Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

TOP 6 najboljih vježbi za trbuh

Trening | 18. Ožujak 2024. 5 minuta

Uključivanje raznih vježbi za trbuh u našu trening rutinu ključno je za razvoj definiranih trbušnih mišića i poboljšanje ukupne snage.

Lijepi i definirani trbušnjaci čest su cilj brojnih vježbača i polaznika teretana. Iako su bitni za ukupan estetski dojam tijela, trbušnjaci su važni za ukupnu snagu i pravilno držanje. Trbušni mišići tako igraju ključnu ulogu u stabilizaciji jezgre, podržavanju pravilne mehanike pokreta i poboljšanju sportske izvedbe.

Zato vam donosimo 6 najboljih vježbi za trbušne mišiće.

Trbušnjaci

Trbušnjaci

Trbušnjaci su temeljna vježba za trbušne mišiće koja ih iznimno učinkovito cilja. Za izvođenje ove vježbe, lezite na leđa sa savijenim koljenima i stopalima na podu. Stavite ruke iza glave ili prekrižite na prsima. Stisnite trbušne mišiće i podignite ramena od poda prema koljenima dok izdišete. Nakratko zastanite na vrhu pokreta prije nego što se polako spustite u početni položaj. Pazite da donji dio leđa ostane u kontaktu s podom tijekom vježbe kako biste spriječili bespotrebno naprezanje. Nastojte aktivirati trbušne mišiće kako bi izveli ovu vježbu.

Plank

Plank

Plank je svestrana vježba za jačanje trbušnih mišića koja angažira više različitih skupina mišića naše jezgre. Vježbu započinjemo u položaju za sklekove, s rukama točno ispod ramena i tijelom u ravnoj liniji od glave do pete. Stistnite mišiće jezgre kako biste zadržali ovaj položaj. Važno je izbjegavati savijanje donjeg dijela leđa kako bi što učinkovitiije ciljali trbušne mišiće. Nastojte držati plank 20-60 sekundi, postupno povećavajući trajanje kako budete jačali. Usredotočite se na duboko disanje i održavanje pravilne forme tijekom vježbe kako biste povećali njezinu učinkovitost.

Russian twists

Russian twists

Russian twists varijanta su trbušnjaka i dinamična vježba koja cilja na kose trbušne mišiće i poboljšava snagu rotacije. Izvodi se tako da sjednetpoe na pod savijenih koljena i stopala dignutih od tla. Lagano se nagnite prema natrag kako biste aktivirali mišiće jezgre. Držite ruke prekrižene ispred prsa. Rotirajte torzo na jednu stranu, zatim se zakrenite na suprotnu stranu. Držite noge odignute od tla tijekom cijelog pokreta i održavajte kontrolirani tempo kako biste što bolje angažirali kose mišiće tijekom pokreta.

Podizanje nogu

Podizanje nogu

Podizanje nogu prvenstveno cilja donje trbušne mišiće. Vježba se izvodi tako da legnete ravno na leđa s ispruženim nogama i rukama ispod gluteusa za oslonac. Držeći donji dio leđa pritisnut na pod, koristite mišiće jezgre da podignete noge prema stropu dok ne formiraju kut od 90 stupnjeva s vašim trupom. Polako spustite noge natrag prema podu ne dopuštajući im da dodiruju tlo. Usredotočite se na kontroliranje pokreta i izbjegavajte savijanje leđa kako biste održali pravilnu formu tijekom vježbe.

Bicikl

Bicikl

Bicikl je još jedna varijanta trbušnjaka. Radi se o učinkovitoj vježbi za ciljanje trbušnih mišića, a izvodi se tako da legnemo na leđa s rukama postavljenim iza glave i podignutim nogama, koljena savijenih pod kutom od 90 stupnjeva. Fokusiramo se na aktivaciju mišića jezgre dok desni lakat približavamo lijevom koljenu, istovremeno isrpavljajući desnu nogu. Vratite se u početni položaj i ponovite pokret na suprotnoj strani, izmjenjujući strane glatkim pokretima koji imitiraju pedaliranje bicikla.

Mountain climbers ili penjač

Mountain climbers ili penjač

Mountain climbers ili penjač je dinamična vježba za cijelo tijelo koja cilja trbušne mišiće, ali i pogađa mišiće ramena, prsa i nogu. Vježbu započinjemo u položaju daske s rukama točno ispod ramena i tijelom u ravnoj liniji od glave do peta. Održavajući jezgru angažiranom i kukove stabilnima, brzo naizmjenično privucite jedno koljeno prema prsima, a zatim se prebacite na drugo koljeno u pokretu trčanja. Nastojte održati brz tempo dok održavate pravilnu formu, usredotočujući se na pomicanje koljena prema prsima sa svakim ponavljanjem.

Uključivanje raznih učinkovitih vježbi za trbušne mišiće u vašu rutinu vježbanja ključno je za razvoj snažnih, definiranih trbušnih mišića i poboljšanje ukupne snage i stabilnosti jezgre. Ovih šest opisanih vježbi ciljaju na različite trbušne mišiće kako bi mogli osmisliti što učinkovitiji trening.

puna mjerica proteina lazar angelov nutrition

Važno je naglasiti da su dosljednost i pravilna forma ključni pri izvođenju ovih vježbi kako bi bile što učinkovitije, a rizik od ozljeda što manji. Počnite polako i postupno povećavajte intenzitet i trajanje treninga kako se vaša snaga i izdržljivost poboljšavaju. Ne zaboravite slušati svoje tijelo i osigurati si dovoljno vremena za odmor i oporavak između trening sesija kako biste svojim mišićima omogućili oporavak i jačanje.

Uz redovito vježbanje, uravnotežena prehrana i suplementacija isto tako su važni čimbenici za postizanje vidljivih rezultata te poboljšanje cjelokupnog zdravlja i kondicije. Izgradnja jakih, definiranih trbušnjaka zahtijeva vrijeme i predanost, stoga budite strpljivi i ostanite usredotočeni na svoje ciljeve.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni