Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Voda je važna, ali zašto?

Savjeti | 28. Lipanj 2023. 9 minuta

Zašto je voda važna za naše tijelo? Od regulacije tjelesne temperature do viših razina energije, voda je vitalna komponenta našeg zdravlja.

Voda ima vitalnu ulogu u našim tijelima, služeći u višestrukim tjelesnim funkcijama kako bismo bili zdravi i naše tijelo moglo pravilno funkcionirati. Od regulacije tjelesne temperature, preko ‘podmazivanja’ zglobova do olakšavanja probave, voda je nužna za funkcioniranje našeg tijela.

Uloga vode u tijelu

čaša vode

Voda je temeljna komponenta našeg tijela koja igra ključnu ulogu u raznim fiziološkim procesima. Ljudsko tijelo sastoji se od oko 60% vode, a jedna od njenih primarnih funkcija je regulacija tjelesne temperature.

Procesom znojenja i isparavanja voda pomaže u hlađenju tijela tijekom fizičkog napora ili izloženosti visokim temperaturama. Na taj način djeluje kao prirodno rashladno sredstvo, sprječava pregrijavanje i održava stabilnu unutarnju temperaturu.

Osim toga, voda služi kao lubrikant za naše zglobove, omogućavajući bezbolno kretanje. Pomaže u ublažavanju boli u zglobovima i smanjuje trenje između kostiju, hrskavice i tetiva. Dovoljan unos vode u tijelo tijekom dana tako osigurava pravilno funkcioniranje naših zglobova, potiče fleksibilnost i sprječava nelagodu ili ukočenost.

Još jedna od važnih uloga vode u našem tijelu je ona u probavi. Voda je neophodna za pravilnu probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Pomaže u razgradnji hrane i olakšava transport hranjivih tvari kroz tijelo. Osim toga, voda također održava probavni sustav hidratiziranim, osiguravajući glatko kretanje otpada kroz crijeva, sprječavajući zatvor.

Usko vezana s tim je i uloga vode u prirodnom procesu detoksikacije tijela, pomažući u uklanjanju toksina i otpadnih tvari. Djeluje kao sredstvo za čišćenje, ispirući štetne tvari iz naših stanica, organa i tkiva. Bubrezi u tome igraju važnu ulogu, služeći kao filtri za otpadne tvari i toksine iz krvotoka, a upravo je voda ključna za njihov pravilan rad.

Voda također igra ključnu ulogu u prijenosu hranjivih tvari do stanica u našem tijelu. Hranjive tvari dobivene iz hrane koju jedemo moraju se otopiti u vodi kako bi se učinkovito transportirale do stanica. Voda tako djeluje kao sredstvo kroz koje te hranjive tvari, uključujući vitamine, minerale i makronutrijente, mogu putovati do svog odredišta u našem tijelu.

Voda za bolji izgled

voda

Jedna od manje poznatih tajni uspješnog upravljanja tjelesnom težinom je uloga koju voda igra u smanjenju apetita i poticanju osjećaja sitosti. Pijenje vode prije i tijekom obroka može pomoći u smanjenju gladi i spriječiti prejedanje. Razlog tomu je u činjenici da voda ispunjava želudac, stvarajući osjećaj sitosti i smanjujući potrebu za unosom prekomjernih kalorija. 

Unosom dovoljne količine vode tijekom dana, a posljedično i njenim uključivanjem u svoju dijetu, tako možete bolje kontrolirati veličinu svojih porcija i donositi zdravije izbore po pitanju hrane.

Osim što može pomoći smanjiti apetit, voda također podržava zdrav metabolizam, što je ključno za mršavljenje. Pijenje dovoljno vode pomaže tijelu da učinkovito metabolizira pohranjenu masnoću i pretvori je u iskoristivu energiju. Kada ste dehidrirani, vaš metabolizam se usporava, što otežava učinkovito sagorijevanje kalorija.

No, voda je ključna i za još jedan aspekt boljeg izgleda: održavanje zdravlja kože. Pravilna hidratacija igra ključnu ulogu u cjelokupnom izgledu naše kože. Kada je naše tijelo adekvatno hidrirano, to pomaže da naša koža bude vlažna, gipka i sjajna.

Voda pomaže hraniti kožu iznutra, jer dopire do dubljih slojeva epiderme i dermisa. Pomaže u održavanju elastičnosti kože i sprječava suhoću, perutanje i tupost. Kada je koža dehidrirana, može postati sklonija borama, finim linijama i opuštenosti.

Voda tako djeluje kao prirodni hidratant za kožu, stvarajući barijeru na njenoj površini koja sprječava prekomjerni gubitak vode isparavanjem. Ova barijera pomaže zadržati vlagu i održava kožu hidratiziranom tijekom dana.

Voda i energija

bcaa najukusniji način za popiti vodu

Kada uzmemo u obzir na koje sve tjelesne procese voda utječe, jasno je zašto dehidracija može imati značajan utjecaj na našu razinu energije.

Kada naše tijelo nema dovoljno vode, to može dovesti do osjećaja umora i niske razine energije. Čak i blaga dehidracija može narušiti fizičku i kognitivnu izvedbu, otežavajući ostati usredotočen i budan tijekom dana. Razlog tomu je što dehidracija smanjuje volumen krvi i dotok kisika u mišiće i organe, što rezultira smanjenom proizvodnjom energije i osjećajem letargije.

Pravilna hidratacija tako je nužna za održavanje optimalne razine energije i podržavanje funkcije mozga. Voda je uključena u proizvodnju energije na staničnoj razini, pijenje vode osigurava da naše stanice dobiju odgovarajuću količinu hranjivih tvari i kisika.

Važnost vode za naše cjelokupno zdravlje ne može se previše naglasiti. Baš zato je voda vitalna komponenta koja održava optimalno funkcioniranje našeg tijela, uz redovan trening, pravilnu prehranu i kvalitetnu suplementaciju.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni