Svrha i uporaba kreatina u različitim sportovima

Suplementi | 27. Rujan 2024. 5 minuta

Evo kako kreatin pomaže sportašima u različitim sportovima, od poboljšanja snage, eksplozivnosti, izdržljivosti do sportske performanse.

Kreatin je jedan od najpopularnijih i najistraženijih suplemenata u sportu, poznat po svojoj sposobnosti da poboljša sportsku performansu. Prirodno se nalazi u tijelu, gdje igra ključnu ulogu u proizvodnji energije tijekom kratkih, intenzivnih aktivnosti poput dizanja utega i sprintova.

Sportaši iz različitih disciplina, od bodybuildinga do nogometa i atletike, koriste kreatin kako bi povećali snagu, eksplozivnost i ubrzali oporavak. Zbog svojih dokazanih učinaka na povećanje mišićne mase i performansi, kreatin je postao neizostavan dio mnogih trening rutina i programa.

Kako kreatin djeluje u tijelu?

Kako kreatin djeluje u tijelu

Kreatin ima ključnu ulogu u proizvodnji energije u mišićima, posebno tijekom kratkotrajnih i intenzivnih aktivnosti. Njegova glavna funkcija je regeneracija adenozin trifosfata (ATP), koji je osnovni izvor energije za mišićne kontrakcije.

Tijekom intenzivnog treninga, ATP se brzo troši, što ograničava sposobnost mišića da zadrže visok intenzitet. Kreatin, koji se pohranjuje u mišićima kao fosfokreatin, pomaže u brzom obnavljanju ATP-a, omogućujući mišićima da nastave raditi pod visokim intenzitetom kroz dulje razdoblje.

Zbog svoje sposobnosti da poboljša regeneraciju ATP-a, kreatin igra ključnu ulogu u povećanju snage, brzine i eksplozivnosti. Ova svojstva su posebno važna za sportove koji zahtijevaju kratke, intenzivne napore, poput sprinta, dizanja utega ili skokova.

Dodavanjem kreatina u prehranu, sportaši mogu povećati svoje zalihe fosfokreatina, što im omogućuje bolje performanse tijekom treninga snage ili visoko intenzivnih aktivnosti. Rezultat toga je povećana sposobnost podizanja težih utega, izvođenja bržih sprintova i jačih mišićnih kontrakcija, što dovodi do bržeg napretka u izgradnji snage i mišićne mase.

Osim poboljšanja snage i eksplozivnosti, kreatin također igra važnu ulogu u oporavku između setova i treninga. Redovitim korištenjem kreatina, sportaši mogu smanjiti umor i skratiti vrijeme oporavka između intenzivnih serija ili vježbi. Time se omogućava veći broj ponavljanja i setova s manjim rizikom od iscrpljenosti. Također, kreatin može pomoći u poboljšanju izdržljivosti, osobito kod intervalnih treninga, jer pomaže u održavanju visokog intenziteta kroz dulje vremensko razdoblje. Ovi učinci čine kreatin korisnim za širok spektar sportova, od snage i eksplozivnosti do izdržljivosti.

Prednosti kreatina u različitim sportovima

Prednosti kreatina u različitim sportovima

Kreatin je posebno koristan u sportovima koji zahtijevaju snagu i eksplozivnost, poput dizanja utega, sprinta i bodybuildinga. Zbog svoje uloge u obnavljanju ATP-a, kreatin omogućava sportašima da izvode više ponavljanja s većim opterećenjem, čime poboljšavaju svoje performanse i brže postižu rezultate.

U dizanju utega, na primjer, kreatin može omogućiti povećanje snage, što omogućava da sportaš može podići veće težine. Što se sprintanja i sličnih aktivnosti tiče, kreatin povećava brzinu i eksplozivnost, pomažući sportašima da brže reagiraju i ostvare bolji rezultat. Bodybuilderi ga koriste kako bi povećali volumen mišića, jer kreatin pomaže u zadržavanju vode u mišićnim stanicama, čime se poboljšava izgled mišića i ubrzava njihov rast.

Iako se kreatin tradicionalno povezuje sa sportovima snage, može biti koristan i u sportovima izdržljivosti, poput trčanja na duge staze, biciklizma i plivanja. Iako su ove aktivnosti više aerobne prirode, dodavanje kreatina može poboljšati performanse tijekom intervalnih dijelova treninga ili kada sportaš treba dodatnu snagu u kratkim naletima, kao što su završnice u biciklizmu ili plivanju.

Kreatin također može pomoći u bržem oporavku između intenzivnih intervala, što sportašima omogućuje održavanje konzistentnog intenziteta tijekom dugotrajnog treninga. Iako nije primarni suplement za izdržljivost, kreatin može biti dodatna prednost za one koji žele poboljšati svoje rezultate.

Timski sportovi poput nogometa, košarke i hokeja zahtijevaju kombinaciju snage, brzine i izdržljivosti, a kreatin može pomoći sportašima u svim tim aspektima. U ovim sportovima često dolazi do eksplozivnih akcija, poput sprintova, skokova ili naglih promjena smjera, gdje je potrebna brza regeneracija energije.

Kreatin pomaže u obnavljanju ATP-a tijekom ovih kratkih, intenzivnih napora, omogućujući sportašima brže reakcije i bolji učinak tijekom igre. Osim toga, kreatin pomaže u oporavku između intenzivnih akcija, smanjujući umor i omogućujući bolju izvedbu tijekom cijelog trajanja utakmice.

Kako pravilno koristiti kreatin?

Više snage i eksplozivnosti tijekom treninga

Kada se radi o suplementaciji kreatinom, pravilno doziranje je ključno za postizanje optimalnih rezultata. Standardna preporučena doza je 5 grama kreatina dnevno. Međutim, mnogi sportaši prakticiraju fazu 'punjenja' kako bi brzo povećali razinu kreatina u mišićima. U ovoj fazi uzima se 20 grama dnevno (podijeljeno u četiri doze od po 5 grama) tijekom 5-7 dana. Nakon faze punjenja, prelazi se na fazu održavanja, gdje se uzima 3-5 grama dnevno kako bi se razina kreatina održavala stabilnom.

Cikliranje kreatina, odnosno povremena pauza od korištenja, nije nužna, ali neki sportaši preferiraju ovu metodu kako bi tijelo dobilo 'odmor'. Tipičan ciklus uključuje 8-12 tjedana, nakon čega slijedi pauza od 4 tjedna, iako ne postoje jasni dokazi koji sugeriraju da je cikliranje potrebno za većinu ljudi.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Energybody Amino Liquid 1000 ml

★★★★★

29,90 €

Superior 100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

Superior W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-7%
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml

6,05 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,50 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni