Koliko obroka dnevno je najbolje jesti

Prehrana | 29. Srpanj 2024. 4 minuta

Koliko obroka dnevno jesti? Radi se o pitanju za koje postoji hrpa odgovora, od tradicionalna tri obroka dnevno preko više manjih do povremenog posta.

Koliko obroka dnevno treba jesti jedno je od onih pitanja za koje postoji više odgovora. Neki zagovaraju tradicionalna tri obroka dnevno, dok drugi promiču jedenje manjih, češćih obroka ili čak povremeni post ili intermittent fasting.

Tradicionalna tri obroka dnevno

Tradicionalna tri obroka dnevno

Tradicionalni pristup konzumiranja tri obroka dnevno - doručak, ručak i večera - dugo je praksa u mnogim kulturama. Ova učestalost obroka temelji se na strukturiranom rasporedu prehrane koji je usklađen s dnevnom rutinom i radnim rasporedom većine ljudi.

Jedna od glavnih prednosti tri obroka dnevno je njegova jednostavnost. Ovaj pristup osigurava jasna vremena obroka, što može pomoći u održavanju uravnotežene prehrane i osigurati unos potrebnih hranjivih tvari tijekom dana. Također je dobro usklađen s društvenim i obiteljskim normama, što olakšava planiranje i dijeljenje obroka s drugima.

Mnogima ova rutina znači bolju probavu i omogućuje tijelu dovoljno vremena da preradi hranu između obroka. Također može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, sprječavajući skokove i padove do kojih može doći češćim unosom hrane. Osim toga, tri obroka dnevno mogu olakšati upravljanje veličinama porcija, smanjujući iskušenje da pretjerano grickamo.

Međutim, ovaj tradicionalni pristup nije bez nedostataka. Za neke, osobito one s visokim energetskim potrebama poput sportaša ili pojedinaca s određenim zdravstvenim problemima, tri obroka dnevno možda neće osigurati dovoljno energije ili hranjivih tvari. To može dovesti do razdoblja niske energije i gladi između obroka.

Osim toga, veliki razmaci između obroka mogu uzrokovati da se prejedemo tijekom obroka, što potencijalno može dovesti do probavne nelagode ili debljanja.

Više malih obroka

Više malih obroka

Konzumiranje 5-6 manjih obroka tijekom dana popularna je alternativa tradicionalna tri obroka. Ovaj pristup uključuje konzumaciju manjih porcija u redovitim intervalima, često svaka 2-3 sata. Zagovornici ove metode vjeruju da pomaže u održavanju stabilne razine energije i podupire cjelokupno metaboličko zdravlje.

Koncept jedenja više malih obroka uključuje rastavljanje dnevnog unosa kalorija na češće, ali manje dijelove. Umjesto obilnog doručka, ručka i večere, imamo obroke i međuobroke koji su ravnomjerno raspoređeni tijekom dana. Ti su obroci često lakši i manje kalorični, s fokusom na hranu bogatu hranjivim tvarima koja osigurava trajnu energiju.

Jedna od ključnih prednosti ovog načina prehrane je njegov potencijal za poticanje metabolizma. Teorija je da češćim jedenjem možemo održati metabolizam aktivnim tijekom dana, što može pomoći u sagorijevanju više kalorija. Osim toga, ovaj pristup može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi, sprječavajući skokove i padove koji mogu dovesti do pada energije.

Ovakav način prehrane posebno je koristan za, primjerice, sportaše koji često trebaju češće obroke jer imaju veću potrebu za energijom i proteinima. Isto tako, svi koji imaju problema s upravljanjem razine šećera u krvi, poput dijabetičara, mogu imati koristi od redovitih  manjih obroka.

Ljudima s probavnim problemima ovaj bi pristup također mogao biti lakši za želudac, budući da manji obroci mogu manje opteretiti probavni sustav u usporedbi s većim, rjeđim obrocima.

Intermittent fasting ili povremeni post

Odlična nadopuna svake prehrane

Povremeni post posljednjih je godina postao popularan, postavši omiljeni pristup za mnoge koji žele poboljšati svoje zdravlje i kontrolirati svoju težinu. Za razliku od tradicionalne prehrane, povremeni post fokusira se na to kada jedete, a ne na ono što jedete. Ovaj obrazac prehrane uključuje izmjenu razdoblja posta i jedenja. Postoji nekoliko pristupa: 16/8 (post 16 sati i jedenje unutar 8-satnog prozora) i 5:2 (normalna prehrana tijekom pet dana i značajno smanjenje kalorija tijekom dva dana).

Povremeni post povezan je s nizom zdravstvenih dobrobiti. Jedan od najznačajnijih je njegov potencijal da pomogne u mršavljenju. Ograničavanjem prozora prehrane, intermittent fasting može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija bez potrebe za pedantnim brojanjem kalorija. Ova metoda također može poboljšati sposobnost tijela da sagorijeva masnoću poboljšavajući osjetljivost na inzulin, čime se stabilizira razina šećera u krvi.

Osim gubitka težine, povremeni post povezan je i s poboljšanim metaboličkim zdravljem. Istraživanja su pokazala da razdoblja gladovanja mogu smanjiti upalu, smanjiti oksidativni stres i potaknuti procese popravljanja stanica kao što je autofagija, gdje tijelo čisti oštećene stanice i regenerira nove. Osim toga, neka istraživanja pokazuju da bi povremeni post mogao pridonijeti dugovječnosti i smanjiti rizik od kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i određeni oblici raka.

Povremeni post može biti osobito koristan za pojedince koji traže strukturiran, ali fleksibilan pristup prehrani. Odgovara onima koji imaju poteškoća u upravljanju unosom kalorija tijekom dana, jer pojednostavljuje raspored prehrane i može smanjiti iskušenje za međuobrok. Sportaši i ljubitelji fitnessa mogli bi smatrati da je povremeni post koristan za poboljšanje sastava tijela i sportske izvedbe treniranjem tijela da koristi mast kao primarni izvor energije.

Međutim, važno je napomenuti da povremeni post nije prikladan za svakoga. Osobe s određenim zdravstvenim stanjima, poput dijabetesa, poremećaja prehrane ili trudnica, trebaju se posavjetovati sa zdravstvenim djelatnikom prije nego što prihvate ovaj obrazac prehrane. Kao i kod svakog drugog pristupa prehrani, osobne preferencije, način života i zdravstveni ciljevi trebali bi biti najbitniji pri donošenju odluke o prakticiranju povremenog posta.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Amino Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni