Važnost kolagena za mršavljenje

Suplementi | 12. Lipanj 2024. 3 minuta

Otkrijte kako kolagen potiče mršavljenje, poboljšava kondiciju i obnovu mišića. Saznajte više o kolagen suplementaciji i njegovim prednostima.

Kolagen, koji se često naziva 'ljepilom' koje drži tijelo na okupu, najzastupljeniji je protein kod ljudi, koji čini značajan dio kože, mišića, tetiva i ligamenata. Iako se obično povezuje s mladolikom kožom i zdravljem zglobova, njegova uloga općenito u mršavljenju i kondiciji sve se češće spominje.

Uloga kolagena u mršavljenju

Uloga kolagena u mršavljenju

Utjecaj kolagena na mršavljenje počinje njegovim utjecajem na metabolizam. Metabolizmom nazivamo proces kojim tijelo pretvara hranu u energiju, a ključan je za održavanje zdrave težine. Kolagen sadrži specifične aminokiseline, poput glicina, prolina i hidroksiprolina, koje podržavaju metaboličke funkcije, uključujući razgradnju masti i ugljikohidrata.

Kolagen je isto tako sastavni faktor očuvanja čiste mišićne mase, što je bitno za održavanje zdravog metabolizma. Kako starimo, proizvodnja kolagena prirodno opada, što dovodi do gubitka mišićne mase i smanjenja brzine metabolizma. Uključivanjem kolagena u našu prehranu možemo pomoći u održavanju mišićne mase, čime podupiremo sposobnost našeg tijela da učinkovito sagorijeva kalorije.

Osim toga, utvrđeno je da kolagen potiče sagorijevanje masnoće svojim učinkom na adipocite ili masne stanice. Istraživanja su pokazala da suplementiranje kolagenom može pomoći u poticanju razgradnje masti i povećanju iskorištavanja masnih kiselina za energiju.

Kolagen je bitan i u regulaciji apetita. Istraživanja sugeriraju da peptidi kolagena mogu utjecati na hormone koji su uključeni u glad i sitost, kao što su grelin i leptin, što dovodi do smanjenog apetita i želje za hranom. Promicanjem osjećaja sitosti, kolagen može pomoći u kontroli kalorija i pomoći spriječiti prejedanje.

Kolagen suplementacija: moćan saveznik u mršavljenju

10000 mg hidroliziranog kolagena u 1 porciji nutriversum liquid collagen

Kolagen suplementacija dolazi u različitim oblicima. Prah i tekući kolagen jedni su od najčešćih, a obično sadrže hidrolizirani kolagen, koji je razgrađen na manje peptide za lakšu apsorpciju.

Učinkovitost kolagen suplementacije kao potencijalnu pomoć pri mršavljenju potvrđuju i neka istraživanja. Jedno od njih je tako pokazalo da su sudionici koji su uzimali kolagenske peptide doživjeli značajno smanjenje postotka tjelesne masti i opsega struka u usporedbi s onima koji nisu. Ovakvi zaključci upućuju na to da suplementacija kolagenom može pomoći u promicanju gubitka masnoće i poboljšanju sastava tijela.

Kolagen suplementacija isto tako može poduprijeti rast i obnovu  mišića, što je ključno za održavanje metaboličkog zdravlja i promicanje dugoročnog gubitka težine. Kada našem tijelu damo građevne blokove koji su mu potrebni za popravak i regeneraciju mišićnog tkiva, očuvanje čiste mišićne mase je lakše, čak i tijekom dijeta ili povećane tjelesne aktivnosti.

Kolagen suplemente je lako dodati u vašu dnevnu rutinu. Bio to kolagen u prahu ili tekući kolagen, možete ga lako umiješati u svoj jutarnji smoothie ili zobene, pa čak i kavu ili čaj! Svakako bi naglasili da su najkvalitetniji kolageni oni koji sadrže hidrolizirane kolagenske peptide dobivene iz održivih izvora, bez aditiva i umjetnih sastojaka. Našu ponudu kolagena možete pogledati ovdje.

Kolagen i fitness: izgradnja jačeg, vitkijeg tijela

Kolagen i fitness izgradnja jačeg, vitkijeg tijela

Jedan od ključnih čimbenika u postizanju vrhunske kondicije je zdravlje zglobova. Bez obzira bavite li se aktivnostima poput trčanja ili vježbama snage, održavanje zdravih zglobova ključno je za sprječavanje ozljeda i maksimiziranje performansi. Kolagen je glavna komponenta hrskavice, vezivnog tkiva koje štiti i podupire zglobove. Dopunjavanjem razine kolagena putem suplementacije možete podržati integritet zglobova i smanjiti rizik od ozljeda izazvanih vježbanjem.

Kolagen može potaknuti i popravak te oporavak mišića. Tijekom intenzivnih treninga, mišićna vlakna dobivaju mikropukotine koje je potrebno popraviti kako bi se olakšao rast mišića i dobitak snage. Kolagen osigurava dodatne aminokiseline potrebne za ovaj proces popravka, pomažući vam da se brže oporavite između treninga.

Osim potpore obnavljanju mišića, suplementacija kolagenom također može poboljšati izvedbu vježbanja. Istraživanja sugeriraju da peptidi kolagena mogu poboljšati izdržljivost mišića i smanjiti umor izazvan vježbanjem, omogućujući vam da gurate jače i duže trenirate tijekom treninga. Poboljšanjem vaše fizičke izvedbe, kolagen vam može pomoći da učinkovitije postignete svoje fitness ciljeve.

Nadalje, kolagen je također bitan u održavanju zdrave kože, kose i noktiju, što može pridonijeti općem samopouzdanju i dobrobiti, motivirajući vas da ostanete dosljedni svojoj fitness rutini. Kada izgledate i osjećate se najbolje što možete, veća je vjerojatnost da ćete ostati predani svojim zdravstvenim i fitness ciljevima, što će dovesti do dugoročnog uspjeha.

Uključivanje kolagen suplemenata u vaš fitness režim jednostavan je i učinkovit način da podržite svoje ciljeve i otključate svoj puni potencijal. Bilo da težite izgradnji mišića, poboljšanju izdržljivosti ili jednostavno održavanju cjelokupnog zdravlja, kolagen može biti vrijedan saveznik na vašem putu do jačeg, vitkijeg tijela.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Energybody Amino Liquid 1000 ml

★★★★★

29,90 €

Superior 100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

Superior W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-7%
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml

6,05 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,50 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni