Zašto je plivanje dobro za cijelo tijelo

Trening | 28. Kolovoz 2024. 4 minuta

Plivanje je jedna od onih tjelesnih aktivnosti koje su dobre za cijelo tijelo, od kardiovaskularnog zdravlja do fizičke spreme i kondicije.

Plivanje je iznimno učinkovit trening za cijelo tijelo koji istovremeno aktivira više mišićnih skupina, pružajući prednosti i kardiovaskularnog i treninga snage. Zdravstvene dobrobiti plivanja su brojne, uključujući poboljšano zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšani mišićni tonus i fleksibilnost, oslobađanje od stresa i kontrolu tjelesne težine. Osim toga, plivanje može pomoći u oporavku od ozljeda i korisno je za mentalno blagostanje.

Fizičke dobrobiti plivanja

Fizičke dobrobiti plivanja

Plivanje nudi bezbroj fizičkih prednosti, što ga čini iznimnom vježbom za cjelokupnu kondiciju i zdravlje. Evo detaljnijeg pogleda na to kako plivanje jača i tonira mišiće, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava te poboljšava fleksibilnost i zdravlje zglobova. Isto tako, može pomoći pri mršavljenju.

Plivanje je vježba za cijelo tijelo koja uključuje gotovo sve glavne mišićne skupine. Svaki zamah zahtijeva koordinirane pokrete ruku, nogu, trbuh i leđa, što dovodi do uravnoteženog razvoja mišića. Na primjer, plivanje slobodnim stilom jača ramena, prsa i tricepse, dok prsno plivanje radi na unutarnjoj strani bedara i gluteusu. Kontinuirani otpor koji pruža voda povećava izdržljivost i tonus mišića, stvarajući vitke, jake mišiće bez velikog stresa koji bi mogle uzrokovati vježbe na kopnu.

Plivanje je izvrsna aerobna vježba koja poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Redovito plivanje poboljšava rad srca, povećavajući njegovu sposobnost pumpanja krvi kroz tijelo. To poboljšava cirkulaciju i može sniziti krvni tlak i otkucaje srca u mirovanju. Ritmička priroda disanja tijekom plivanja također potiče bolju funkciju pluća i povećava unos kisika. S vremenom ove dobrobiti mogu značajno smanjiti rizik od bolesti srca, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih stanja, pridonoseći ukupnoj dugovječnosti i vitalnosti.

Za razliku od mnogih oblika vježbanja, plivanje ne stavlja veliko opterećenje na zglobove. Uzgon vode podupire tijelo i smanjuje opterećenje zglobova koji nose težinu poput koljena i kukova. Zbog toga je plivanje idealna vježba za osobe s artritisom, bolovima u zglobovima ili one koji se oporavljaju od ozljeda. Osim toga, širok raspon pokreta potreban za različite zaveslaje povećava fleksibilnost zglobova. Pokreti poput posezanja naprijed tijekom slobodnog stila ili širokih udaraca nogama u prsnom plivanju pomažu u održavanju i poboljšanju fleksibilnosti zglobova, smanjujući rizik od ukočenosti i promičući cjelokupno zdravlje zglobova.

Mentalne dobrobiti plivanja

Mentalne dobrobiti plivanja

Plivanje nije samo korisno za fizičko zdravlje, već također nudi značajne mentalne i emocionalne prednosti. Redovito bavljenje plivanjem može dovesti do smanjenja stresa, mentalnog opuštanja i poboljšanja općeg mentalnog zdravlja.

Jedna od neposrednih prednosti plivanja je njegova sposobnost smanjenja stresa. Ponavljajući, ritmični pokreti i osjećaj boravka u vodi stvaraju ugodno iskustvo koje može pomoći razbistriti um i ublažiti stres. Kombinacija tjelesnog napora i umirujućeg okruženja vode potiče oslobađanje endorfina, prirodnih sredstava za ublažavanje stresa u tijelu, što dovodi do osjećaja smirenosti i opuštenosti. Mnogi plivači smatraju da se nakon plivanja u bazenu osjećaju osvježeno i mentalno pomlađeno.

Plivanje pruža opsežne mentalne i emocionalne dobrobiti, od smanjenja stresa i poticanja opuštanja. Društveni aspekti i uživanje u aktivnosti dodatno povećavaju njegovu privlačnost, čineći plivanje holističkom vježbom i za tijelo i za um.

Plivanje za sve uzraste i razine kondicije

za snagU i eksplozivnost tokom treninga!

Plivanje je svestran i inkluzivan oblik tjelovježbe koji je dostupan i prilagodljiv osobama svih dobi i razina kondicije. Njegova jedinstvena svojstva čine ga korisnom aktivnošću za širok raspon pojedinaca, od male djece do starijih osoba, te od početnika do iskusnih sportaša.

Plivanje je aktivnost u kojoj se može uživati ​​cijeli život. Za djecu potiče fizički razvoj, koordinaciju i samopouzdanje u vodi. Za odrasle nudi sveobuhvatan trening koji se može prilagoditi osobnim fitness ciljevima. Stariji imaju velike koristi od plivanja zbog njegovog blagog utjecaja na tijelo i njegove sposobnosti da poboljša zdravlje kardiovaskularnog sustava, snagu mišića i fleksibilnost. Zajednički bazeni i fitness centri često nude programe i tečajeve osmišljene posebno za različite dobne skupine, osiguravajući da svatko može sudjelovati i imati koristi od ove izvrsne vježbe.

Jedna od najznačajnijih prednosti plivanja je njegova nježna i opuštajuća priroda. Uzgon vode podupire tijelo, smanjujući opterećenje zglobova i smanjujući rizik od ozljeda. To čini plivanje idealnom vježbom za osobe s artritisom, kroničnom boli ili one koji se oporavljaju od ozljeda. Za razliku od aktivnosti visokog intenziteta poput trčanja, plivanje omogućuje osobama s fizičkim ograničenjima da se uključe u vježbu cijelog tijela bez pogoršanja stanja. Terapija vodom i aerobik u vodi popularne su metode rehabilitacije koje koriste dobrobiti vode za pomoć pri oporavku i održavanju kondicije.

Započeti plivati je jednostavno i prihvatljivo za sve razine kondicije. Početnici bi trebali započeti s kratkim sesijama, usredotočujući se na osnovne zamahe i postupno povećavajući trajanje i intenzitet. Pohađanje satova plivanja može biti vrlo korisno za one koji su novi u sportu, jer im pruža pravilnu tehniku ​​i samopouzdanje u vodi. Za one s više iskustva, strukturirane vježbe plivanja ili pridruživanje lokalnom plivačkom klubu mogu ponuditi dodatnu motivaciju i raznolikost treninga.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Amino Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni