3 najbolja čokoladna proteinska recepta

Recepti | 21. Listopad 2024. 7 minuta

Tražite ukusne i zdrave čokoladne proteinske recepte? Evo 3 recepta za brze i jednostavne proteinske poslastice koje će podržati vaše fitness ciljeve.

Dodavanje proteina u deserte izvrstan je način kako zadovoljiti želju za slatkim, a istovremeno osigurati unos ključnih nutrijenata za oporavak mišića i izgradnju snage. Donosimo vam 3 najbolja čokoladna proteinska recepta.

Čokoladni proteinski shake

Čokoladni proteinski shake

Čokoladni proteinski shake je brz, jednostavan i ukusan način da unesete proteine nakon treninga ili kao dio doručka.

Sastojci

  • 1 mjerica Whey Vita proteina, okus čokolada
  • 250 ml mlijeka
  • 1 banana
  • 1 žlica kakao praha
  • Kockice leda

Upute za pripremu:

  1. U blender stavite whey protein, bademovo mlijeko, bananu, kakao prah i kockice leda.
  2. Miksajte sve dok smjesa ne postane glatka i kremasta.

Ovaj čokoladni proteinski shake pruža optimalnu kombinaciju proteina, ugljikohidrata i zdravih sastojaka, što ga čini odličnim izborom za oporavak mišića i održavanje energije.

Whey protein je ključni izvor proteina u ovom receptu. Proteini su neophodni za oporavak mišića, posebno nakon intenzivnih treninga. Whey protein brzo se apsorbira u tijelo, pružajući mišićima potrebne aminokiseline koje pomažu u regeneraciji i izgradnji novih mišićnih vlakana. Ovaj shake sadrži približno 20-30 grama proteina, što je idealno za oporavak nakon treninga.

Banana je izvrstan izvor prirodnih šećera i ugljikohidrata koji brzo obnavljaju zalihe glikogena u mišićima nakon treninga. To pomaže u sprječavanju umora i pomaže mišićima da se brže oporave. Osim toga, banana je bogata kalijem, mineralom koji pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita, što je posebno važno nakon vježbanja.

Mlijeko osigurava kremastu teksturu i osnovu za shake, dok ujedno dodaje zdrave masti i proteine.

Kakao prah pojačava okus čokolade i bogat je antioksidansima koji podržavaju opće zdravlje i pomažu u smanjenju upala uzrokovanih fizičkom aktivnošću. Kakao je također dobar izvor magnezija, koji doprinosi normalnoj funkciji mišića i smanjenju umora.

Čokoladne proteinske palačinke

Čokoladne proteinske palačinke

Čokoladne proteinske palačinke savršen su način da započnete dan sa zdravim, ukusnim i hranjivim obrokom koji će vam dati energiju i održati vas sitima satima.

Sastojci

  • 1 mjerica Tesla Whey Charger proteina, okus čokolada
  • 100 g zobenog brašna
  • 2 jaja
  • 150 ml mlijeka
  • 1 žlica meda

Upute za pripremu:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte whey protein u prahu, zobeno brašno i jaja.
  2. Postupno dodajte mlijeko, stalno miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smjesa pregusta, možete dodati još malo mlijeka.
  3. Dodajte žlicu meda kako biste smjesi dali prirodnu slatkoću.
  4. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i premažite je s malo ulja ili maslaca.
  5. Ulijte smjesu u tavu i oblikujte palačinke srednje veličine. Pecite svaku palačinku 2-3 minute sa svake strane dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  6. Poslužite palačinke tople, uz dodatke po želji poput voća, jogurta ili dodatne žlice meda.

Čokoladne proteinske palačinke pružaju izvrsnu kombinaciju proteina, složenih ugljikohidrata i zdravih masti, što ih čini idealnim obrokom za doručak.

Proteini iz whey proteina i jaja osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti. Unos proteina ujutro pomaže u održavanju mišićne mase i ubrzava metabolizam. Proteini su također ključni za oporavak i izgradnju mišića, što je posebno korisno za osobe koje su fizički aktivne.

Zobeno brašno je izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, koji se polako probavljaju i pružaju stabilan izvor energije tijekom cijelog jutra. Za razliku od rafiniranih ugljikohidrata, zob pomaže u održavanju ravnoteže šećera u krvi, što smanjuje osjećaj gladi i sprječava nagle padove energije.

Med dodaje prirodnu slatkoću bez potrebe za rafiniranim šećerom, dok istovremeno pruža brzu energiju. Osim toga, med ima antioksidativna i antimikrobna svojstva, čime podržava opće zdravlje.

Čokoladni proteinski brownie

Čokoladni proteinski brownie

Čokoladni proteinski brownie savršena je zdrava verzija popularne slastice koja zadovoljava vašu želju za čokoladom, a istovremeno osigurava visok unos proteina za podršku mišićnom rastu i oporavku.

Sastojci

  • 2 mjerice Superior Whey Core proteina, okus čokolada
  • 150 g grčkog jogurta
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 2 žlice kakao praha
  • 2 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Med ili zaslađivač po izboru (po ukusu)

Upute za pripremu:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte whey protein, kakao prah i prašak za pecivo. Dodajte grčki jogurt, otopljeno kokosovo ulje, jaja i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
  2. Ako volite slađe brownije, možete dodati med ili zaslađivač po ukusu. Med dodaje prirodnu slatkoću i vlagu, dok je zaslađivač s niskim glikemijskim indeksom dobar izbor za one koji žele smanjiti unos šećera.
  3. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite mali četvrtasti kalup i obložite ga papirom za pečenje ili lagano premažite uljem kako bi se smjesa lakše odvojila nakon pečenja. Ulijte smjesu u kalup i poravnajte je lopaticom.
  4. Pecite brownije u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta. Provjerite čačkalicom – kad izađe čista, browniji su gotovi. Pazite da ih ne prepečete kako bi ostali sočni i mekani.
  5. Nakon što izvadite brownije iz pećnice, pustite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi prije rezanja na kvadrate. Poslužite ih tople ili hladne, prema želji. Uz dodatak jogurta ili bobičastog voća, ovaj brownie postaje još zdraviji desert.

Ovaj recept za proteinski brownie nudi znatno zdraviju verziju klasičnog brownieja, smanjujući unos šećera i masti, dok osigurava visok udio proteina.

Whey protein s okusom čokolade ključan je sastojak koji osigurava visok sadržaj proteina, neophodnog za oporavak i izgradnju mišića. Proteini iz whey-a su lako probavljivi i brzo se apsorbiraju, čime se povećava sinteza proteina u mišićima nakon treninga.

Grčki jogurt zamjenjuje dio tradicionalnog maslaca ili ulja u receptu, dodajući proteine i kremastu teksturu uz značajno smanjenje kalorija i zasićenih masti. Uz to, jogurt dodaje vlagu, pa browniji ostaju sočni i mekani.

Kokosovo ulje sadrži zdrave masti koje podržavaju metabolizam i pružaju dugotrajnu energiju, a istovremeno smanjuje upotrebu zasićenih masti. Kokosovo ulje također daje blagi okus koji se sjajno slaže s čokoladom.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Energybody Amino Liquid 1000 ml

★★★★★

29,90 €

Superior 100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

Superior W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-7%
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml

6,05 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,50 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni