret koji angažira više mišićnih skupina, s naglaskom na gluteuse. Izvođenje pravilnog oblika čučnja osigurava optimalnu aktivaciju gluteusa u cijelom rasponu pokreta.

Čučanj se izvodi tako da stanete s nogama u širini ramena. Gurnete kukove prema natrag, savijajući koljena kao da ćete sjesti. Održavanju ravnotežu pomaže ako ruke držite ispred sebe. Prsti na nogama i pete moraju biti čvrsto na zemlji, prsa uspravna i ramena malo zabačena natrag. Guzom trebate doći u paralelan položaj sa podom, a nakon toga se vraćate u uspravan položaj.

Možete raditi varijacije na čučanj, kao što je goblet squat ili bugarski čučanj kako biste ciljali različite dijelove mišića stražnjice.

Hip thrust

hip thrust

Započinjete sjedeći na podu, savijenih koljena, nogu postavljenih šire od vaših kukova. Prsti na nogama trebaju blago pokazivati prema van. Gornji dio leđa treba biti oslonjen na rub klupe. Ako vježbu radite s težinom, šipku s utezima postavite preko svojih kukova. Držite je rukama u mjestu, ali ju nemojte podizati rukama.

Stisnite gluteuse i pogurnite šipku prema gore dok ne dođete u ravninu s koljenima i ramenima. Klupa bi trebala podupirati gornji dio vaših leđa. Održavajte trbušne mišiće stisnutima i blago pognite bradu prema prsima. Polagano se vratite u početni položaj.

Hip thrust je vježba koja izravno izolira i aktivira gluteuse, potičući njihov rast i oblikovanje. Vježba se u početku može raditi bez utega ili s trakom za otpor.

Iskoraci

iskoraci

Iskoraci se rade tako da jednom nogom zakoračite prema naprijed u jako dugom iskoraku te se polagano spustite u položaj za vježbu koljenom druge noge. Držanje vam treba biti uspravno, a koljena točno iznad pete, ne prelazeći prste na nogama. Fokus je u potpunosti na nozi kojom ste zakoračili te, opirući se o petu, njome se uspravljate u početni položaj. Zatim pokret ponavljate, ovaj put zakoračivši drugom nogom.

Iskoraci nude dinamičku aktivaciju gluteusa dok povećavaju ukupnu stabilnost donjeg dijela tijela. Kontrolirani pokreti potiču angažman mišića, što rezultira oblikovanim gluteusima.

Glute bridges

glute bridges

Za izvođenje vježbe glute bridges, legnite na pod. Koljena vam trebaju biti savijena, a stopala ravno na podu. Noge su postavljene u širini kukova, a nožni prsti pokazuju ravno naprijed. Pete vam trebaju biti nekih dvadesetak centimetara od stražnjice. Ruke su ispružene uz tijelo, dlanova okrenutih prema stropu. 

Stisnete stražnjicu i trbušnjake te podižete kukove prema stropu, održavajući leđa ravnima. Cilj je podići kukove dok vam tijelo ne formira ravnu liniju od koljena preko kukova do ramena. Stisnete stražnjicu na vrhuncu položaja i zadržite dvije sekunde. Zatim se vratite u početni položaj.

Glute bridges izoliraju gluteuse i povećavaju stabilnost donjeg dijela leđa. Intenzitet vježbe se može povećati njenim izvođenjem s trakama ili utezima.

Donkey kicks

donkey kicks

Vježba donkey kicks se izvodi tako da stanete u početni položaj na sve četiri. Koljena trebaju biti malo šire od kukova, ruke direktno ispod ramena, a vrat i leđa ravna. Stisnete trbušne mišiće i podignete desnu nogu iz kuka, koljena još uvijek savijenog, ravnog stopala. Mišićima stražnjice pogurnete nogu prema stropu i stisnete na vrhu pokreta. Kukovi i zdjelica moraju biti okrenuti prema tlu te jedino pomičemo nogu. Svaku seriju radite prvo s jednom, pa zatim s drugom nogom.

Donkey kicks izravno izoliraju i ciljaju gluteuse. Pokretom kontrolirana ekstenzija i kontrakcija učinkovito angažira ove mišiće. Pažljivo se usredotočite na stiskanje gluteusa na vrhu pokreta, naglašavajući angažman mišića i optimizirajući rezultate.

Razvoj gluteusa

Davanje prioriteta pravilnoj formi najvažnije je kada se upuštate u vježbe usmjerene na gluteus. Nepravilno izvođenje vježbi ne samo da smanjuje učinkovitost vježbanja, već i povećava rizik od ozljeda. Usredotočite se na održavanje stabilne jezgre, koristeći kontrolirane pokrete i vizualizirajući mišiće koji su angažirani tijekom svake vježbe.

Kako se vaša snaga i izdržljivost poboljšavaju, uključite načelo progresivnog preopterećenja. Postupno povećavajte otpor dodavanjem utega, traka za otpor ili pojačavanjem varijacija. Ovo postupno napredovanje predstavlja izazov za gluteuse, potičući ih na prilagodbu i rast tijekom vremena.

Vaše trening režime je za optimalne rezultate odlično nadopuniti pravilnom prehranom i kvalitetnom suplementacijom. Na taj način uspostavljate ravnotežu unutar vaše cjelokupne dnevne rutine, a ovaj sveobuhvatni pristup osigurava uravnotežen razvoj mišića, sprječava mišićnu neravnotežu i promiče opću funkcionalnu kondiciju.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni