Kako trening utezima utječe na zdravlje zglobova?

Trening | 11. Rujan 2024. 4 minuta

Saznajte kako trening s utezima može poboljšati zdravlje zglobova, smanjiti rizik od ozljeda i ojačati mišiće koji podržavaju zglobove. Pravilna tehnika i progresija su ključni!

Zdravlje zglobova ključno je za dugoročnu pokretljivost i kvalitetu života. Zglobovi povezuju kosti i omogućuju kretanje, a njihova zaštita igra važnu ulogu u prevenciji ozljeda i bolova. Trening s utezima često se povezuje s jačanjem mišića, ali njegov utjecaj na zglobove također je značajan.

Prednosti treninga s utezima za zglobove

Prednosti treninga s utezima za zglobove

Trening s utezima često se povezuje s izgradnjom mišićne mase, ali ima i mnoge prednosti za zdravlje zglobova. Kroz pravilno izvođenje vježbi, trening s utezima može ojačati okolne mišiće, povećati gustoću kostiju i poboljšati fleksibilnost, čime se smanjuje rizik od ozljeda i poboljšava dugoročna pokretljivost.

Jedna od glavnih prednosti treninga s utezima je jačanje mišića koji okružuju i podržavaju zglobove. Kada su mišići jaki, oni preuzimaju dio opterećenja koje bi inače palo na zglobove, čime se smanjuje pritisak i rizik od ozljeda. Na primjer, jaki kvadricepsi, lože i mišići stražnjice stabiliziraju koljeno i kukove, smanjujući mogućnost naprezanja ovih zglobova tijekom svakodnevnih aktivnosti ili sportskih pokreta.

Osim toga, jačanje mišića oko zglobova pomaže u sprječavanju nestabilnosti zgloba, koja može dovesti do bolova i ozljeda poput uganuća ili istegnuća. Stabilni zglobovi omogućuju bolji raspon pokreta i sigurnije izvođenje fizičkih aktivnosti. Redoviti trening s utezima također može pomoći u prevenciji degenerativnih bolesti zglobova, poput osteoartritisa, jer jačanje mišića smanjuje opterećenje na hrskavicu i koštane strukture zgloba.

Trening s utezima nije koristan samo za mišiće, već i za kosti. Dokazano je da redoviti trening s opterećenjem može povećati gustoću kostiju, što je ključno u prevenciji osteoporoze, bolesti koja uzrokuje slabljenje kostiju i povećava rizik od prijeloma. Kada izvodite vježbe s utezima, tijelo reagira na opterećenje stvaranjem jačih i gušćih kostiju, čime se poboljšava njihova struktura i otpornost na ozljede.

Suprotno uvriježenom mišljenju da trening s utezima smanjuje fleksibilnost, pravilno izveden trening zapravo može poboljšati pokretljivost i opseg pokreta zglobova. Prilikom izvođenja vježbi s utezima, zglobovi prolaze kroz puni raspon pokreta, što doprinosi održavanju i poboljšanju njihove fleksibilnosti. U svemu tome može nam još pomoći i suplementacija.

Potencijalni rizici treninga s utezima za zglobove

Potencijalni rizici treninga s utezima za zglobove

Iako trening s utezima donosi mnoge prednosti za zdravlje zglobova, nepravilna tehnika i prekomjerno opterećenje mogu dovesti do ozljeda i problema sa zglobovima. Ključno je pravilno izvoditi vježbe i postupno povećavati opterećenje kako bi se izbjegli nepotrebni rizici.

Jedan od najčešćih uzroka ozljeda zglobova tijekom treninga s utezima je nepravilna tehnika izvođenja vježbi. Pogrešno izvođenje pokreta može uzrokovati prekomjerni pritisak na zglobove, što dovodi do oštećenja hrskavice, tetiva i ligamenata. Najčešće greške uključuju:

  • Nepravilno držanje tijela – Pogrešno postavljena leđa, ramena ili koljena mogu stvoriti dodatni stres na zglobovima. Na primjer, zaobljena leđa prilikom izvođenja mrtvog dizanja ili čučnjeva mogu povećati rizik od ozljeda kralježnice i kukova.
  • Ograničen raspon pokreta – Nepotpuni raspon pokreta, poput prekratkih čučnjeva ili nepotpunog istezanja ruku prilikom vježbi za ramena, može smanjiti učinkovitost vježbe i dovesti do nejednake raspodjele opterećenja na zglobovima.
  • Prebrzi pokreti – Izvođenje vježbi prebrzo može dovesti do gubitka kontrole nad opterećenjem, što povećava rizik od ozljeda. Nagli pokreti stavljaju zglobove pod prekomjerni pritisak, dok kontrolirani, sporiji pokreti omogućuju bolju stabilnost i zaštitu zglobova.

Prekomjerno opterećenje je još jedan ključan faktor koji može negativno utjecati na zglobove tijekom treninga s utezima. Korištenje preteških utega ili prebrza progresija mogu stvoriti stres na zglobovima, što može rezultirati ozljedama poput tendinitisa, uganuća ili istegnuća.

Kako pravilno izvoditi trening s utezima za zdravlje zglobova?

Vrhunski kolagen kao pomoć za bolje zdravlje zglobova

Trening s utezima može biti izuzetno koristan za zdravlje zglobova, ali samo ako se izvodi pravilno. Korištenje odgovarajuće tehnike, postupno povećanje opterećenja i pravilan oporavak ključni su faktori koji pomažu zaštititi zglobove od ozljeda i dugoročno očuvati njihovo zdravlje.

Pravilna tehnika ključna je za zaštitu zglobova tijekom treninga s utezima. Nepravilno izvođenje vježbi može staviti nepotreban stres na zglobove i dovesti do ozljeda poput uganuća, istegnuća ili čak ozbiljnijih problema, poput oštećenja hrskavice. Kod izvođenja osnovnih vježbi, poput čučnjeva, mrtvog dizanja i bench pressa, važno je usredotočiti se na stabilnost i kontrolu pokreta. Pravilna tehnika osigurava da zglobovi ostanu u zdravom rasponu pokreta i minimizira rizik od oštećenja.

Jedna od najvećih grešaka u treningu s utezima je prebrzo povećanje težina. Zglobovi, mišići i tetive trebaju vrijeme da se prilagode novom opterećenju, a preveliki utezi mogu uzrokovati prekomjerni stres na zglobovima, što povećava rizik od ozljeda. Postupna progresija opterećenja omogućuje tijelu da se prilagodi i jača na siguran način.

Preporuča se povećavati opterećenje za 2-5% nakon što ste savladali tehniku s trenutnom težinom. Osim toga, važno je slušati svoje tijelo – ako osjetite bol u zglobovima, to može biti znak da je opterećenje preveliko ili da tehnika nije ispravna.

Oporavak i mobilnost jednako su važni za zdravlje zglobova kao i sam trening. Mišići i zglobovi trebaju vrijeme za regeneraciju nakon intenzivnog treninga s utezima. Pravilna regeneracija uključuje odmor, dobar san i pravilnu prehranu, ali i aktivni oporavak, poput istezanja, laganih vježbi za mobilnost i masaže.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Amino Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni