Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Generacija Pi*kica

Savjeti | 29. Rujan 2016. 5 minuta

Čitajući dosta tekstova o našoj branši općenito, koja još dosta obiluje mačizmom, slikama pravog alfa muškarca i šmekom Alije Sirotanovića (za mlađe, preporučujem da guglaju legendarnog težaka), nailazim na to da prevladava mišljenje koje ne ide

 u prilog modernim generacijima. Kažu da su -  Pi*kice...

Kao i vjerojatno svatko od vas - i ja sam slušao priče svoga djeda kako je to bilo "u ono vrijeme". Njegove storije o odlasku u školu više su nalikovale na osvajanje Normandije nego ono što sam ja proživljavao kad bi s kockastim ruksakom hodao ulicu dalje do svoje osnovne. Učio je ako je bilo petroleja za lampu, kad je toga nestalo, radio je u polju, po kući, u kući, s kućom...

U današnje vrijeme tehnoloških revolucija i kojekakvih pomaka u znanosti i metodama rada, ne moramo više orati polja u cik zore, žureći da stignemo u školu, nakon koje čistimo staje, pravimo ravnala od platane itd. Ukratko - lijepo nam je danas što se toga tiče.

Kaže jedno istraživanje da smo u zadnje vrijeme, zbog pojačanog igranja igrica, ojačali mišiće u području palca koje koristimo za gejmanje. Iako je tomu tako, snaga stiska općenito, smanjila se. Što bi se reklo, manje motike, više joysticka. Potreba za manualnim radom u vidu nekih prošlih vremena, smanjila se drastično.

Sumnjam da nas zbog toga treba opisati kao generaciju pi*kica, ali treba prepoznati određene opasnosti koje proizlaze iz okoline koja nas nužno ne traži da se pošteno naradimo. 

Prije svega tu veliku ulogu ima bodybuilding. Rad na sebi, stvaranje urednih radnih navika, uvođenje discipline u vlastiti život i način ophođenja prema sebi, nešto su što ovaj sport traži od svakog ozbiljnog pojedinca. Oni neozbiljni, brzo odlutaju dalje, tražeći nešto manje zahtjevno.

Danas ne moramo lopatati od jutra do sutra, ali to ne znači da se moramo zapustiti, ili postati imuni na rad i trud, te se odreći svake fizičke discipline jer eto, nije nužno pa ćemo radije istruniti kao fikusi, ispijajući kavu, lamentirajući o bitku i postojanju - kojeg trošimo na Cvjetnom. 

Samo zato što ne kopamo polja, ne znači da se radi o jadnjikavoj generaciji, ali baš zato što to ne moramo raditi, možemo lakše krenuti u sve ono što bi mogli. Možemo sami kreirati načine kojima ćemo kroz fizičku aktivnost postići zavidnu spremnost, disciplinu i radne navike koje kasnije možemo iskoristiti i u drugim sferama života.

Bildanje, na kraju dana, izdvaja one koji su spremni uložiti svoje vrijeme i trud u vrlo polagani proces dolaska do rezultata - nasuprot onih koji će si reći da to planiraju početi sutra.

"Oni kojima nedostaje hrabrosti, uvijek pronađu filozofiju da se opravdaju" - Albert Camus

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni