Kako napraviti keto ili vegansku pizzu?

Recepti | 14. Ožujak 2025. 5 minuta

Naučite kako napraviti keto ili vegansku pizzu. Otkrijte ukusne i zdrave alternative klasičnoj pizzi koja je prikladna za sve dijete.

Tablica sadržaja

Pizza je jedno od najomiljenijih jela, ali tradicionalna izrada često nije u skladu sa zdravim načinom prehrane. Sve više ljudi traži alternative koje odgovaraju njihovim prehrambenim navikama, poput keto pizze s malo ugljikohidrata ili veganske pizze bez sastojaka životinjskog podrijetla.

Kako napraviti keto pizzu?

Kako napraviti keto pizzu

Keto pizza idealno je rješenje za sve koji žele uživati u ukusnoj pizzi, a pritom izbjeći višak ugljikohidrata. Ključ uspješne keto pizze je u tijestu koje zamjenjuje tradicionalno brašno s alternativama niskim u ugljikohidratima, poput bademovog brašna, sira i jaja. Osim toga, važno je birati keto-friendly preljeve kako bi pizza ostala u skladu s pravilima ketogene prehrane.

Za izradu tijesta koje će biti čvrsto, ali mekano i ukusno, koriste se sastojci bogati zdravim mastima i proteinima. Osnovni sastojci uključuju:

  • Bademovo brašno – niskougljikohidratna alternativa pšeničnom brašnu koja osigurava dobru strukturu tijesta.
  • Jaja – djeluju kao vezivni sastojak i pomažu tijestu da bude čvrsto.
  • Ribani sir (mozzarella ili cheddar) – dodaje elastičnost i pomaže u povezivanju tijesta.
  • Psyllium ljuskice – poboljšavaju teksturu i čine tijesto mekšim.
  • Maslinovo ulje ili maslac – poboljšava okus i osigurava hrskavost.

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte 180 g bademovog brašna, 2 žlice psyllium ljuskica, 1/2 žličice soli i 1/2 žličice praška za pecivo.
  2. U posebnoj zdjeli otopite 180 g ribane mozzarelle s 2 žlice maslaca na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici.
  3. U otopljeni sir dodajte 2 umućena jaja i suhe sastojke. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je previše ljepljivo, ostavite ga da odstoji nekoliko minuta.
  4. Tijesto stavite između dva lista papira za pečenje i razvaljajte ga na debljinu od oko 5 mm.
  5. Stavite tijesto na lim i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10-12 minuta, dok ne poprimi lagano zlatnu boju.
  6. Nakon što je tijesto pečeno, dodajte keto-friendly umak. Osnovni umak može biti domaći umak od rajčice bez šećera, pesto od bosiljka ili jednostavno maslinovo ulje s češnjakom.
  7. Na pizzu stavljate i sir. Što se tiče sireva, najbolji su mozzarella, cheddar, feta, parmezan i kremasti sirevi poput ricotte.
  8. Posljednje na pizzu slažete priloge. Stavljajte povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, poput paprike, gljiva, špinata i maslina. Meso također može biti odličan dodatak, primjerice pileća prsa, slanina, pršut ili kobasice bez šećera.
  9. Pečenu pizzu vratite u pećnicu još 5-7 minuta kako bi se sir rastopio i svi sastojci sjedinili.

Kako napraviti vegansku pizzu?

Kako napraviti vegansku pizzu

Veganska pizza izvrstan je izbor za one koji žele uživati u zdravoj, biljnoj alternativi klasičnoj pizzi bez sastojaka životinjskog podrijetla. Tajna dobre veganske pizze krije se u kvalitetnom tijestu i pažljivo odabranim preljevima koji pružaju bogat okus i dobru nutritivnu vrijednost.

Klasično vegansko tijesto za pizzu temelji se na jednostavnim sastojcima koji osiguravaju hrskavu, ali mekanu teksturu. Ključni sastojci uključuju:

  • Integralno pšenično brašno – zdravija alternativa bijelom brašnu koja sadrži više vlakana i daje bogatiji okus.
  • Suhi ili svježi kvasac – osigurava tijestu prozračnost i mekanu strukturu.
  • Maslinovo ulje – dodaje elastičnost i daje tijestu finu aromu.
  • Topla voda – aktivira kvasac i omogućuje tijestu da naraste.
  • Sol i malo šećera – poboljšavaju okus i pomažu u fermentaciji tijesta.

Upute

  1. U zdjelici pomiješajte 7 g suhog kvasca s 150 ml tople vode i pola žličice šećera. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok ne postane pjenasta.
  2. U veću zdjelu dodajte 250 g integralnog brašna, pola žličice soli i 2 žlice maslinovog ulja, zatim dodajte aktivirani kvasac.
  3. Mijesite tijesto 5-7 minuta dok ne postane elastično i glatko. Pokrijte ga krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta.
  4. Kada se tijesto udvostruči, premijesite ga i razvaljajte na željenu debljinu. Stavite ga na lim obložen papirom za pečenje i pecite 5-7 minuta na 200°C prije dodavanja preljeva, kako biste dobili hrskavu koru.
  5. Za umak pripremite obični umak od rajčice, pesto od bosiljka ili umak od pečene paprike.
  6. Biljni sirevi odlična su zamjena za standardne sireve. Najbolje opcije za pizzu su biljna mozzarella, bademov sir, indijski sir ili prehrambeni kvasac, koji daje bogat, sirasti okus.
  7. Za povrtne dodatke, odaberite paprike, gljive, tikvice, špinat, masline, crveni luk i rajčice, dok za proteinske alternative možete koristiti tofu, tempeh ili seitan, koji se mogu marinirati i dodati kao zamjena za meso.
  8. Pizzu vratite u pećnicu i pecite još 10-12 minuta, dok korica ne postane hrskava, a biljni sir se ne otopi. 

Savjeti za savršenu pizzu i prilagodbe recepta

Proteinska podrška za tvoj napredak

Tijesto je temelj svake pizze, a njegova tekstura i okus mogu značajno utjecati na krajnji rezultat. Ako pripremate keto tijesto, dodavanje malo psyllium ljuskica pomoći će da bude rahlije i manje lomljivo. Maslinovo ulje također može poboljšati elastičnost tijesta, dok dodavanje začina poput češnjaka u prahu, origana i parmezana može podići okus na višu razinu.

Za vegansko tijesto, ključno je pravilno aktivirati kvasac kako bi se tijesto dobro diglo. Osim toga, dodavanje male količine jabučnog octa može pomoći u stvaranju lagane i prozračne strukture. Kako bi vegansko tijesto dobilo bogatiji okus, dodajte malo prehrambenog kvasca ili začina poput bosiljka i ružmarina u smjesu prije pečenja.

Ako ste na keto prehrani, ali ne konzumirate mliječne proizvode, umjesto sira u tijestu možete koristiti kokosovo brašno ili sjemenke lana kao vezivno sredstvo. Također, umjesto mozzarelle na vrhu, možete koristiti biljne sireve s niskim udjelom ugljikohidrata.

Za one koji žele izbjeći gluten u veganskoj pizzi, umjesto integralnog brašna možete koristiti heljdino, rižino ili bezglutensko brašno. Ako želite povećati udio proteina u veganskoj verziji, dodavanje proteinskog brašna od leće ili slanutka može biti odlična alternativa.

Da biste dobili hrskavu koru, važno je prethodno zagrijati pećnicu na visoku temperaturu (200-220°C) prije stavljanja pizze. Pečenje tijesta 5-7 minuta prije dodavanja preljeva pomaže u stvaranju čvrste podloge i sprječava da se preljev upije u tijesto.

Za dodatnu hrskavost, koristite kamen za pizzu ili podebljani lim za pečenje, koji bolje raspoređuje toplinu i pomaže tijestu da se ravnomjerno ispeče. Također, lagano premazivanje rubova tijesta maslinovim uljem prije pečenja daje bogatiji okus i bolju teksturu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Tesla Whey Charger 100 2.27kg

★★★★★

43,90 €

Omega 3 90 kapsula

★★★★★

9,90 €

Superior Whey Core 2.27kg

★★★★☆

39,90 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni