5 najboljih suplemenata za ljeto

Suplementi | 17. Srpanj 2024. 4 minuta

Briga za vlastito tijelo važna je za ljetnih vrućina. Elektroliti, probiotici, antioksidansi, vitamin D i omega 3 suplementi su koji nam mogu pomoći.

Briga o vlastitom zdravlju tijekom ljeta može biti izazovna zbog povećane razine aktivnosti i izloženosti vrućini. Suplementi nam tu mogu pomoći i nadopuniti prehranu u zadovoljavanju potreba našeg tijela tijekom ljetnih mjeseci.

Vitamin D

Vitamin D

Vitamin D važan je za održavanje cjelokupnog zdravlja, posebno zdravlja kostiju jer pomaže apsorpciju kalcija. Podržava imunološku funkciju i pomaže našem tijelu da se obrani od infekcija i bolesti. Odgovarajuće razine vitamina D mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti, poput bolesti srca, dijabetesa i određenih vrsta raka. Osim toga, pridonosi regulaciji raspoloženja, potencijalno smanjujući rizik od depresija i poboljšavajući mentalno blagostanje.

Tijekom ljeta, unatoč povećanom izlaganju suncu, ipak se može pojaviti nedostatak vitamina D. Provođenje više vremena u zatvorenom prostoru, korištenje krema za sunčanje, nošenje zaštitne odjeće i život u područjima s visokim zagađenjem mogu ograničiti količinu sunčeve svjetlosti koju naša koža apsorbira. Isto tako, tamnoputije osobe imaju višu razinu melanina, što može smanjiti sposobnost kože da proizvodi vitamin D od sunčeve svjetlosti.

Preporučeni dnevni unos vitamina D varira ovisno o dobi, spolu i zdravstvenom statusu, ali općenito se kreće od 600 do 800 IU (internacionalnih jedinica) za većinu odraslih osoba. 

Elektroliti

Elektroliti su minerali koji nose električni naboj i važni su za mnoge tjelesne funkcije. Glavni elektroliti su natrij, kalij, kalcija, magnezij, klorid i fosfat. Neophodni su za održavanje ravnoteže tekućine, prijenos živčanih signala i podržavanje mišićnih kontrakcija. Pomažu i stanicama da apsorbiraju i zadrže vodu, sprječavajući dehidraciju. Tijekom tjelesne aktivnosti, osiguravaju pravilno funkckioniranje mišića i pomažu u izbjegavanju grčeva i umora.

Tijekom ljeta, više temperature i pojačana tjelesna aktivnost dovode do pojačanog znojenja, što uzrokuje gubitak elektrolita i njihovom neravnotežom. U kombinaciji s dehidracijom, to može izazvati simptome poput vrtoglavice, glavobolje, grčeve u mišićima i umor. Održavanje ravnoteže elektrolita ključno je za održavanje hidratacije, osobito tijekom napornih aktivnosti ili produljene izloženosti toplini.

Elektrolite možemo unijeti na različite načine, putem hrane (banane, lisnato povrće, mliječni proizvodi, orašasti plodovi i sjemenke), sportskih napitaka, kokosove vode, tableta ili elektrolitskih prašaka.

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masti važne za održavanje zdravlja srca i smanjenje upale u tijelu. Ove masti, posebno EPA i DHA, poznate su po svojoj sposobnosti snižavanja razine triglicerida, krvnog tlaka i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Imaju i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u upravljanju i prevenciji kroničnih stanja poput artritisa i astme. Redoviti unos omega 3 pridonosi cjelokupnom zdravlju kardiovaskularnog sustava i podržava sposobnost tijela da se bori protiv upale.

Ljetne aktivnosti, poput plivanja, planinarenja i sportova na otvorenom, često uključuju fizički napor. Tijelo tako može imati koristi od protuupalnih učinaka omega 3 masnih kiselina. Ljetni način prehrane isto tako uključuje lakšu hranu, pa je unos omega 3 masnih kiselina vjerojatno niži. Kapsule s omega 3 masnim kiselinama su su tako odličan način za osigurati dosljedan unos zdravih masnih kiselina. Posebno su korisni ako u vašoj prehrani nema redovitih obroka masne ribe.

Antioksidansi

Antioksidansi

Antioksidansi su važni spojevi koji štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, nestabilnim molekulama koje mogu oštetiti stanične strukture. Slobodni radikali se prirodno proizvode u tijelu, a mogu se unijeti i kroz okoliš: zagađenje, UV zračenje od sunca i loša prehrana.

Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, smanjuju oksidativni stres i sprječavaju oštećenje stanica, što je posebno važno tijekom ljeta kad pojačano izlaganje suncu može dovesti do viših razina slobodnih radikala, uzrokujući prerano starenje i povećavajući rizik od raka kože. Osim toga, antioksidansi podržavaju cjelokupno zdravlje jačanjem imunološkog sustava i smanjenjem upale.

Najkorisniji antioksidansi tijekom ljeta su uglavnom vitamini - vitamin C (odličan za zdravlje kože), vitamin E (pomaže u zaštiti kože od UV oštećenja) te beta karoten, prekursor vitamina A (pomaže u zaštiti kože od UV zračenja).

Probiotici

Održavanje zdravlja crijeva ključno je tijekom cijele godine, ali postaje posebno važno tijekom ljeta. Putovanja, promjene u prehrani i više temperature mogu učiniti crijeva osjetljivijima na promjene. Probiotici, korisne bakterije koje žive u vašem probavnom traktu, pomažu u održavanju uravnoteženog crijevnog mikrobioma, što je ključno za cjelokupno zdravlje. Ovi mikroorganizmi pomažu u probavi, podržavaju imunološku funkciju i pomažu u zaštiti od gastrointestinalnih problema koji mogu nastati zbog promjena u prehrani i izlaganja novom okruženju.

Probiotici imaju značajnu ulogu u poboljšanju probave i jačanju imunološkog sustava. Pomažu u razgradnji hrane, apsorpciji hranjivih tvari i sprječavanju probavnih smetnji poput nadutosti, plinova i proljeva. Održavanjem zdrave ravnoteže crijevne flore, probiotici mogu smanjiti učestalost probavnih problema povezanih s putovanjem.

Probiotike možemo uključiti tako da jedemo više jogurta, kefira, fermentirane hrane ili putem dodataka prehrani, ako vam je teško konzumirati dovoljno hrane bogate probioticima. Potražite proizvode s više sojeva i visokim brojem CFU (jedinica koje stvaraju kolonije) kako biste osigurali učinkovitost.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Energybody Amino Liquid 1000 ml

★★★★★

29,90 €

Superior 100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

Superior W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-7%
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml

6,05 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,50 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni