Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Važnost treninga za žene

Trening | 03. Ožujak 2023. 8 minuta

O tome da je vježbati zdravo smo se naslušali kroz godine. No, vrijeme je da se dotaknemo toga zašto je trening važan za žene.

Odavno smo se odmaknuli od mišljenja da za žene nije dobro vježbati. Dapače, pokazalo se sasvim suprotno: vježbanje za žene je važan uvjet za fizičko i mentalno zdravlje, kao i ono emocionalno. I ne, neće se ubildati tako da imaju biceps kao Ronnie Coleman ako nekoliko puta tjedno odu u teretanu.

Prednosti su tu višestruke. Osjećate se bolje, jače, zdravije, opušteniji ste i kao da niste pod tolikim stresom. Paralelno s tim, jačate vlastito tijelo i učvršćujete mišiće, ostvarujete svoje fitness ciljeve i općenito ste zadovoljniji. Sve ovo zajedno samo su neki od argumenata zašto je vježbanje jako važno za žene.

Čitajte dalje kako bi saznali koje smo mi točno argumente izdvojili.

Popravlja raspoloženje i smanjuje stres

Popravlja raspolož

Nema sumnje kako vježbanje ima mnoge fizičke blagodati, no one vezane uz mentalno zdravlje jednako su važne. Za početak, vježbanjem otpuštate endorfine u tijelo koji popravljaju vaše raspoloženje. Smanjujete razinu stresa u tijelu, popravljate svoje raspoloženje i osjećate opuštenije. Usko vezano uz vježbanje je i osjećati se samopouzdanije - znate da vježbate, nakon nekog vremena počinjete vidjeti pozitivne promjene na sebi i posljedično, osjećate se bolje. Također, ne smijemo zaboraviti da uz redovno vježbanje imate više energije te spavate kvalitetnije.

Lakše mršavite

Gubitak neželjenih kilograma česta je motivacija za početak vježbanja. Oko mršavljenja se vodilo mnogo razgovora, diskutiralo je li bitnija prehrana ili treniranje, no zaključak koji bi se podvukao uvijek je bio isti: najbitniji je kalorijski deficit. Izbalansirana prehrana izuzetno je važna kako bi imali dovoljno energije kroz dan, kako bi vaši hormoni i organizam pravilno funkcionirali, no, za gubitak kilograma najvažnije je koliko kalorija ste unijeli, a koliko potrošili. Ako želite izgubiti masne naslage, najjednostavnije što možete napraviti je započeti s redovnim vježbanjem.

Jače ste, ali ne i nabildane

sve što ti treba na jednom mjestu

Kao jedan od glavnih razloga zbog kojeg se smatralo da žene ne bi trebale vježbati (a pogotovo s utezima), bilo je mišljenje kako će se previše ubildati. Radilo se tu samo o mitu. Žene imaju puno manje testosterona nego muškarci zbog čega povećanje mišićne mase nije toliko istaknuto. Dolazi do zatezanja mišića i njihova definiranja bez komponenete veličine, dok mišići itekako jačaju.

Smanjenje rizika od ozljede

Osim što jačate mišiće, vježbanjem se povećava i jačina kostiju. Smanjuje se rizik od fraktura i slomljenih kostiju te se izgrađuje jače vezivno tkivo. Također se povećava stabilnost zglobova. Važna komponenta je i jačanje područja leđa i kralježnice zbog čega se popravlja držanje.

Bolja sportska performansa

smanjenje rizika od ozljede

Imati jače tijelo može pomoći u bavljenju sportom. Jači ste, brži, pokretljiviji i izdržljiviji. Tijelo se lakše prilagođava raznim situacijama, kako po pitanju sporta, tako i u životu općenito. Inkorporiranje kardio treninga i treninga snage pokazalo se kao kombinacija koja daje najviše pozitivnih rezultata.

Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti

Vježbanje može biti blagotvorno za kardiovaskularno zdravlje. U tijelu se spušta razina lošeg kolesterola i povećava razina dobrog kolesterola, zbog čega je krvni tlak bolji. Trošite masne naslage, tijelo proizvodi više energije i sagorijevate višak kilograma.

Trening je jako koristan i za muškarce i za žene. Ipak, unatoč tome što je vježbati jako pozitivno, pronaći motivaciju za započeti i nastaviti s treningom možda je upravo najveći izazov. Možda vam se uopće ne da započeti ili izgubite volju nedugo nakon što ste počeli, točno onda kada ćete početi primjećivati prve rezultate.

Također, kako bi maksimizirali učinke treninga, važno je obratiti pozornost na prehranu i suplementaciju.Izbalansirana prehrana puno znači za oporavak nakon treninga, izgradnju mišića i snage. Obrok nakon treninga bogat proteinima pomaže oporavak, a užina prije bogata mastima, kompleksnim ugljikohidratima i proteinima znači dovoljno energije za trening. Kvalitetna suplementacija može značajno pomoći u ostvarivanju vaših dijetalnih ciljeva.

Bilo kako bilo, vježbanje je iznimno blagotvorno za zdravlje obaju spolova. Žene mogu imati puno pozitivnih promjena na vlastito zdravlje, a pronaći prikladnu motivaciju značajno će pomoći u redovnosti vježbanja.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni