Kada u danu jesti ugljikohidrate

Prehrana | 12. Srpanj 2024. 3 minuta

Ugljikohidrati su odličan izvor energije za naše tijelo. Znamo li kada ih jesti - ujutro, tijekom dana ili navečer? Koje su mane, a koje prednosti?

Ugljikohidrati imaju važnu ulogu u našoj prehrani, a služe kao glavni izvor energije za naše tijelo. Vrijeme unosa ugljikohidrata tako može znatno utjecati na razinu energije, metabolizam i našu opću dobrobit. Znati kada jesti ugljikohidrate tako može napraviti veliku razliku, bilo da želimo povećati jutarnju produktivnost, popodnevni fokus ili večernji oporavak nakon napornog dana.

Ugljikohidrati za doručak

Uklapa se u svaki doručak - Whey Core Protein

Započeti dan s ugljikohidratima može postaviti pozitivan predznak za naše dnevne razine energije i metabolizam. Kada ih jedemo za doručak, popunjavamo zalihe glikogena koje se preko noći potroše. Rana nadoknada glikogena ujutro može pomoći pokrenuti naš metabolizam, osigurati gorivo za nadolazeće fizičke i mentalne aktivnosti. Jutarnji ugljikohidrati tako mogu poboljšati fokus, koncentraciju i raspoloženje.

Doručak bogat ugljikohidratima stabilizira razinu šećera u krvi nakon što ne jedemo tijekom noći, sprječavajući padove energije i želju za hranom do kojih može doći ako preskočimo doručak ili pojedemo obrok s malo ugljikohidrata. Stabilna razina šećera u krvi pomaže u održavanju dosljedne opskrbe energijom, smanjujući vjerojatnost osjećaja umora ili posezanja za nezdravim grickalicama kasnije tijekom dana. Osim toga, jutarnja konzumacija ugljikohidrata može potaknuti naš metabolizam, što pomaže boljem iskorištavanju kalorija tijekom dana.

Ipak, važno je da unesemo zdrave ugljikohidrate, što nije toliko komplicirano. Primjerice, zdjelica zobene kaše sa svježim voćem, orašastim plodovima i medom pruža složene ugljikohidrate, vlakna i druge hranjive tvari. Tost od cjelovitih žitarica s avokadom ili maslacem od orašastih plodova nudi uravnoteženu mješavinu ugljikohidrata, zdravih masti i proteina. Smoothie s voćem, povrćem i whey proteinima daje vašem tijelu potrebe ugljikohidrate i proteine za ostatak dana.

Dnevni unos ugljikohidrata

Dnevni unos ugljikohidrata

Uključiti ugljikohidrate u naš ručak je važno kako bi održali razinu energije tijekom poslijepodneva. Konzumacija ugljikohidrata za ručak pomaže napuniti zalihe glikogena i osigurava ravnomjerno otpuštanje glukoze u krvotok. To sprječava uobičajeni pad energije nakon ručka i održava vašu razinu energije stabilnom, pomažući nam da izbjegnemo umor i održimo produktivnost.

Ugljikohidrati su ključni za rad mozga jer je glukoza primarno gorivo za mozak. Uravnotežen ručak bogat ugljikohidratima može poboljšati kognitivne funkcije kao što su pamćenje, pozornost i donošenje odluka. Ovo je osobito važno za one koji se bave mentalno zahtjevnim zadacima tijekom poslijepodneva. Osim toga, za one koji su uključeni u tjelesne aktivnosti, kao što su vježbanje ili fizički zahtjevni poslovi, adekvatan unos ugljikohidrata za vrijeme ručka osigurava izdržljivost za učinkovitu izvedbu i smanjuje rizik od umora mišića.

Različito povrće, kvinoja i smeđa riža odlični su načini za unijeti zdrave, složene ugljikohidrate kroz ručak. Kada ih kombiniramo s mesom, unosimo uravnoteženu mješavinu ugljikohidrata, proteina i zdravih masti.

Ugljikohidrati uvečer: da ili ne?

Ugljikohidrati uvečer da ili ne

Odlučiti hoćete li jesti ugljikohidrate uvečer ili ne u potpunosti je individualno. Postoje prednosti i mane. Neki tako tvrde da konzumacija ugljikohidrata za večeru može dovesti do debljanja, budući da se tjelesni metabolizam usporava navečer, što potencijalno dovodi do pohranjivanja viška glukoze kao masti. Drugi vjeruju da ugljikohidrati za večerom mogu pomoći u oporavku mišića i obnavljanju zaliha glikogena, osobito ako ste imali aktivan dan. Ključno je uravnotežiti količinu i vrstu ugljikohidrata kako bi se uskladili s vašim ukupnim prehrambenim potrebama i razinom aktivnosti.

Ugljikohidrati isto tako mogu na razne načine utjecati na kvalitetu sna i oporavak tijekom noći. Konzumacija složenih ugljikohidrata navečer može povećati proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji potiče opuštanje i san. To može pomoći u poboljšanju početka i kvalitete sna. Osim toga, umjerena količina ugljikohidrata za večerom može pomoći u oporavku mišića popunjavanjem zaliha glikogena, što je osobito važno nakon večernjih treninga.

Međutim, veliki udjeli ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom mogu uzrokovati skokove šećera u krvi praćene padovima, što potencijalno ometa san. Uravnoteženje večernjeg obroka s proteinima i zdravim masnoćama može ublažiti ove učinke i pospješiti stabilniju razinu šećera u krvi.

Uravnotežena večera ne mora biti komplicirana; može biti losos na žaru s kvinojom i povrćem kuhanim na pari ili obilno prženje od povrća s tofuom i smeđom rižom. Ovi obroci pružaju dobru mješavinu složenih ugljikohidrata, proteina i zdravih masti, potičući osjećaj sitosti i podržavajući procese oporavka vašeg tijela.

Konzumacija ugljikohidrata za večeru može ponuditi nekoliko prednosti, osobito za san i oporavak, ako odaberemo prave vrste i uravnotežimo ih s drugim makronutrijentima. Strateški unos ugljikohidrata ujutro, tijekom dana i navečer može optimizirati našu razinu energije, mentalne performanse i oporavak. Važno je prilagoditi unos ugljikohidrata svojim individualnim potrebama i našem načinu života. 

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Amino Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,90 €

Platinum Mass 6810 g

★★★★★

59,00 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni