Što je važnije za širinu - ramena ili leđa?

Trening | 23. Listopad 2024. 7 minuta

Što više doprinosi širini gornjeg dijela tijela - ramena ili leđa? Saznajte koje vježbe su ključne za razvijanje snažnog i proporcionalnog izgleda.

Širina gornjeg dijela tijela ključna je za impresivan i proporcionalan izgled, bilo da se bavite fitnessom ili jednostavno želite postići estetski poželjnu figuru. Najvažniji čimbenici koji doprinose širini su ramena i leđa, ali postavlja se pitanje – što je važnije? Ramena, sa svojim karakterističnim ''V'' oblikom, često su prvo što ljudi primijete. S druge strane, široka leđa stvaraju solidnu bazu i dodaju masivnost cijeloj silueti.

Važnost ramena za širinu tijela

Važnost ramena za širinu

Ramena se sastoje od tri glavna dijela deltoidnog mišića: prednji, srednji i stražnji. Svaki dio ima specifičnu funkciju, no srednji je najvažniji kada je riječ o širini ramena. On omogućava pokrete lateralnog podizanja ruke i odgovoran je za širenje ramena. Razvijeni srednji deltoid daje ramenu zaobljen, pun izgled i doprinosi dojmu širine gornjeg dijela tijela.

Kako biste postigli maksimalnu širinu ramena, važno je uključiti specifične vježbe koje ciljaju sve tri glave deltoida, a posebno srednji dio. Koje bi to vježbe bile?

  • Bočno podizanje: Ova vježba izolira srednji deltoid i najefikasnija je za izgradnju širine. Izvodi se tako da dizanjem utega u stranu aktivira upravo taj mišićni segment.
  • Overhead press (vojnički potisak): Ova složena vježba uključuje sve dijelove deltoida i važna je za ukupnu snagu i masu ramena, ali također doprinosi širini.
  • Arnold press: Ova varijanta overhead pressa naglašava aktivaciju svih dijelova deltoida, uključujući srednji, što je važno za stvaranje šireg izgleda.

Široka ramena imaju snažan vizualni utjecaj na izgled tijela jer stvaraju iluziju ''V'' siluete, što je ključno za estetski privlačan oblik. Radi se o obliku tijela koji je širi u gornjem dijelu i sužava se prema struku, stvarajući snažan kontrast između ramena i struka. Ovo čini tijelo simetričnim i daje atletski i snažan izgled.

Dobro razvijena ramena također pridonose boljoj proporciji cijelog tijela. Kada su ramena šira, struk i kukovi automatski izgledaju uži, što stvara vizualnu harmoniju. Široka ramena su nezaobilazan element u postizanju ''V'' figure, koja se smatra idealnim oblikom tijela u fitnessu i bodybuilding svijetu. Što su ramena šira, to je lakše postići taj kontrast s užim strukom, što doprinosi simetričnom i proporcijalnom izgledu.

Uloga leđa u izgradnji širine

Uloga leđa u izgradnji širine

Glavni mišići odgovorni za širinu leđa su latissimus dorsi i trapezius. Latissimus dorsi ili ''latovi'' pokrivaju donji i srednji dio leđa i doprinose izgradnji ''V'' siluete, s naglašenim širenjem od struka prema gore.

Trapezius se proteže od baze lubanje prema dolje duž kralježnice do srednjeg dijela leđa. Njegov gornji dio pomaže u podizanju ramena, srednji dio povlači lopatice prema natrag, dok donji dio pomaže u stabilizaciji lopatica. Razvijeni trapezius doprinosi širini i volumenu gornjeg dijela leđa.

Koje su vježbe najbolje za razviti široka leđa?

  • Lat pulldown: Ova vježba cilja latove i simulira pokret povlačenja tijela prema gore. Varijacije poput širokog hvata naglašavaju vanjski dio latova, što izravno doprinosi širini.
  • Zgibovi: Jedna od najefikasnijih vježbi za leđa. Široki zgibovi aktiviraju latove i pomažu u razvijanju šireg gornjeg dijela leđa.
  • Veslanje: Veslanje pomaže u izgradnji debljine i širine leđa. Klasično veslanje s šipkom, kao i jednoručno veslanje s bučicama, osigurava uravnotežen razvoj leđa.

Snažna i široka leđa imaju ogroman utjecaj na ukupnu siluetu tijela. Dok ramena igraju važnu ulogu u izgradnji ''V'' figure, leđa stvaraju temeljnu bazu širine koja je ključna za postizanje atletskog izgleda. Kada su leđa pravilno razvijena, tijelo poprima širi oblik, čak i kada se gleda s prednje strane, što naglašava atletski izgled.

Razvijena leđa također pomažu u stvaranju ravnoteže između gornjeg i donjeg dijela tijela. Bez snažnih leđa, ramena ne bi mogla u potpunosti doći do izražaja, a tijelo bi izgledalo neuravnotežno. Zato široka leđa igraju ključnu ulogu u postizanju ukupne simetrije tijela.

Leđa nisu samo važna za estetski izgled, već su ključna i za snagu i stabilnost tijela. Snažna leđa pomažu u održavanju pravilnog držanja, stabiliziraju kralježnicu i sprječavaju ozljede tijekom vježbanja i svakodnevnih aktivnosti. U mnogim sportovima, poput dizanja utega, veslanja i gimnastike, snažna leđa su neophodna za postizanje vrhunskih rezultata.

Ramena ili leđa - što je važnije?

Za eksplozivnost i snagu tijekom treninga

Kada je u pitanju izgradnja širine gornjeg dijela tijela, ramena i leđa igraju ključne uloge. Međutim, često se postavlja pitanje – koji dio više doprinosi ukupnoj širini tijela i impresivnoj silueti?

Ramena i leđa imaju različitu anatomsku funkciju, ali oba područja značajno doprinose širini tijela. Ramena, posebno srednji deltoid, igraju ključnu ulogu u stvaranju iluzije širine gornjeg dijela tijela, dajući definiraniji i estetski ''V'' izgled. Razvijena ramena čine gornji dio tijela širim i vizualno su dominantna kada gledamo osobu s prednje strane.

Leđa, s druge strane, pokrivaju veliku površinu tijela. Latovi daju leđima karakterističan širok oblik, dok trapezi pomažu u dodavanju volumena i stabilnosti gornjem dijelu leđa. U usporedbi s ramenima, leđa pružaju veću masivnost i širinu gledano s bočnih i stražnjih strana tijela. Također, leđa omogućavaju veći kapacitet za povećanje mišićne mase, čime često više doprinose ukupnom dojmu širine.

Iako ramena i leđa imaju različitu funkciju, oni djeluju u sinergiji. Treniranje samo jedne od ovih mišićnih skupina može dovesti do neuravnoteženog izgleda tijela. Ako se fokusirate samo na ramena, nedostatak širine u leđima može smanjiti ukupni dojam masivnosti, a tijelo će izgledati disproporcionalno. S druge strane, ako trenirate samo leđa bez adekvatnog razvoja ramena, može izostati onaj vizualno privlačan ''V'' oblik koji ramena stvaraju.

Zato je važno trenirati obje mišićne skupine kako bi se postigla ravnoteža između širine ramena i leđa. Šira ramena naglašavaju gornji dio tijela, dok široka leđa dodaju dubinu i dimenzionalnost, što zajedno stvara simetričnu i skladnu figuru.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Energybody Amino Liquid 1000 ml

★★★★★

29,90 €

Superior 100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

Superior W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-7%
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml

6,05 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,50 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni