Istražite 3 jednostavna i ukusna azijska recepta za pripremu piletine. Otkrijte tajne autentičnih okusa s minimalnim sastojcima i maksimalnim užitkom!
Azijska kuhinja poznata je po bogatstvu okusa i jedinstvenim kombinacijama začina koje zadovoljavaju sva nepca. Piletina, zahvaljujući svojoj svestranosti, zauzima važno mjesto u azijskim receptima, spajajući slatke, kisele, ljute i slane note u savršenu harmoniju.
Ovi recepti donose sve to, zajedno s hrpom proteina i drugih hranjivih tvari, kao što su vitamini i minerali, u jednom finom i ukusnom obroku.
Bez obzira jeste li ljubitelj kremastih curryja, karameliziranih umaka ili slatko-slanih marinada, ovi recepti donose autentične okuse Azije u vašu kuhinju. Spremite se za kulinarsko putovanje kroz Kinu, Tajland i Japan!
Kineska piletina s medom i češnjakom
Kineska piletina s medom i češnjakom savršena je kombinacija jednostavne pripreme i bogatog okusa. Ovaj recept zahtijeva minimalan trud, a donosi jelo koji osvaja svakim zalogajem.
Sastojci
- 500 g pilećih fileta
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
- 3 žlice meda
- 3 žlice soja umaka
- 1 žličica svježe naribanog đumbira
- 1 žlica sezamovog ulja (ili biljnog ulja za prženje)
- Prstohvat soli i papra
Upute
- U zdjeli pomiješajte med, soja umak, nasjeckani češnjak i naribani đumbir. Ovo je glazura koja će piletini dati karakterističan slatko-slani okus.
- Pileće filete narežite na manje komade ili trake, posolite i popaprite.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte sezamovo ulje. Pržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju, otprilike 3-4 minute sa svake strane.
- Kad je piletina skoro gotova, prelijte je pripremljenom glazurom. Kuhajte još nekoliko minuta na nižoj temperaturi dok glazura ne postane gusta i ne obloži svaki komad piletine.
- Poslužite piletinu na tanjuru i ukrasite sezamovim sjemenkama ili mladim lukom za dodatni vizualni i okusni efekt. Možete poslužiti uz rižu, povrće ili rezance za kompletan obrok.
- Ako volite pikantne okuse, dodajte prstohvat čilija ili nekoliko kapi ljutog umaka u glazuru. Za dodatnu teksturu, ubacite kockice paprike ili brokule pri kraju kuhanja.
Tajlandski curry s piletinom
Tajlandski curry s piletinom nudi bogatstvo egzotičnih okusa u kombinaciji s kremastim umakom i savršenim balansom začina. Ovaj recept spaja svježinu limunske trave i bogatstvo kokosovog mlijeka, stvarajući nezaboravan doživljaj.
Sastojci
- 500 g pilećih fileta (narezanih na trakice)
- 2 žlice curry paste
- 400 ml limenka kokosovog mlijeka
- 1 stabljika limunske trave
- 2 žličice smeđeg šećera
- Povrće po izboru: paprika, tikvice, mrkva, brokula
- Svježi korijander za ukrašavanje
- Kuhana jasmin riža za posluživanje
Upute
- Pileće filete narežite na trakice, posolite i ostavite sa strane.
- U dubokoj tavi ili woku zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte crvenu curry pastu i pržite je 1-2 minute dok ne zamiriši, povremeno miješajući.
- Polako ulijte kokosovo mlijeko i dobro promiješajte da se pasta sjedini s mlijekom u kremasti umak. Ubacite zdrobljenu limunsku travu za dodatni aromatični udar.
- Dodajte pileće trakice u umak i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta, dok piletina ne postane mekana i kuhana.
- Ubacite povrće po izboru (paprika, tikvice, mrkva, brokula) i kuhajte još 5-7 minuta dok povrće ne omekša, ali zadrži blagu hrskavost.
- Umiješajte sol i smeđi šećer kako biste balansirali slanoću i slatkoću. Po potrebi dodajte još začina prema vlastitom ukusu.
- Ako volite manje začinjeno, stavite žličicu curry paste umjesto dvije. Za dodatno bogatstvo okusa, pospite svježi korijander i iscijedite malo limunovog soka prije posluživanja.
Japanska teriyaki piletina
Japanska teriyaki piletina jedan je od najpoznatijih recepata u japanskoj kuhinji, poznata po svojoj jednostavnosti i uravnoteženom okusu. Teriyaki umak, koji spaja slatkoću i slanoću, daje piletini karameliziranu vanjštinu i sočnu unutrašnjost.
Sastojci
- 500 g pilećih fileta ili bataka bez kostiju
- 4 žlice soja umaka
- 2 žlice šerija
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica alkoholnog ili rižinog octa
- 1 žlica biljnog ulja
- 1 žličica sezamovih sjemenki
- 2 stabljike proljetnog luka (sitno nasjeckane)
Upute
- U zdjeli pomiješajte soja umak, mirin, smeđi šećer i, po želji, rižin ocat. Ovaj umak koristit će se za mariniranje i kasnije za glaziranje piletine.
- Narežite piletinu na manje komade ili je ostavite u cijelosti. Stavite je u posudu i prelijte polovicom pripremljenog umaka. Ostavite da se marinira najmanje 20 minuta ili do sat vremena za intenzivniji okus.
- Zagrijte biljno ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu (bez marinade) i pržite sa svake strane dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 3-4 minute po strani.
- Kad je piletina gotovo kuhana, prelijte je ostatkom umaka iz marinade. Smanjite vatru i kuhajte još nekoliko minuta, povremeno okrećući komade piletine, dok umak ne postane gust i sjajan, oblažući piletinu.
- Poslužite piletinu posutu sezamovim sjemenkama i proljetnim lukom za dodatnu aromu i boju. Uz teriyaki piletinu savršeno se slažu kuhana riža i povrće na pari.
- Za dodatni okus, dodajte naribani đumbir u marinadu. Ako želite manje slatku verziju, smanjite količinu smeđeg šećera i dodajte malo više šerija.
Do Čitanja,
Luka Kuhar