Kako izgubiti salo na trbuhu i bokovima?

Savjeti | 23. Rujan 2024. 4 minuta

Izgubiti salo na trbuhu i bokovima je moguće iako se ne čini tako, uz prilagodbu prehrane, redovito vježbanje i promjenu načina života.

Gubitak sala na trbuhu i bokovima često je izazovan zbog specifičnog načina na koji tijelo pohranjuje masnoću u tim područjima. Masnoće na trbuhu i bokovima spadaju u visceralne i potkožne masnoće, koje mogu biti tvrdokorne i teško ih je ukloniti bez odgovarajuće strategije.

Osim estetskih razloga, prekomjerno salo na ovim područjima povezano je s povećanim rizikom za srčane bolesti, dijabetes i druge zdravstvene probleme. Kako ga se riješiti?

Prehrana kao ključ za gubitak masnih naslaga

verviavita za brži i bolji oporavak nakon treninga

Gubitak masnoće na trbuhu i bokovima prvenstveno se postiže stvaranjem kalorijskog deficita, što znači da trebate unositi manje kalorija nego što ih vaše tijelo troši. Ovaj deficit tjera tijelo da koristi pohranjene masnoće kao izvor energije, što vodi do gubitka težine i smanjenja sala.

Kontrola porcija ključna je za postizanje kalorijskog deficita. Čak i zdrave namirnice mogu uzrokovati debljanje ako se konzumiraju u prekomjernim količinama, stoga je važno pratiti unos hrane i paziti na veličinu obroka.

Kako biste uspješno gubili masnoću, važno je uključiti namirnice koje podržavaju osjećaj sitosti i potiču metabolizam. 

Proteini su ključni jer pomažu u održavanju mišićne mase tijekom gubitka masti, što je bitno za dugoročni uspjeh. Proteini također povećavaju termički efekt hrane, što znači da tijelo troši više energije probavljajući proteine. Zdravi izvori uključuju piletinu, ribu, jaja i biljne proteine, a dobra dopuna dnevnom unosu proteina su whey proteini u prahu.

Vlakna pomažu u regulaciji probave i produljuju osjećaj sitosti, što smanjuje potrebu za prejedanjem. Namirnice bogate vlaknima uključuju povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke. Zdrave masti, poput onih iz avokada, orašastih plodova i maslinovog ulja, također igraju važnu ulogu u regulaciji hormona i podršci metabolizmu, a istovremeno pomažu u smanjenju upala u tijelu.

Kako biste učinkovito gubili masnoću, ključno je izbjegavati namirnice koje potiču nakupljanje masnoća, poput rafiniranih ugljikohidrata i prerađene hrane. Rafinirani šećeri i jednostavni ugljikohidrati, kao što su bijeli kruh, tjestenina i slatkiši, uzrokuju nagle skokove šećera u krvi, što može dovesti do pojačanog nakupljanja sala. Prerađena hrana također često sadrži nezdrave trans masti i višak soli, što negativno utječe na cjelokupno zdravlje i usporava napredak u gubitku masti.

Vježbanje za sagorijevanje masti

Vježbanje za sagorijevanje masti

Kardio trening igra ključnu ulogu u sagorijevanju kalorija i poticanju gubitka masnoće, osobito na trbuhu i bokovima. Aktivnosti poput trčanja, biciklizma, plivanja i brzog hodanja podižu srčani ritam, omogućujući tijelu da troši više energije. Redovitim kardio treninzima možete stvoriti kalorijski deficit, koji je neophodan za sagorijevanje pohranjenih masnoća. Uz to, kardio vježbe poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje, smanjuju stres i ubrzavaju metabolizam, što sve pridonosi bržem gubitku masnih naslaga.

Dok je kardio važan za sagorijevanje kalorija, trening snage ključan je za izgradnju mišićne mase i povećanje bazalnog metabolizma. Mišići troše više kalorija čak i u stanju mirovanja, pa veća mišićna masa pomaže tijelu da sagorijeva više masti. Vježbe s utezima ili vlastitom težinom, poput čučnjeva, mrtvog dizanja, bench pressa i zgibova, ne samo da jačaju mišiće nego i pomažu u očuvanju mišićne mase tijekom gubitka težine.

Promjene načina života za dugoročne rezultate

Promjene načina života za dugoročne rezultate

Stres je jedan od glavnih faktora koji doprinosi nakupljanju masnoće na trbuhu i bokovima. Kada smo pod stresom, tijelo povećava proizvodnju hormona kortizola, što može potaknuti tijelo da pohranjuje masnoću, osobito u trbušnoj regiji. Visoke razine kortizola također povećavaju žudnju za visokokaloričnom hranom, što dovodi do prejedanja.

Kako biste smanjili stres i uravnotežili razinu kortizola, važno je prakticirati tehnike upravljanja stresom, poput vježbi disanja i redovitih pauza tijekom dana. Smanjenjem stresa, ne samo da ćete poboljšati svoje mentalno zdravlje, već i smanjiti nakupljanje masnoće na trbuhu i bokovima.

San je ključan za regulaciju hormona povezanih s apetitom, poput grelina i leptina, koji kontroliraju osjećaj gladi i sitosti. Nedostatak sna može uzrokovati povećanje razine grelina (hormona gladi) i smanjenje razine leptina (hormona koji signalizira sitost), što dovodi do prejedanja i pojačanog skladištenja masnoće.

Osim toga, nedostatak sna može povećati razinu kortizola, dodatno pogoršavajući nakupljanje masnoće. Preporuča se spavati najmanje 7-9 sati noću kako biste osigurali pravilnu regulaciju hormona i potaknuli gubitak masnoće. Kvalitetan san također poboljšava oporavak tijela, što je važno za dugoročne rezultate u sagorijevanju masnoće.

Gubitak sala na trbuhu i bokovima zahtijeva dosljednost i strpljenje. Rezultati neće doći preko noći, a postizanje dugoročnih ciljeva zahtijeva posvećenost zdravoj prehrani, redovitom vježbanju i pozitivnim promjenama načina života. Važno je ne odustajati i ne gubiti motivaciju ako rezultati ne dolaze odmah.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Energybody Amino Liquid 1000 ml

★★★★★

29,90 €

Superior 100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

Superior W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-7%
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml

6,05 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,50 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni