Pošto nas je ovih dana Svjetska zdravstvena organizacija stavila na popis država gdje se konzumiraju veće količine alkohola odlučili smo napisati članak koji će vam pomoći da neutralizirate učinke mamurluka ako se odlučite popiti čašicu/dvije.
Uzrok mamurluka nije dehidracija, kao što mnogi misle, nego nastanak toksičnih spojeva metabolizmom u jetri. Dehidracija je samo dodatni faktor.
Alkohol se pomoću enzima alkohol dehidrogenaze u jetri raspada na acetaldehid i tu nastaje mnogo slobodnih radikala. Acetaldehid (visokoreaktivan spoj i otrov) se enzimom aldehid oksidaze raspada na još veći broj slobodnih radikala. Zatim ta velika količina slobodnih radikala uzrokuje peroksidaciju membrana (raspadanje) u našem organizmu.
Jutarnji osjećaj slabosti, glavobolje i mučnine nije ništa drugo nego blago oštećenje jetre, ispražnjene razine antioksidansa i oštećenje mozga. Osim toga, alkohol jako loše djeluje i na hormonalni sustav.
U tim rijetkim trenucima ako odlučite piti alkohol, preporučam da pripremite organizam kako bi umanjili štetne posljedice:
- (povećava aktivnost superoksid dismutaze-enzima koji uništava slobodne radikale nastale razgradnjom alkohola)- uzeti 12-15 mg cinka na dan kada mislite piti alkohol
- preporuča se unos vitamina C prije prvog pića, nakon zadnjeg pića i ujutro
Zeleni čaj
- najbolji antioksidans za alkohol, popiti 2-3 šalice tijekom dana prije uzimanja alkoholnih pića- preporuča se dvostruka doza od uobičajene
Gastal
- spašava situaciju kad nastanu želučani bolovi, on je čisti magnezij, a velika količina magnezija (+500mg) pomaže da kvalitetnije spavate, znači popiti gastal prije spavanja
Još jedna napomena: pokušajte piti pića koja su boje vode, nije poželjno piti obojena pića
Ovi savjeti vam mogu uvelike pomoći da se spriječi velika šteta organizmu.