Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Treba li trenirati do otkaza?

Trening | 30. Listopad 2023.

Trening do otkaza često je sinonim za intenzivan trening. Prednosti postoje, a mane su višestruke. Postavlja se pitanje treba li trenirati do otkaza.

Svijet fitnessa prepun je raznih filozofija treniranja, a jedna koja često izaziva raspravu je koncept treniranja do otkaza. Ovaj pristup uključuje guranje vašeg tijela do njegovih apsolutnih granica tijekom vježbanja, dostizanje točke iscrpljenosti u kojoj ne možete izvesti još jedno ponavljanje ili podići još jednu težinu. Često se povezuje s uvjerenjem da je ekstremni napor neophodan za postizanje značajnog povećanja snage i mišića. No, postavlja se pitanje - treba li trenirati do otkaza?

Trening s utezima

Trening s težinama

Trening s težinama uključuje dizanje utega  ili izvođenje vježbi otpora s opterećenjem koje značajno otežava pokret. Karakterizira ga korištenje težine koja vam omogućuje da završite relativno mali broj ponavljanja (obično jedno do šest) prije nego što dođete do točke trenutnog otkazivanja mišića. Radi se o treningu koji je jako zahtjevan za vaše mišiće i središnji živčani sustav, što često dovodi do izvanrednog osjećaja fizičkog napora.

Trening s težinama često se vrti oko složenih pokreta kao što su čučnjevi, mrtvo dizanje, potisak s klupe i potisak iznad glave. Ove vježbe angažiraju više mišićnih skupina istovremeno, što ih čini učinkovitima za izgradnju ukupne snage i mišićne mase. Osim toga, metode treninga poput powerliftinga i olimpijskog dizanja utega naglašavaju dizanje teških tereta, pri čemu sportaši nastoje podići maksimalnu težinu na natjecanju.

Za mnoge fitness entuzijaste, privlačnost treninga s težinama leži u izazovu koji predstavlja. Pomicanje vlastitih granica može biti neizmjerno zadovoljstvo, a postoji i osjećaj postignuća u dizanju težina koje su prije bile nedostižne. Također se smatra da treninzi s utezima izazivaju značajan rast mišića i povećanje snage, što može biti posebno privlačno onima koji traže brzi napredak u svom fitnesu.

Prednosti i mane treninga do otkaza

trening s utezima do otkaza

Trening s težinama ističe se kao efikasan u poticanju rasta mišića i hipertrofije zbog principa progresivnog preopterećenja. Dosljednim izazivanjem mišića s većim utezima, potičete ih na prilagodbu i rast kao odgovor na povećanu potražnju za snagom. Ovaj proces progresivnog preopterećenja temeljni je pokretač razvoja mišića, omogućujući vam da neprestano pomičete svoje granice i postignete zamjetan porast u veličini mišića i snazi.

Treninzi s utezima angažiraju veći postotak mišićnih vlakana nego druge vrste treninga, osiguravajući da se ciljana mišićna skupina aktivira. Na ovaj način, mišići se potpunije razvijaju i lakše možete ostvariti željeni izgled. Isto tako, trening s utezima značajno pomaže u razvoju ukupne snage i funkcionalne kondicije.

Trening do otkaza usko se veže uz trening s utezima. No, često može dovesti do većih problema. Prvi i glavni problem takvog treniranja je povećani rizik od ozljeda. Razlog tomu je što vježbanje do otkaza, osobito s velikim težinama, značajno povećava rizik od istegnuća mišića, istegnuća ligamenata i ozljeda od prenaprezanja. Kako umor nastupa, vaša se forma može pogoršati, što dovodi do kompromitirane biomehanike i veće vjerojatnosti ozljeda.

Guranje mišića do otkazivanja može dovesti i do pretjeranog stresa na zglobovima, potencijalno uzrokujući bolove i oštećenja tijekom vremena. Dugotrajni stres zglobova može rezultirati stanjima poput tendinitisa i artritisa, što može ograničiti vaše sposobnosti treniranja i ukupnu kvalitetu života.

Treniranje do otkaza predstavlja značajno opterećenje za vaš središnji živčani sustav. Ponavljano izlaganje živčanog sustava ovoj razini umora može dovesti do pretreniranosti, koju karakterizira umor, poremećaji raspoloženja i smanjena izvedba. A oporavak od umora središnjeg živčanog sustava može biti dugotrajan i izazovan, u konačnici vas odmičući dalje od vaših fitness ciljeva.

Ironično, dosljedno treniranje do otkaza može dovesti do smanjenog napretka tijekom vremena. Vaše se tijelo može prilagoditi ovoj razini intenziteta, zbog čega napredovanje postaje sve veći izazov. Kao rezultat toga, povećanje snage i mišića postaje sve teže i teže, unatoč naporima.

Kako napredovati?

najfiniji okusi za proteinske shakeove

Kako biste uspostavili ravnotežu između pomicanja svojih granica i izbjegavanja pretreniranosti, razmislite o implementaciji strukturiranog plana periodizacije. Periodizacija uključuje dijeljenje treninga u cikluse, s različitim razinama intenziteta i volumena. Ovaj vam pristup omogućuje da strateški uključite teške faze treninga, a istovremeno pružate razdoblja lakšeg treninga kako biste olakšali oporavak i spriječili izgaranje.

Održavanje pravilne forme i tehnike, posebno kada trenirate s velikim utezima, najvažnije je za sprječavanje ozljeda. Manjkava forma može dovesti do ozljeda i spriječiti napredak. Dajte prednost kvaliteti nad kvantitetom i nemojte žrtvovati dobru formu radi pomicanja vlastitih granica. Usredotočenost na pravilno izvođenje ne samo da smanjuje rizik od ozljeda, već također osigurava da učinkovito ciljate željene mišićne skupine.

Slušajte svoje tijelo i vodite računa o znakovima pretreniranosti, kao što su uporni umor, poremećaji spavanja i promjene raspoloženja. Pravilna prehrana i kvalitetna suplementacija također su neizbježne za osiguravanje oporavka nakon posebno teških treninga.

Na kraju, bilo da odlučite trenirati dok više ne budete mogli ili istražite alternativne metode treninga, ključ je voditi računa o reakcijama vašeg tijela i donositi odluke koje su u skladu s vašim dugoročnim ciljevima u vezi s dobrobiti i fitnesom.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni