Zašto ljeti moram piti više vode

Savjeti | 15. Kolovoz 2024. 3 minuta

Tijekom ljeta potreba za vodom značajno se povećava zbog viših temperatura i povećanog boravka na otvoreno. Baš zato ljeti moramo piti više vode.

Hidratacija je ključna za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti, jer je voda ta koja podupire bitne tjelesne funkcije poput regulacije temperature, prijenosa hranjivih tvari i podmazivanja zglobova.

Povećani gubitak tekućine ljeti

Povećani gubitak tekućine ljeti

Tijekom ljeta, više temperature prirodno dovode do povećanja tjelesne topline. Da bi reguliralo tu toplinu i održalo stabilnu unutarnju temperaturu, tijelo se više znoji. Znoj isparava s kože, pomažući hlađenje tijela. Međutim, ovaj proces hlađenja rezultira značajnim gubitkom tekućine. Što je temperatura viša, tijelo se više znoji, što dovodi do veće potrebe za vodom kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina i spriječila dehidracija.

Razine vlažnosti također igraju ključnu ulogu u gubitku tekućine. U vlažnim uvjetima zrak je već zasićen vlagom, što otežava isparavanje znoja. To smanjuje učinkovitost znojenja kao mehanizma hlađenja, zbog čega se tijelo još više znoji u pokušaju da se ohladi. Osim toga, tjelesna aktivnost povećava gubitak tekućine, jer vježbanje povećava tjelesnu temperaturu i znojenje. Aktivnosti kao što su trčanje, vožnja bicikla ili bavljenje sportom po vrućini mogu značajno iscrpiti tjelesne rezerve vode, zbog čega je potreban veći unos vode kako bi se to kompenziralo.

Dehidracija se događa kada tijelo izgubi više tekućine nego što je unese, a može se dogoditi brzo po vrućem vremenu. Simptomi dehidracije uključuju žeđ, suha usta, umor, vrtoglavicu i smanjeno izlučivanje urina. Teška dehidracija može dovesti do ozbiljnijih stanja kao što su iscrpljenost toplinom ili toplinski udar, koji zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Voda je ključna za održavanje volumena krvi, omogućavanje učinkovite cirkulacije i održavanje tjelesnih mehanizama za hlađenje.

Zdravstvene prednosti pravilne hidratacije

Zdravstvene prednosti pravilne hidratacije

Voda je neophodna za brojne tjelesne funkcije koje su posebno važne ljeti. Pomaže u regulaciji tjelesne temperature putem znojenja i disanja, sprječavajući pregrijavanje. Osim toga, voda djeluje kao lubrikant za zglobove, smanjujući rizik od nelagode i ozljeda tijekom fizičkih aktivnosti. Također igra ključnu ulogu u transportu hranjivih tvari, budući da otapa vitamine, minerale i druge hranjive tvari iz hrane, čineći ih dostupnima stanicama tijela.

Voda isto tako pomaže u održavanju elastičnosti i vlažnosti kože, dajući joj zdrav, blistav izgled. Ljeti, kada je koža sklonija isušivanju zbog vrućine i izloženosti suncu, odgovarajuća hidratacija može spriječiti suhoću i perutanje. Štoviše, voda je neophodna za proizvodnju energije. Dehidracija može dovesti do pada volumena krvi, zbog čega srce radi jače da pumpa krv i dostavlja kisik i hranjive tvari stanicama, što rezultira umorom i smanjenom razinom energije.

Pravilna hidracija ključna je i za kognitivne i za fizičke performanse. Dehidracija može narušiti rad mozga, što dovodi do poteškoća u koncentraciji, pamćenju i stabilnosti raspoloženja. Studije su pokazale da čak i blaga dehidracija može negativno utjecati na kognitivne sposobnosti, što može biti posebno problematično tijekom zadataka koji zahtijevaju fokus i brzo donošenje odluka. Fizički, odgovarajuća hidratacija poboljšava rad mišića i izdržljivost, smanjujući rizik od grčeva i umora. Hidratizirani mišići rade učinkovitije, poboljšavajući sportsku izvedbu i skraćujući vrijeme oporavka.

Savjeti za održavanje pravilne hidratacije

Puna mjerica ukusnih aminokiselina

Tijekom ljeta ključno je prilagoditi unos vode povećanim zahtjevima organizma. Iako je opća preporuka da pijete najmanje 8 čaša vode dnevno, možda će vam trebati više po vrućem vremenu. Treba uzeti u obzir čimbenike kao što su razina tjelesne aktivnosti, cjelokupno zdravlje i klima. Dobro pravilo je piti do 30 do 60 ml ml vode za svaki kilogram tjelesne težine dnevno. Na primjer, ako ste teški 70 kg, ciljajte na 2 do 4 litre vode dnevno.

Kako se pobrinuti da pijete više vode kroz dan?

  1. Nosite bocu s vodom: Uvijek uz sebe imajte bocu s vodom za višekratnu upotrebu. To olakšava pijenje vode tijekom dana, bilo na poslu, u teretani ili dok obavljate različite poslove.
  2. Postavite podsjetnike: Koristite svoj telefon ili aplikaciju za hidrataciju da postavite redovite podsjetnike da pijete vodu. To vam pomaže da ostanete na pravom putu, osobito ako ste skloni zaboraviti na hidrataciju.
  3. Dodajte različite okuse: Ako vam obična voda nije privlačna, pokušajte u nju dodati voće, povrće ili začinsko bilje poput limuna, krastavaca ili metvice. Ovo dodaje okus i čini vodu za piće ugodnijom.
  4. Jedite hranu bogatu vodom: Uključite hranu s visokim sadržajem vode u svoju prehranu, kao što su krastavci, lubenica, jagode i zelena salata. To može pomoći u povećanju ukupne razine hidratacije.
  5. Pijte prije nego što ožednite: Žeđ je znak da je vaše tijelo već na putu dehidracije. Neka vam postane navika redovito piti vodu tijekom dana, a ne samo kad osjetite žeđ.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Amino Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni