Željezo
5 proizvod(a)
Sortiraj
Što je željezo?
Željezo je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u brojnim biološkim procesima u našem tijelu. Ono je sastavni dio hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik iz pluća do svih dijelova tijela. Također, željezo je komponenta mioglobina, proteina koji pohranjuje kisik u mišićima, što omogućuje mišićima da funkcioniraju optimalno, posebno tijekom tjelesne aktivnosti. Osim toga, željezo je uključeno u mnoge enzimske procese koji su neophodni za održavanje energije, imunološke funkcije i općeg zdravlja.
Željezo se u hrani pojavljuje u dva oblika: hem željezo, koje se nalazi u životinjskim proizvodima poput mesa i ribe, te ne-hem željezo, koje je prisutno u biljkama, uključujući grahorice, orašaste plodove, sjemenke i zeleno lisnato povrće. Važno je razumjeti razliku između ova dva oblika jer hem željezo tijelo apsorbira učinkovitije nego ne-hem željezo.
Kome može koristiti željezo?
Željezo je potrebno svima, no posebno je važno za određene skupine ljudi. Trudnice i dojilje imaju povećane potrebe za željezom zbog podrške rastućeg fetusa i proizvodnje mlijeka. Žene u reproduktivnoj dobi često trebaju više željeza zbog gubitka krvi tijekom menstruacije. Djeca i adolescenti također trebaju dovoljno željeza kako bi podržali rast i razvoj.
Osobe koje su na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani trebaju pažljivo planirati unos željeza jer ne-hem željezo iz biljnih izvora tijelo apsorbira slabije. Sportaši, osobito oni koji se bave sportovima izdržljivosti, mogu imati povećane potrebe za željezom zbog intenzivne tjelesne aktivnosti koja može uzrokovati gubitak željeza kroz znoj i mikrokrvarenja unutar mišića.
Kako pravilno konzumirati željezo?
Konzumacija željeza ovisi o njegovom izvoru. Hem željezo, koje se nalazi u mesu i ribi, tijelo lako apsorbira, dok je apsorpcija ne-hem željeza iz biljnih izvora manje učinkovita. Stoga je važno kombinirati biljne izvore željeza s hranom bogatom vitaminom C, poput agruma, paprike ili jagoda, jer vitamin C značajno poboljšava apsorpciju ne-hem željeza.
Za osobe koje trebaju dodatke prehrani, važno je odabrati pravu vrstu i dozu željeza te se pridržavati preporuka liječnika ili nutricionista. Prevelik unos željeza može dovesti do nuspojava kao što su zatvor, mučnina ili čak trovanje, posebno kod djece. Preporučuje se konzumacija željeznih suplemenata na prazan želudac, no ako to uzrokuje iritaciju želuca, mogu se uzimati uz obrok.
Kako se manifestira kad nam nedostaje željeza u organizmu?
Nedostatak željeza, poznat i kao anemija uzrokovana nedostatkom željeza, može se manifestirati kroz razne simptome koji utječu na opće zdravstveno stanje. Najčešći simptomi uključuju kronični umor, slabost, bljedilo kože, kratak dah i vrtoglavicu. Osobe s nedostatkom željeza mogu također primijetiti oslabljenu koncentraciju, glavobolje, te hladne ruke i stopala. U teškim slučajevima, anemija može uzrokovati lupanje srca, razdražljivost, te povećanu sklonost infekcijama.
Dugotrajni nedostatak željeza može ozbiljno narušiti kvalitetu života, smanjiti fizičku izdržljivost i sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. U djece, manjak željeza može dovesti do problema s rastom i razvojem, kao i poteškoća u učenju. Stoga je pravovremeno prepoznavanje simptoma i adekvatno liječenje od presudne važnosti za održavanje zdravlja i dobrobiti.