Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto su deadlift, bench press i čučanj toliko važni

Trening | 13. Prosinac 2023. 5 minuta

Deadlift ili mrtvo dizanje, bench press ili potisak s klupe i čučanj su funkckionalne vježbe uključene u trening snage. Zašto su bitne za rast mišića?

Deadlift, potisak s klupe i čučnjevi ključne su vježbe koje ciljaju na različite skupine mišića te su ključne komponente treninga snage koje se često hvale kao kamen temeljac dobrog treninga. No, zašto su toliko važni?

Deadlift: temelj snage

Deadlift temelj snage

Mrtvo dizanje ili deadlift temeljna je vježba treninga snage koja uključuje podizanje opterećenog utega s tla u stojeći položaj. Primarno uključuje mišiće u donjem dijelu leđa, gluteuse, tetive koljena i trapeze.

Deadlift je poznat po svojoj učinkovitosti u istovremenom ciljanju više mišićnih skupina. Ovaj složeni pokret pomaže povećati mišićnu masu i jača mišiće jezgre i stabilizatore. Potiče razvitak snažnog i izdržljivog tijela, što je ključno za svakodnevne aktivnosti i sportske rezultate.

Osim izgradnje mišića, mrtvo dizanje pridonosi boljem držanju i općoj funkcionalnoj kondiciji. Jačanjem mišića odgovornih za pravilan položaj kralježnice smanjuju rizik od bolova u donjem dijelu leđa i ozljeda. Kao neizostavna komponenta treninga snage, deadlift čini okosnicu dobro zaokružene rutine vježbanja, nudeći i estetske i funkcionalne prednosti.

Bench press: snaga gornjeg dijela tijela

Bench press snaga gornjeg dijela tijela

Bench press ili potisak s klupe je vježba za gornji dio tijela koja uključuje podizanje utega dok ležite na klupi. Prvenstveno cilja na prsa, ramena i tricepse. Bench press uključuje ključne mišićne skupine gornjeg dijela tijela, što ih čini ključnim za izgradnju snage u prsima, ramenima i rukama. Prsni mišići, deltoidi i tricepsi snažno se aktiviraju tijekom ove vježbe, što pridonosi poboljšanju snage gornjeg dijela tijela.

Prednosti bench pressa protežu se na razvoj mišića prsnog koša, pojačanu snagu potiska i povećanje mišićne mase gornjeg dijela tijela. Kao temeljna vježba u treningu snage, potisak s klupe igra ključnu ulogu u izgradnji uravnotežene i robusne tjelesne građe, dok također nudi funkcionalne prednosti za dnevne zadatke i sportske performanse.

Čučnjevi: vježba za donji dio tijela

Čučnjevi vježba za donji dio tijela

Čučnjevi su temeljna vježba za donji dio tijela koja uključuje savijanje koljena i kukova radi spuštanja tijela dok podupirete uteg na gornjem dijelu leđa. Čučanj je prepoznat kao jedna od najvažnijih vježbi u treningu donjeg dijela tijela.

Čučnjevi angažiraju mnoštvo mišićnih skupina, uključujući kvadricepse, gluteuse, tetive koljena i trbuh. Ova sveobuhvatna aktivacija čini ih neprocjenjivim za izgradnju snage i stabilnosti donjeg dijela tijela.

Prednosti čučnjeva su poboljšana snaga nogu, poboljšan razvoj mišića, bolja ravnoteža i poboljšana atletska izvedba. Bilo da ste sportaš koji želi povećati svoju snagu na terenu ili netko tko želi izgraditi snažan i funkcionalan donji dio tijela, čučnjevi su ključna vježba koju treba uključiti u svoj režim treninga.

Funkcionalna kondicija

za lakši oporavak

Deadlift, bench press i čučnjevi nisu ograničeni samo na teretanu, već unapređuju i svakodnevni život. Zbog toga ih se smatra vježbama koje poboljšavaju funkcionalnu kondiciju. Mrtvo dizanje poboljšava vašu sposobnost sigurnog podizanja teških predmeta jačanjem pravilne mehanike podizanja. Bench press povećava snagu gornjeg dijela tijela, čineći svakodnevne zadatke poput guranja ili nošenja lakšim. Čučnjevi pridonose boljem funkcioniranju donjeg dijela tijela, pomažu u aktivnostima poput ustajanja sa stolice ili penjanja stepenicama.

Angažiranjem više mišićnih skupina i promicanjem uravnotežene snage, ove vježbe poboljšavaju funkcionalnu kondiciju, zbog čega svakodnevni zadaci postaju lakši. Još jedna prednost je mogućnost prevencije ozljeda. Povećana mišićna ravnoteža i stabilnost dobiveni deadliftom, bench pressom i čučnjevima mogu smanjiti rizik od ozljeda tijekom fizičkih aktivnosti i rutinskih pokreta.

Mrtvo dizanje, potisak s klupe i čučnjevi nisu kritični samo za opću snagu, već i neprocjenjivi za poboljšanje sportske izvedbe. Grade jaku osnovu za pokrete specifične za sport. Brojni sportovi imaju koristi od povećane snage i moći dobivene ovim vježbama. U natjecanjima u powerliftingu i dizanju utega ove vježbe su okosnica natjecanja. Ovim vježbama sportaši pokazuju svoju sirovu snagu i vještinu, a uspjeh ovisi o tome koliko možete dignuti prilikom jedne od ovih vježbi..

Ove složene vježbe također su u srži izgradnje mišića. Istodobno angažiraju više mišićnih skupina, pokrećući značajno oslobađanje anaboličkih hormona poput testosterona i hormona rasta, koji je ključan za rast mišića. Osim toga, deadlift, bench press i čučanj stavljaju značajn stres na ciljane mišićne skupine, što dovodi do mišićne hipertrofije – procesa povećanja veličine mišićnih vlakana.

Kada treninge koji uključuju deadlift, bench press i čučanj nadopunimo uravnoteženom prehranom, na odličnom smo putu za uspjeh. Kvalitetna sportska suplementacija može nam značajno pripomoći na tom putu. Whey protein, primjerice, pomaže u obnovi mišića oštećenih napornim treninzima, kao i njihovu izgradnju te rast. 

Uključivanje mrtvog dizanja, bench pressa i čučnjeva u vaše treninge nije samo jačanje snage - radi se o izgradnji boljeg, sposobnijeg sebe. Dakle, zgrabite uteg i prihvatite snagu ovih funkcionalnih vježbi na svom putu do uspjeha. 

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni