Kako sparina utječe na raspoloženje

Savjeti | 28. Lipanj 2024. 5 minuta

Otkrijte kako vrućina i sparina utječu na raspoloženje. Naučite kako ostati pozitivni i produktivni unatoč izazovnim vremenskim uvjetima.

Vrućina i sparina su vremenski uvjeti koji se često koriste kao sinonimi, a odnose se na neugodno visoke temperature u kombianciji s visokom vlagom. Ipak, koliko god fizički bili neugodni, tu njihov utjecaj ne staje. Sparina tako može značajno utjecati na naše raspoloženje.

Kako sparina fiziološki utječe na naše tijelo

Kako sparina fiziološki utječe na naše tijelo

Sparina na naše tijelo utječe višestruko. Osim što izaziva onaj osjećaj da plivamo kroz zrak kad izađemo iz kuće, kada temperature i razina vlažnosti porastu, naša se tijela moraju prilagoditi kako bi održala stabilnost iznutra i regulirala tjelesnu temperaturu. Što ta prilagodba uključuje?

Znojenje je prvi od načina na koji naša tijela reagiraju na vrućinu i sparinu. Radi se o prirodnom mehanizmu hlađenja tijela. Kada se znojimo, naše tijelo oslobađa toplinu isparavanjem znoja s kože. Međutim, kada pritisne sparina, zrak je već zasićen vlagom, što otežava ispravanje znoja. To u prijevodu znači da naša tijela moraju raditi još više kako bi se ohladila, što dovodi do još veće proizvodnje znoja.

Kardiovaskularni sustav je također važan u termoregulaciji našeg tijela. Vrućina i sparina dovode do povećanog pumpanja krvi na površinu kože kako bi se toplina raspršila, što može ubrzati otkucaje srca i dodatno opteretiti kardiovaskularni sustav. Ovakav povećani pritisak na srce može biti posebno izazovan tijekom fizičkih aktivnosti. Fizički napor tako postaje još veći.

Osim toga, toplina i sparina utječu i na respiratornu funkciju. Više temperature dovode do bržeg i plićeg disanja. Izmjena kisika u tijelu je tako manje učinkovita, zbog čega možemo osjećati kao da nam nedostaje zraka. Sve to dodatno pridonosi općem osjećaju umora i nelagode.

Funkcija mišića još je jedna od stvari koja može patiti u uvjetima velike vrućine i sparine. Dehidracija i neravnoteža elektrolita, toliko uobičajena u vrućim uvjetima, može dovesti do grčeva u mišićima i smanjene učinkovitosti mišića.

Psihološki učinci vrućine i sparine na raspoloženje

Psihološki učinci vrućine i sparine na raspoloženje

Sparina i vrućina uzrokuju velik fiziološki stres na naše tijelo, a posljedično i na naše psihičko stanje i raspoloženje. Kada je naše tijelo pod učestalim fizičkim naporom, to može dovesti do različitih emocionalnih reakcija.

Jedan od najneposrednijih psiholoških učinaka vrućine i sparine je povećana razdražljivost. Fizička nelagoda uzrokovana pretjeranim znojenjem, ubrzanim otkucajima srca i poteškoćama u disanju mogu nas učiniti sklonijima frustraciji. Ta razdražljivost često nije samo manja neugodnost, već značajno utječe na naše interakcije s drugima. Razlog tomu je jednostavan: kad nam je fizički neugodno, naša tolerancija na stres se smanjuje, zbog čega je vjerojatnije da ćemo negativno reagirati na smetnje.

Porast razine stresa još je jedan značajan aspekt naših psiholoških reakcija na sparinu. Dodatan napor koji je potreban našem tijelu da regulira temperaturu može dovesti do osjećaja preopterećenosti. Zajedno s tim, pogoršava se osjećaj tjeskobe i nesposobnosti za rješavanje svakodnevnih zadataka.

Motivacija također može biti značajno pogođena vrućinom i sparinom. Kada smo fizički iscrpljeni, teško je zadržati želju za bavljenjem redovnim aktivnostima, posebno onima koje traže fizički napor, kao što je trening. Takav nedostatak motivacije može stvoriti negativnu povratnu spregu, gdje propušteni treninzi dovode do osjećaja krivnje i dodatno smanjiti želju za bavljenjem tjelesnom aktivnošću.

Isto tako, vrućina i sparina mogu utjecati na naše procese donošenja odluka. Fizička nelagoda i psihološki stres mogu otežati jasno razmišljanje i donošenje racionalnih odluka. To može utjecati na sva područja života, od posla do osobnih odnosa, što dovodi do osjećaja smanjenog općeg blagostanja.

Kako ostati pozitivan i produktivan tijekom  sparine

Najbolji način za osvježiti se tijekom vrućine

Održati pozitivno raspoloženje i produktivnost tijekom razdoblja vrućine i sparine može biti izazovno, ali ne i nemoguće. Na koji način to postići?

Jedan od najučinkovitijih načina da se nosite s vrućinom i sparinom je prilagodba naših trening rutina. Planirajte svoje treninge za hladnije dijelove dana, poput ranog jutra ili kasne večeri. Tada su temperature obično niže, što fizički napor čini podnošljivijim. Izbjegavajte tjelovježbu na otvorenom ili tražite sjenovita područja ili parkove gdje drveće pruža prirodno hlađenje.

Smanjenje intenziteta i trajanja treninga također može biti korisno kako ne bi preopteretili naše tijelo. Umjesto toga, usredotočite se na vježbe umjerenog intenziteta kao što su hodanje ili plivanje. Plivanje je posebno korisno jer omogućuje vježbanje cijelog tijela, a istovremeno vas održava hladnim.

Unos dovoljne količine tekućine tijekom vrućeg i vlažnog vremena ne može se previše naglasiti. Pijte puno vode tijekom dana, ne samo tijekom vježbanja. Unos napitaka bogatih elektrolitima kako biste nadoknadili soli izgubljene pretjeranim znojenjem može biti iznimno korisno. Dehidracija može brzo dovesti do fizičkog i psihičkog umora, stoga je održavanje odgovarajuće razine hidracije ključno za cjelokupno zdravlje i stabilizaciju raspoloženja.

Prehrana je također jako važna za smanjiti učinak vrućine i sparine na naše tijelo i raspoloženje. Jedite lagane obroke više puta kroz dan, bogate voćem i povrćem. Izbjegavajte teške i masne obroke koji mogu dovesti do toga da se osjećamo tromo.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Amino Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,90 €

Platinum Mass 6810 g

★★★★★

59,00 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni