Koliko se trebam sunčati za lijepi ten

Savjeti | 26. Kolovoz 2024. 4 minuta

Lijep preplanuli ten posebno je poželjan za vrijeme ljetnih mjeseci. No, kako ga postići pazeći pritom na zdravlje kože i štiteći se od izgaranja?

Lijep i taman ten iznimno je poželjan, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Ipak, razumijevanje sigurnih praksi sunčanja ključno je za izbjegavanje rizika povezanih s pretjeranim izlaganjem suncu, kao što su opekline od sunca, prerano starenje i rak kože.

O sunčanju i zdravlju kože

O sunčanju i zdravlju kože

Do tamnjenja dolazi kada je vaša koža izložena ultraljubičastom (UV) zračenju sunca, potičući proizvodnju melanina, pigmenta odgovornog za boju vaše kože. Melanin apsorbira UV zračenje i pomaže u zaštiti vaše kože od oštećenja. Kada se sunčate, vaše tijelo povećava proizvodnju melanina, što dovodi do tamnije boje kože ili preplanulosti.

Umjereno izlaganje suncu ima svoje prednosti. Jedna od primarnih prednosti je sinteza vitamina D, esencijalnog nutrijenta koji podržava zdravlje kostiju, imunološku funkciju i regulaciju raspoloženja. Samo 10-15 minuta izlaganja suncu nekoliko puta tjedno može pomoći u održavanju odgovarajuće razine vitamina D, posebno ljeti kada su sunčeve zrake jače.

Međutim, dok umjereno izlaganje suncu može biti korisno, prekomjerno izlaganje predstavlja značajne rizike. Dugotrajno izlaganje UV zračenju može dovesti do opeklina od sunca, bolnog stanja u kojem koža postaje crvena, natečena, a ponekad i prekrivena mjehurićima. Opekline od sunca nisu samo neugodne, već ukazuju i na oštećenje kože na staničnoj razini.

Ponavljano i pretjerano izlaganje suncu može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput preranog starenja i raka kože. UV zračenje ubrzava razgradnju kolagena i elastina u koži, što dovodi do bora, finih linija i gubitka elastičnosti kože. Još bitnije, pretjerano izlaganje UV zrakama glavni je faktor rizika za rak kože, uključujući melanom, koji može biti opasan po život ako se ne otkrije rano.

Smjernice za sigurno sunčanje

Smjernice za sigurno sunčanje

Postizanje prekrasne preplanulosti uz zaštitu kože uključuje sigurno sunčanje. Preporučeno trajanje izlaganja suncu može značajno varirati ovisno o vašem tipu kože. Osobe svijetle puti, koje su sklonije izgaranju, trebale bi u početku ograničiti svoje izlaganje suncu na 10-15 minuta dnevno, postupno povećavajući kako im se koža prilagođava. Oni sa srednjom ili maslinastom kožom često mogu podnijeti 20-30 minuta, dok tamnije boje kože mogu sigurno podnijeti i do 30-40 minuta.

Najbolje doba dana za sunčanje uz minimalan rizik je rano jutro ili kasno poslijepodne kada su sunčeve zrake manjeg intenziteta. Obično to znači prije 10 ujutro i poslije 16 sati. Tijekom tih razdoblja UV zračenje je manje, što smanjuje rizik od opeklina i dugotrajnog oštećenja kože. Izbjegavajte sunčanje u periodu između 10 i 16 sati, kada je UV zračenje najjače i mogućnost štetnosti najveća.

Korištenje kreme za sunčanje ključna je zaštitna mjera za sigurno sunčanje. Odaberite kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom od najmanje 30, koja blokira i UVA i UVB zrake. Obilno ga nanesite na svu izloženu kožu najmanje 15 minuta prije izlaska van i ponovno nanesite svaka dva sata ili češće ako plivate ili se znojite. Krema za sunčanje pomaže u sprječavanju opeklina i smanjuje rizik od raka kože te usporava učinke starenja izloženosti suncu.

Osim kreme za sunčanje, razmislite o nošenju zaštitne odjeće, poput šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala s UV zaštitom i košulja dugih rukava od lagane tkanine. Ove mjere pružaju dodatni sloj obrane od štetnih UV zraka.

Alternative sunčanju za prekrasan ten

Verviavita Multi Vita & Minerals - hrpa vitamina u samo 2 tablete

Ako želite prekrasan ten bez rizika povezanih s izlaganjem suncu, sredstva za samotamnjenje i sprej za tamnjenje nude sigurnu i učinkovitu alternativu. Ovi proizvodi pružaju osunčani sjaj bez izlaganja kože štetnim UV zrakama.

Sredstva za samotamnjenje su losioni, kreme ili sprejevi koji sadrže dihidroksiaceton (DHA), aditiv u boji koji reagira s aminokiselinama na površini kože i daje preplanuli izgled. Sprej za tamnjenje nanose profesionalci koristeći finu maglu, osiguravajući ravnomjerno prekrivanje i prirodan izgled.

Prednosti ovih proizvoda uključuju izbjegavanje rizika od opeklina, preranog starenja i raka kože. Također nude trenutne rezultate, što je idealno za posebne prilike ili kada želite brzo tamnjenje. Osim toga, možete postići stalnu preplanulost tijekom cijele godine, bez obzira na vremenske uvjete ili lokaciju.

Međutim, postoje nedostaci koje treba uzeti u obzir. Neka sredstva za samotamnjenje mogu proizvesti neujednačenu ili prugastu boju ako se ne nanose pravilno. Preplanulost također blijedi kako se koža prirodno ljušti, što obično traje oko tjedan dana. Nadalje, određeni proizvodi mogu imati neugodan miris ili izazvati alergijske reakcije kod nekih osoba. Važno je odabrati visokokvalitetni proizvod koji odgovara vašem tipu kože kako biste ove probleme sveli na minimum.

Postizanje preplanule boje zahtijeva prakticiranje sigurnog sunčanja. Razumijevanjem načina na koji vaša koža tamni, slijedeći smjernice za izlaganje suncu i korištenjem zaštitnih mjera, možete uživati ​​u osunčanom tenu uz smanjenje rizika. Bez obzira na to odlučite li se sunčati ili koristiti sredstva za samotamnjenje, ne zaboravite dati prednost zdravlju svoje kože. Ostanite proaktivni u zaštiti svoje kože.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Amino Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni