Juhe su odličan način za poduprijeti cjelokupno zdravlje, oporavak i poboljšanje imuniteta. Donosimo vam četiri recepta za nutritivne juhe.
Prehrana igra iznimno važnu ulogu u oporavku od tjelesnog napora kao što je trening i jačanju imunološkog sustava protiv bolesti, a juhe se tu pojavljuju kao fantastičan saveznik. Za vas smo zato pripremili 4 recepta za zdrave juhe za oporavak i imunitet.

Pileća juha s kurkumom

Živopisno žuta kurkuma poznata je po svojim snažnim ljekovitim svojstvima, a u ovoj juhi je glavni poticaj oporavku i izgradnji imuniteta. Poznata je po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima koje kurkuma može zahvaliti kurkuminu, bioaktivnom spoju poznatom po svojoj sposobnosti da se bori protiv upala i podržava rad imunološkog sustava.
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk, narezan na kockice
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, narezane na ploške
- 2 stabljike celera, narezane na kockice
- 1 žličica mljevene kurkume
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1,5 l temeljca od pileće juhe
- 400 g nasjeckanih kuhanih pilećih prsa
- Sol i papar po želji
- Peršin za ukras, po želji
Upute
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, mrkvu i celer, sve narezano prema uputama. Dinstajte dok povrće ne omekša, oko 5-7 minuta.
- Dodajte kurkumu, đumbir i kumin i kuhajte još 2 minute, dok začini ne zamirišu.
- Ulijte pileći temeljac i zakuhajte juhu. Smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta.
- U juhu dodajte nasjeckana kuhana pileća prsa i kuhajte još 5 minuta.
- Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite vruće, ukrašeno svježim peršinom.
Juha od leće i povrća

Juha od leće i povrća služi kao odličan izvor hranjivih tvari, pružajući mješavinu proteina, vlakana, vitamina i minerala neophodnih za oporavak i imunitet. Leća je mahunarka koja ima veliku količinu biljnih proteina i vlakana, bogata je željezom, folnom kiselinom i kalijem. Zajedno s nizom šarenog povrća, poput mrkve, celera i špinata, ova juha pruža mnoštvo vitamina (A, C, K) i antioksidansa koji pomažu u borbi protiv upala i jačaju obranu tijela od bolesti.
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk, narezan na kockice
- 2 mrkve, narezane na kockice
- 2 stabljike celera, narezane na kockice
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 šalica sušene zelene ili smeđe leće, isprane i ocijeđene
- 1,5 l temeljca od povrća
- 1 list lovora
- 1 žličica suhe majčine dušice
- 1 žličica mljevenog kima
- Sol i papar po ukusu
- 400 g svježeg lišća špinata
- Svježi peršin za ukras (po želji)
Upute
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko 5-7 minuta.
- Dodajte leću, temeljac od povrća, lovorov list, majčinu dušicu i kim. Zakuhajte juhu, zatim smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta dok leća ne omekša.
- Začinite solju i paprom po ukusu. Dodajte svježe listove špinata i kuhajte još 2-3 minute dok ne uvenu.
- Uklonite lovorov list i bacite ga. Poslužite vruće, po želji ukrašeno svježim peršinom.
Juha od đumbira i mrkve

Đumbir i mrkva su namirnice zbog kojih je ova juha savršena za pospješenje oporavka i jačanje imuniteta. Đumbir ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva te sadrži bioaktivne spojeve kao što su gingerol i shogaol koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i podržavaju imunološku funkciju. Mrkva, bogata beta-karotenom, prekursorom vitamina A, igra vitalnu ulogu u održavanju zdrave kože i sluznice.
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk, narezan na kockice
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
- 4 mrkve, nasjeckane
- 1 l temeljca od povrća
- 1 žličica mljevene kurkume
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- Sol i papar po ukusu
- 1/4 šalice kokosovog mlijeka, po želji
- Svježi korijandar ili peršin za ukras (po želji)
Upute
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak, te pirjajte oko 2-3 minute.
- Dodajte đumbir i mrkvu te kuhajte još 5 minuta dok mrkva ne počne omekšavati.
- U lonac dodajte temeljac od povrća, kurkumu i cimet. Zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta dok mrkva u potpunosti ne omekša.
- Blenderom smiksajte juhu dok ne postane glatka.
- Začinite solju i paprom po ukusu. Po želji dodajte kokosovo mlijeko za dodatnu kremastost.
- Poslužite vruće, ukrašeno svježim korijandarom ili peršinom.
Juha od špinata i kvinoje

Špinat je bogat željezom, mineralom važnim za prijenos kisika i proizvodnju energije u tijelu. Osim toga, sadrži i protein, osiguravajući tako u ovoj juhi i građevne elemente potrebne za obnovu i rast mišića. Kvinoja nadopunjuje nutritivni profil špinata nudeći znatnu dozu proteina, vlakana i esencijalnih aminokiselina, podupirući cjelokupno zdravlje i dobrobit.
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk, narezan na kockice
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 mrkva, narezana na kockice
- 1 stabljika celera, narezana na kockice
- 1 šalica kvinoje, isprana i ocijeđena
- 1.5 l temeljca od povrća
- 400 g svježih listova špinata
- 1 žličica suhe majčine dušice
- Sol i papar po ukusu
Upute
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, mrkvu i celer. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko 5-7 minuta.
- Dodajte ispranu kvinoju i juhu od povrća. Zakuhajte juhu, zatim smanjite vatru i kuhajte još 15-20 minuta dok se kvinoja ne skuha i omekša.
- Umiješajte svježe listove špinata i majčinu dušicu te kuhajte još 2-3 minute dok špinat ne uvene.
- Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite vruće, po želji ukrašeno sokom svježeg limuna i naribanim parmezanom.
Do Čitanja,
Luka Kuhar