Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Rezultati treninga. Što očekivati?

Savjeti | 26. Listopad 2016. 5 minuta

Koliko mi treba da se nabildam? Kad će moji trbušnjaci postati six pack? Mogu li skinuti salo oko trbuha u 14 dana ili napraviti tijelo za plažu kroz par vikenda? Može li se uopće predvidjeti rezultat treninga?

Svaka branša ima svoje "nećete vjerovati" priče. Ako vam netko servira jednu takvu, poslušajte tu premisu i  - nemojte vjerovati. Znate one reklame za polu pomične klupice sa spužvastim ručkama koje magično vježbaju čitavo tijelo. Napravite 15 minuta debiliranja po jednoj takvoj svaki dan i dobijete - grčeve. Nećete izgledati kao onaj fitness model s reklame jer je on dobio dobre novce da bi se preseravao po nekom ab rocketu ili sličnoj gluposti za instant fitness. Nije se on na takvom nečem izgradio.

 Ipak, sami smo si krivi za to. Svi bi sve odmah, svi bi da im se kaže što, kada i za koliko će to proizvesti neki rezultat. I eto zla. Počnemo baratati fiktivnim brojkama koje će iznimno rijetko imati bilo kakvu podudarnost sa stvarnim stanjem stvari. U isto vrijeme tragična je nezainteresiranost ljudi za stvarne znanstvene radove i studije iz polja napredovanja figure, optimiziranja prehrane itd. Istina, često su pisane stručnim jezikom, ali manjak truda da proširite leksik kojom formalnom frazom automatski vam je signal da ste spremni na zabušavanje.

 I, za koliko ću se nabildati? Iskreno - nikad :) Ne poznajem ni jednog bildera, a znam ih dosta, koji mi je rekao - dosta je Luka, konačno sam se nabildao, sada stajem. Kad si krenuo u bodybuilding morao si se pomiriti s tim da ćeš se nabildavati na onaj ili ovaj način - dokle god imaš volje za treningom. Pojam "ubildavanja" kao takav, nema neku točnu odrednicu ili parametre. Možda će imati kad ga se dohvate TV prodaje!

 Za one ozbiljne, što se može očekivati? Možete očekivati napredak koji će prvo postati osjetan, a naknadno očigledan. Budući da sami sebe uvijek vidimo, tek ćemo kasnije uočiti vizualne promjene. One funkcionalne, vezane uz snagu, fleksibilnost i ostale faktore doći će na dnevni red puno prije, barem u percepciji vježbača. 

Kako ih onda postići što prije? Učenjem na dvije strane. U jednu ruku apsolutno se slažem s tim da smo različiti i da moramo naučiti sebe na vlastito tijelo, ali to ne znači da zato trebamo odbaciti znanstvenu sferu i pratiti napredak i s "te strane teretane." Ne morate nužno proučavati dijapazon literature studenata medicine, ali zašto ne pratiti barem autoritete iz trenerskih i nutricionističkih voda?

Rezultat treninga uvijek će odražavati ozbiljnost angažmana individualca. Oni koji traže formu za 15 minuta - u bodybuildingu će obično biti sve skupa pola sata.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni