Što je bolje - funkcionalni ili HIIT trening?

Trening | 18. Rujan 2024. 5 minuta

Otkrijte razlike između funkcionalnog i HIIT treninga, njihove prednosti te kako oba pristupa mogu poboljšati vašu snagu, izdržljivost i kondiciju.

Funkcionalni trening i HIIT (visokointenzivni intervalni trening) dva su popularna pristupa u svijetu fitnessa, svaki sa svojim specifičnim prednostima i ciljevima. Funkcionalni trening fokusira se na poboljšanje snage, fleksibilnosti i koordinacije za svakodnevne aktivnosti, dok je HIIT dizajniran za brzo sagorijevanje kalorija i poboljšanje aerobne kondicije kroz kratke, intenzivne intervale. Oba tipa treninga postali su omiljeni među fitness entuzijastima, ali pitanje ostaje: koji je bolji za vas?

Što je funkcionalni trening?

Što je funkcionalni trening

Funkcionalni trening je oblik vježbanja koji se fokusira na poboljšanje snage i izdržljivosti kroz vježbe koje oponašaju pokrete iz svakodnevnog života. Cilj funkcionalnog treninga je osposobiti tijelo da bolje obavlja svakodnevne aktivnosti, poput podizanja predmeta, penjanja uz stepenice ili održavanja ravnoteže. Ovaj tip treninga naglašava pokrete koji aktiviraju više mišićnih skupina odjednom, uključujući mišiće trbuha, te kombinira snagu, stabilnost i koordinaciju.

Vježbe u funkcionalnom treningu najčešće uključuju pokrete poput čučnjeva, iskoraka, pregiba, podizanja utega, rotacija tijela i vježbi s vlastitom težinom, poput sklekova ili plankova.

Funkcionalni trening nudi brojne prednosti koje se odnose na svakodnevnu funkcionalnost tijela, mobilnost, stabilnost i koordinaciju. Glavna prednost je ta što ovaj trening priprema tijelo za stvarne, svakodnevne pokrete, čime se smanjuje rizik od ozljeda. Također, poboljšava ravnotežu, fleksibilnost i koordinaciju, što je važno kako za mlade tako i za starije osobe.

Jedna od ključnih prednosti funkcionalnog treninga je poboljšanje mobilnosti. Kroz dinamične vježbe koje uključuju različite smjerove kretanja, tijelo postaje fleksibilnije i pokretnije. Bolja mobilnost smanjuje ukočenost i poboljšava sposobnost tijela da se kreće kroz puni raspon pokreta, što doprinosi boljem kretanju i prevenciji ozljeda.

Funkcionalni trening također pomaže u jačanju stabilnosti zglobova, posebno kukova, koljena i ramena, što je ključno za izbjegavanje ozljeda. Kroz izvođenje vježbi koje zahtijevaju kontrolu nad tijelom, poput balansiranja na jednoj nozi ili izvođenja dinamičkih pokreta, tijelo postaje stabilnije i otpornije na ozljede koje proizlaze iz nestabilnosti zglobova.

Osim toga, funkcionalni trening pomaže u razvoju koordinacije jer povezuje mozak i mišiće kroz složene pokrete. To ne samo da poboljšava učinkovitost u obavljanju svakodnevnih zadataka, već može pomoći i u sportskim aktivnostima koje zahtijevaju brzinu reakcije i precizne pokrete.

Što je HIIT trening?

Što je HIIT trening

Visokointenzivni intervalni trening, poznatiji kao HIIT, je oblik vježbanja koji se temelji na izmjeni perioda visoko intenzivnog napora i kratkih perioda odmora ili niskog intenziteta. Cilj HIIT-a je brzo podizanje srčane frekvencije i maksimalno iskorištavanje kratkih intervala visoke intenzivnosti kako bi se potaknulo sagorijevanje masti i poboljšala kondicija.

U praksi, HIIT može uključivati različite vrste vježbi, poput sprintova, skakanja, burpeeja, vožnje bicikla ili vježbi s vlastitom težinom, a sve se izvode u kraćim, intenzivnim periodima (npr. 20-30 sekundi), nakon čega slijedi kratko razdoblje aktivnog odmora (npr. 10-15 sekundi).

HIIT treninzi su poznati po tome što ubrzavaju metabolizam i potiču tijelo da nastavi sagorijevati kalorije čak i nakon završetka treninga, fenomen poznat kao 'afterburn' efekt. To znači da, čak i nakon što ste završili trening, vaše tijelo nastavlja koristiti energiju za oporavak, što dodatno povećava potrošnju kalorija.

HIIT trening pruža brojne prednosti, osobito za ljude koji žele maksimizirati rezultate u kratkom vremenu. Jedna od glavnih prednosti je sagorijevanje kalorija. HIIT omogućava sagorijevanje velikog broja kalorija u relativno kratkom vremenu. Osim toga, zbog 'afterburn' efekta, kalorije se nastavljaju sagorijevati satima nakon završetka treninga.

HIIT također poboljšava aerobnu i anaerobnu kondiciju. Aerobna kondicija odnosi se na sposobnost tijela da koristi kisik za proizvodnju energije tijekom vježbanja, dok je anaerobna kondicija sposobnost tijela da obavlja visoko intenzivne aktivnosti bez upotrebe kisika.

Razlike između funkcionalnog i HIIT treninga

Kreatin monohidrata - najbolji suplement za dodatnu energiju i snagu

Jedna od glavnih razlika između funkcionalnog i HIIT treninga je u trajanju i intenzitetu. Funkcionalni treninzi obično traju dulje, oko 45-60 minuta, i izvode se umjerenim do visokim intenzitetom, s fokusom na stabilnost, snagu i kontrolu pokreta. S druge strane, HIIT trening traje kraće, obično 20-30 minuta, ali se izvodi na vrlo visokom intenzitetu uz kraće intervale odmora. HIIT je dizajniran da brzo podigne puls, dok funkcionalni trening održava ravnomjerniji intenzitet.

Funkcionalni trening koristi vježbe koje oponašaju svakodnevne pokrete, poput čučnjeva, iskoraka, pregiba i rotacija tijela. Često koristi rekvizite poput kettlebella, elastičnih traka i bosu lopti. S druge strane, HIIT trening*se oslanja na dinamične vježbe visokog inttenziteta, poput sprintova, burpeeja i skokova, i ne zahtijeva puno opreme, što ga čini jednostavnim za izvođenje bilo gdje.

Koji je trening bolji za vas?

Odabir između funkcionalnog i HIIT treninga ovisi o vašim osobnim ciljevima. Ako želite poboljšati funkcionalnost, mobilnost i snagu, te se usredotočiti na pokrete koji će vam pomoći u svakodnevnim aktivnostima, funkcionalni trening je pravi izbor za vas. Ovaj tip treninga koristi sporije i kontrolirane pokrete koji poboljšavaju stabilnost i koordinaciju, a pritom smanjuje rizik od ozljeda.

S druge strane, ako je vaš cilj gubitak težine, sagorijevanje masti i povećanje kardiovaskularne kondicije u što kraćem vremenu, HIIT trening je bolji izbor. HIIT je posebno učinkovit za one koji žele maksimizirati sagorijevanje kalorija uz kratke, intenzivne sesije koje ubrzavaju metabolizam.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Amino Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni