Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Top 5 vježbi za jači triceps

Trening | 11. Kolovoz 2023. 12 minuta

Snažan triceps osnova je snage ruku za bilo koji pokret guranja, a vježbe za njega možete raditi i doma. Saznajte top 5 vježbi za snažan triceps.

Snaga naših ruku vitalna je komponenta naše ukupne kondicije, koja utječe na našu sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka i bavljenja fizičkim aktivnostima. Među ključnim čimbenicima koji pridonose snazi ruku, tricepsi igraju ključnu ulogu, služeći kao pokretač pokreta guranja.

Anatomija tricepsa

najbolji shake nakon treninga

Triceps, kao što ime sugerira, skupina je od tri različita mišića smještena na stražnjoj strani nadlaktice. Neophodni su za različite pokrete ruku, osobito one koji uključuju istezanje. Kada je riječ o pokretima guranja, poput pritiskanja utega ili izvođenja sklekova, triceps daje snagu potrebnu za ispravljanje lakta.

Da biste u potpunosti razumjeli ciljane vježbe za jače tricepse, bitno je razumjeti tri glave koje čine ovu mišićnu skupinu. Ove tri glave su:

  • Dugačka glava: Ova glava je najveća i proteže se duž stražnje strane ruke. Odgovoran je za većinu mišićne mase i značajno pridonosi cjelokupnom izgledu tricepsa.
  • Bočna glava: Postavljena na vanjskoj strani ruke, ova glava dodaje širinu tricepsu i igra vitalnu ulogu u pokretima guranja.
  • Medijalna glava: Medijalna glava nalazi se na unutarnjoj strani ruke i doprinosi cjelokupnom obliku i stabilnosti tricepsa.

Razumijevanje jedinstvenih funkcija i položaja ove tri glave presudno je u osmišljavanju vježbi koje sveobuhvatno ciljaju tricepse, što rezultira jačim i definiranijim rukama. Vježbe o kojima ćemo raspravljati u ovom članku imaju za cilj učinkovito uključiti sve tri glave, pružajući dobro zaokružen pristup snazi tricepsa. Dakle, zaronimo u top 5 vježbi koje će vam pomoći da postignete one moćne tricepse kojima ste težili.

Potisak s klupe uskim hvatom

Potisak s klupe uskim hvatom

Potisak s klupe ili bench press s uskim hvatom vrlo je učinkovita složena vježba koja posebno cilja na tricepse, a istovremeno angažira prsa i ramena do određenog stupnja. Kako biste izveli ovu vježbu, lezite na ravnu klupu sa nogama na tlu, uhvativši uteg užim hvatom od standardnog bench pressa. Spustite uteg na prsa držeći laktove uz tijelo. Gurnite uteg natrag u početni položaj, fokusirajući se na kontrakciju tricepsa tijekom cijelog pokreta.

Pravilna forma ključna je za maksimiziranje angažmana tricepsa. Držite laktove skupljene, uz tijelo. Ovaj položaj minimizira uključivanje prsa i ramena i prebacuje naglasak izravno na tricepse. Održavanje kontroliranog i promišljenog pokreta osigurava da su tricepsi primarni pokretači tijekom faze spuštanja i podizanja.

Potisci s klupe uskim hvatom nude nekoliko ključnih prednosti za snagu tricepsa. Prvo, cilja na sve tri glave tricepsa, osiguravajući uravnotežen i sveobuhvatan trening. Osim toga, složena priroda vježbe, koja uključuje više zglobova i mišićnih skupina, rezultira značajnim podizanjem težine, promičući ukupnu snagu gornjeg dijela tijela. Ova vježba također pridonosi boljoj snazi zaključavanja, što je bitno za pokrete kao što je odgurivanje od površine, kao i razne sportske aktivnosti koje zahtijevaju snažnu ekstenziju ruku.

Triceps dips

triceps dip

Triceps dips su klasične vježbe poznate po učinkovitom ciljanju tricepsa. Za izvođenje ove vježbe pronađite paralelne šipke ili bilo koju čvrstu povišenu površinu koja može izdržati vašu težinu. Počnite stavljanjem ruku na šipke u širini ramena, s prstima usmjerenim prema naprijed. Noge držite ravno i spustite tijelo savijajući laktove dok ne formiraju kut od 90 stupnjeva. Pobrinite se da su vam laktovi usmjereni ravno prema natrag, a prsa ostaju gore. Gurnite se o dlanove kako biste podigli tijelo natrag u početni položaj.

Ova vježba značajno aktivira triceps budući da je primarni pokret ekstenzija u zglobu lakta. Triceps radi na ispravljanju ruku protiv otpora (vaše tjelesne težine u ovom slučaju). Održavanje pravilne forme i kontroliranje spuštanja i podizanja osigurat će da su tricepsi optimalno angažirani tijekom cijele vježbe.

Triceps dips nudi varijacije za prilagođavanje različitim razinama kondicije. Početnici mogu početi s bench dipsima, što uključuje izvođenje istog pokreta, ali s rukama na stabilnoj klupi iza sebe i nogama na tlu. Ovo smanjuje količinu težine koja se podiže, čineći je lakšom za rukovanje za one koji tek počinju vježbati. Kako budete napredovali, možete prijeći na paralelne šipke ili dip stanice za izazovnije vježbanje.

Skull crushers (ležeće ekstenzije tricepsa)

skull crushers

Skull crushers, također poznati kao ležeće triceps ekstenzije, fantastična su vježba za ciljanje tricepsa s izolacijom i preciznošću. Za izvođenje ove vježbe legnite na klupu s utegom ili bučicama. Uteg držite uskim hvatom, držeći laktove ispružene. Polako spustite uteg prema čelu, dopuštajući laktovima da se savijaju. Kada je uteg blizu vašeg čela ili malo iznad, obrnite pokret i ispružite laktove natrag u početni položaj.

Ključno je kontrolirati pokret tijekom cijele vježbe, osiguravajući da fokus ostane na tricepsu. Držite nadlaktice nepomične i uključite tricepse da ispružite laktove. Izolacija koju pruža skull crushers sprječava druge mišiće, poput ramena ili prsnog koša, da pomognu u podizanju. Ova izolacija ključna je za učinkovito ciljanje tricepsa.

Skull crushers su vrlo učinkoviti za izgradnju snage tricepsa, posebno u bočnoj i dugoj glavi mišića. Ova vježba stavlja tricepse pod pritisak u cijelom rasponu pokreta, što dovodi do značajne aktivacije i rasta mišića. Štoviše, skull crushers zahvaća tricepse u istegnutom položaju, što je korisno za ukupni razvoj tricepsa.

Ekstenzija za triceps iznad glave

Ekstenzija za triceps iznad glave

Ekstenzija za triceps iznad glave je klasična vježba za izgradnju snage koja posebno cilja na mišiće tricepsa. Za izvođenje ove vježbe trebat će vam ili bučice ili uteg. Počnite tako što ćete stajati uspravno ili sjediti na klupi s naslonom za leđa, držeći bučice nadručnim hvatom ili hvatajući uteg rukama raspoređenima malo šire od širine ramena.

Održavanje gornjeg dijela tijela čvrstim bitno je za ovu vježbu. Držite stopala u širini ramena, uključite svoju jezgru i osigurajte da su vam leđa ravna. Dok podižete bučice ili uteg, nadlaktice bi vam trebale ostati blizu glave, a laktovi savijeni pod kutom od 90 stupnjeva. Držite nadlaktice nepomične i ispružite podlaktice kako biste potpuno ispravili ruke dok držite laktove blizu glave.

Ekstenzija tricepsa iznad glave vrlo je učinkovita u ciljanju duge glave tricepsa, što značajno doprinosi ukupnoj veličini i definiciji tricepsa. Ova vježba vam omogućuje da učinkovito izolirate tricepse, pružajući im otpor potreban za rast i razvoj snage. Kontrolirani pokret osigurava da je stres prvenstveno na tricepsu, smanjujući rizik od naprezanja ostalih mišića.

Sklekovi (uski hvat)

sklekovi s uskim hvatom

Sklekovi s uskim hvatom, kao što ime sugerira, varijacija su klasičnih sklekova, s fokusom na intenzivnije ciljanje tricepsa. Za razliku od uobičajenih sklekova, gdje su vam ruke postavljene u širini ramena, sklekovi uskim hvatom zahtijevaju da vam ruke budu postavljene bliže jedna drugoj, obično samo nekoliko centimetara razmaknute ili točno ispod vaših ramena. Ova promjena u položaju ruke značajno pomiče naglasak na triceps.

Kada izvodite sklekove uskim hvatom, uski položaj ruku tjera vaše tricepse da rade jače tijekom cijelog pokreta. Tricepsi postaju primarni mišići odgovorni za istezanje laktova dok gurate tijelo prema gore. Ova aktivacija učinkovito stimulira tricepse, što dovodi do povećanja snage i razvoja mišića u ovom području.

Sklekovi su općenito fantastična vježba s tjelesnom težinom koja angažira više mišićnih skupina, uključujući prsa, ramena i core. Sklekovi uskim hvatom, iako su primarno usredotočeni na tricepse, još uvijek angažiraju ove druge skupine mišića, što ih čini svestranom opcijom za ukupnu snagu gornjeg dijela tijela.

U ovom smo članku istražili pet vrlo učinkovitih vježbi za jačanje tricepsa: potisak s klupe uskim hvatom, triceps dips, skull crushers (ležeća ekstenzija tricepsa), ekstenzija tricepsa iznad glave i sklekovi (uski hvat). U kombinaciji s kvalitetnom suplementacijom i pravilnom prehranom, mogu se postići odlični rezultati.

Pogledajte naše članke s vježbama za prsa i ramena.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni